Prispôsobenie pracovného času matkám starajúcim sa o deti mladšie ako 15 rokov

trhtrh

Je povinný zamestnávateľ prihliadať pri zaraďovaní zamestnancov do pracovných zmien aj na potreby tehotných žien a žien a mužov starajúcich sa o deti?

Pri úprave pracovného času je zamestnávateľ povinný prihliadať pri zaraďovaní zamestnancov do pracovných zmien aj na potreby tehotných žien a žien a mužov starajúcich sa o deti.
Ak požiada tehotná žena a žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako 15 rokov o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času, zamestnávateľ je povinný jej žiadosti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody.
Z vyššie uvedeného ustanovenia Zákonníka práce vyplýva, že zamestnávateľ je povinný vyhovieť žiadosti zamestnanca len v prípade, ak takúto úpravu pracovného času umožňujú prevádzkové dôvody.

Nárok na odstupné vzniká zamestnancovi v prípade, ak s ním zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. l písm. a) alebo b) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu alebo dohodou z tých istých dôvodov. Dôvody v zmysle § 63 ods. 1 písm. a) alebo b) sú nasledovné:
• sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť, • sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia, o znížení stavu zamestnancov s cieľom zvýšiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách.

Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď, ak nejde o výpoveď pre neuspokojivé plnenie pracovných úloh, pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny alebo z dôvodu, pre ktorý možno okamžite skončiť pracovný pomer, iba vtedy, ak

a) zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce,

b) zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu.

Na základe skutočnosti, že pred odchodom zamestnankyne na materskú /rodičovskú dovolenku pracovala zamestnankyňa v jednozmennej prevádzke, medzičasom došlo organizačnej zmene u zamestnávateľa, v dôsledku ktorej môže dôjsť môže dôjsť k rozviazaniu pracovného pomeru z dôvodu podľa § 63 ods. 1 písm b ) Zákonníka práce.
Viac o téme: Trh
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Osamu Uchida
 
Staršie správy
Staršie správy