Rodičia môžu požiadať o úpravu pracovného času

poradnaporadna

Ako je to s úpravou pracovného času tehotných žien a žien a mužov starajúcich sa trvale o dieťa mladšie ako 15 rokov?

V novembri mi končí materská dovolenka a aj z finančných dôvodov sa musím vrátiť do zamestnania. Mám uzatvorenú zmluvu na dobu neurčitú. Mala by som záujem vrátiť sa na polovičný úväzok. Je to možné formou nejakého dodatku ku pracovnej zmluve? Nechcela by som totiž prísť o výhody existujúcej pracovnej zmluvy. Prípadne je možné zamestnať sa popri existujúcej zmluve na dobu neurčitú na prácu na dohodu?

 

Poradňa: Zamestnávateľ je povinný prihliadať pri zaraďovaní zamestnancov do pracovných zmien aj na potreby tehotných žien a žien a mužov starajúcich sa o deti. Ak požiada tehotná žena a žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako 15 rokov o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času, zamestnávateľ je povinný jej žiadosti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody.

 

Ak zamestnávateľ vyhovie žiadosti zamestnanca o úpravu pracovného času, je potrebné vykonať aj zmenu pracovnej zmluvy, keďže sa zmení rozsah úväzku zamestnanca. Popri zamestnaní, t.j. popri práci vykonávanej na základe pracovnej zmluvy, môže zamestnanec pracovať aj v inom zamestnaní , a to ja na základe niektorej z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, ale stále platí ustanovenie zákonníka práce, podľa ktorého zamestnanec môže popri svojom zamestnaní vykonávanom v pracovnom pomere vykonávať zárobkovú činnosť, ktorá je zhodná s predmetom činnosti zamestnávateľa, len s jeho predchádzajúcim písomným súhlasom. Zamestnávateľ môže udelený súhlas písomne odvolať. V písomnom odvolaní súhlasu je zamestnávateľ povinný uviesť dôvody zmeny svojho rozhodnutia. Zamestnanec je potom povinný bez zbytočného odkladu zárobkovú činnosť skončiť spôsobom vyplývajúcim z príslušných právnych predpisov.

 

Obmedzenie výkonu inej zárobkovej činnosti len so súhlasom zamestnávateľa sa nevzťahuje na výkon vedeckej, pedagogickej, publicistickej, lektorskej, prednášateľskej, literárnej a umeleckej činnosti.

 

04.10.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Materska dovolenka Kariera2010 Polovicny uvazok
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy