Úprava pracovného času matky s malými deťmi

poradnaporadna

Som zamestnaná matka dvojičiek (4 roky). Pracujem v MŠ ako administratívny pracovník a muž je hasič (t.z. robí 24 hodinovky) a okrem toho je živnostník a z tohto dôvodu často cestuje aj mimo obce. Chcem sa opýtať, či je možné aby mi zamestnávateľ mohol umožniť pracovať na pružný pracovný čas, nakoľko sa stáva, že proste na danú minútu nedokážem do práce prísť.

Poradňa: V zmysle ustanovenia § 164 ods. 1 a 2 Zákonníka práce, zamestnávateľ je povinný prihliadať pri zaraďovaní zamestnancov do pracovných zmien aj na potreby tehotných žien a žien a mužov starajúcich sa o deti. Ak požiada tehotná žena a žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako 15 rokov o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času, zamestnávateľ je povinný jej žiadosti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody.

 

Zamestnávateľ je povinný zamestnancovi / zamestnankyni vyhovieť, ak je to možné a môže sa tejto povinnosti zbaviť, len ak mu to neumožňujú jeho prevádzkové možnosti bez ohrozenia plnenia jeho úloh. Ak zamestnávateľ odmietne žiadosť zamestnankyne, je povinný preukázať (zamestnankyni, inšpekcii práce, prípadne súdu), že požadovaná úprava pracovného času by mala nepriaznivé následky pre zamestnávateľa.

 

Z popisu pracovnej pozície našej čitateľky, ktorá pracuje ako administratívna pracovníčka v škôlke, sa domnievame, že úprava pracovného času zamestnankyne, ak budú jednotlivé úseky pracovného času vhodne zvolené, by nemala zamestnávateľovi spôsobovať problémy.

 

Pri pružnom pracovnom čase si zamestnankyňa sama zvolí začiatok aj koniec pracovného času, tento úsek pracovného času sa nazýva voliteľný pracovný čas . Medzi dva úseky voliteľného pracovného času je vložený časový úsek, v ktorom je zamestnanec povinný byť na pracovisku, t.j. základný pracovný čas. Prvý voliteľný úsek pracovného času môže byť napr. od 6.00 hod. do 8.00 hod., následne d 8.00 hod. do 14.30 je základný pracovný čas a od 14.30 do 18.00 je opäť voliteľný pracovný čas.

 

Pružný pracovný čas sa uplatní najmä ako

a) pružný pracovný deň, pri ktorom si zamestnanec sám volí začiatok pracovnej zmeny a je povinný v príslušnom pracovnom dni odpracovať celú pracovnú zmenu pripadajúcu na ten deň podľa zamestnávateľom určeného rozvrhu pracovného času,

b) pružný pracovný týždeň pri rovnomerne rozvrhnutom pracovnom čase, pri ktorom si zamestnanec sám volí začiatok a koniec pracovných zmien a je povinný v príslušnom týždni odpracovať celý určený týždenný pracovný čas, pričom dĺžka pracovnej zmeny môže byť najviac 12 hodín,

c) pružné štvortýždňové pracovné obdobie, pri ktorom si zamestnanec sám volí začiatok a koniec pracovných zmien a je povinný v období štyroch po sebe idúcich týždňov, ktoré určí zamestnávateľ, odpracovať pracovný čas určený zamestnávateľom na toto štvortýždňové obdobie.

 

30.03.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Pruzny pracovny cas
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy