Nerovnomerné rozvrhnutie pracovného času

§ 87 Zákonník práce

(1) Ak povaha práce alebo podmienky prevádzky nedovoľujú, aby sa pracovný čas rozvrhol rovnomerne na jednotlivé týždne, zamestnávateľ môže po dohode so zástupcami zamestnancov alebo po dohode so zamestnancom, rozvrhnúť pracovný čas nerovnomerne na jednotlivé týždne. Priemerný týždenný pracovný čas nesmie pritom presiahnuť v období najviac štyroch mesiacov ustanovený týždenný pracovný čas.

(2) Priemerný týždenný pracovný čas počas tohto obdobia nesmie pritom presiahnuť ustanovený týždenný pracovný čas. Rovnako môže byť rozvrhnutý pracovný čas pre určité organizačné útvary alebo druhy prác.

(3) Zamestnancovi so zmenenou pracovnou schopnosťou, tehotnej žene, žene alebo mužovi, ktorý sa trvale stará o dieťa mladšie ako tri roky, osamelému zamestnancovi, ktorý sa trvale stará o dieťa mladšie ako 15 rokov, možno rozvrhnúť pracovný čas nerovnomerne len po dohode s ním.

(4) Pracovný čas v priebehu 24 hodín nesmie presiahnuť 12 hodín.

Vysvetlivky

Nerovnomerné rozvrhnutie pracovného času môže zamestnávateľ, po dohode so zástupcami zamestnancov alebo priamo so zamestnancom, stanoviť v prípade, že samotná povaha práce nedovoľuje, aby zamestnanci pracovali v pracovnom čase rovnomerne rozdelenom na jednotlivé týždne. Inými slovami, na rozdiel od rovnomerne rozvrhnutého pracovného času, nerovnomerne rozvrhnutý pracovný čas znamená, že dĺžka stanoveného týždenného času v jednotlivých týždňoch nie je rovnaká.
To znamená, že:
Priemerný rozsah reálneho týždenného pracovného času presahuje za obdobie štyroch týždňov stanovený priemerný týždenný pracovný čas. Ak sa zamestnávateľ dohodne so zástupcami zamestnancov, nerovnomerne rozvrhnutý pracovný čas môže uplatniť aj pri viacerých zamestnancoch. Ak nie je určený zástupca zamestnancov, zamestnávateľ sa musí dohodnúť so samotným zamestnancom, dohodu nemôže uplatniť na ostatných zamestnancov. Vyrovnávacie obdobie pri nerovnomerne rozvrhnutom týždennom pracovnom čase je štyri mesiace (pri rovnomerne rozvrhnutom pracovnom čase sú to štyri týždne), t.j. ak stanovený týždenný pracovný čas kolíše, do štyroch mesiacov sa nezrovnalosti v počte odpracovaných hodín musia vyrovnať tak, aby za toto obdobie priemerný týždenný pracovný čas nepresiahol stanovený týždenný pracovný čas. Samozrejme, do pracovného času (resp.pracovnej zmeny) sa nezarátava práca nadčas ani prestávka na jedlo a odpočinok.

Pri nerovnomerne rozvrhnutom pracovnom čase musia byť dodržané základné ustanovenia stanovené ZP, a to:
• Pracovný čas v priebehu 24 hodín nesmie prekročiť 12 hodín (bez práce nadčas a bez prestávky na odpočinok a jedlo)
• Medzi koncom jednej zmeny a začiatkom druhej zmeny by mala byť dodržaná prestávka na odpočinok 12 hodín. V tomto prípade by pri 12 hodinovej zmene nesmel zamestnanec odpracovať ani hodinu nadčas, pretože 12 hodín práce a 12 hodín odpočinku je 24 hodín (t.j. jeden deň).
• 12-hodinový odpočinok môže byť skrátený až na 8 hodín, ak zamestnanec pracuje v nepretržitej prevádzke, prípadne ide o naliehavé pohotovostné prípady a iné, viď § 92 ZP o nepretržitej dobe odpočinku. V tomto prípade by mohol zamestnanec odpracovať aj s nadčasom 16 hodín (12 hodinová zmena + 8 hodinový odpočinok, ostávajú štyri hodiny, ktoré môže zamestnanec odpracovať po 12-tich hodinách ako nadčas).

Ak potreba práce v priebehu roka kolíše, t.j. ak sa maximálny pracovný výkon sústreďuje len na určité obdobia v roku, môže zamestnávateľ, po dohode so zástupcami zamestnávateľa, rozvrhnúť pracovný čas nerovnomerne s vyrovnávacím obdobím viac ako štyri mesiace, najviac na obdobie 12 mesiacov (t.j. v priebehu 12 mesiacov nesmie priemerný týždenný pracovný čas prekročiť ustanovený týždenný pracovný čas).

V prípade chránenej skupiny zamestnancov spomínanej v § 87 ods.3 ZP musí byť nerovnomerne rozvrhnutý pracovný čas dohodnutý osobne a s ich súhlasom. Bz ich súhlasu nie je možné nerovnomerne rozvrhnúť pracovný čas.

V prípade mladistvých zamestnancov je zamestnávateľ povinný dodržiavať maximálny týždenný pracovný čas podľa § 85 ods.7 ZP, ktorý určuje maximálny pracovný čas v priebehu 24 hodín na 8 hodín.


Zdroj: BARANCOVÁ, H.: Zákonník práce. Komentár s príkladmi. 5.vydanie. Bratislava: SPRINT, 2007.
Zdroj: Zákonník práce s komentárom a judikatúrou. Bratislava: NOVÁ PRÁCA, 2008
Zdroj: BRUNOVSKÝ, Š., DOHÁŇOŠOVÁ, O., JÁNOŠÍKOVÁ, L. a i.: Abeceda mzdovej účtovníčky 2008. 2.vydanie. Olomouc: ANAG, 2008
Zdroj: RYBÁROVÁ, M., VOJNÁROVÁ, A., MAČUHA, M.: Novelizovaný Zákonník práce. Komentár s príkladmi. Bratislava: EPOS, 2007
Viac o téme: Zakony
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy