Tehotnú ženu nemožno prepustiť kvôli nadbytočnosti

Tehotnú ženu nemožno prepustiť kvôli nadbytočnosti.Tehotnú ženu nemožno prepustiť kvôli nadbytočnosti. Zdroj: photl.com

Som zamestnaná na dobu neurčitú a som tehotná. Zamestnávateľ mi chce dať výpoveď z dôvodu nadbytočnosti. Na materskú dovolenku by som mala nastúpiť 16. apríla. Na čo mám nárok? Môžem dostať výpoveď?

Poradňa: Tehotenstvo, rovnako ako materská alebo rodičovská dovolenka a práceneschopnosť sú ochrannou dohodu, kedy  je zakázané dať zamestnankyni výpoveď z dôvodu podľa § 63 ods. 1 písm.  b) Zákonníka práce, t.j. z dôvodu nadbytočnosti. O nadbytočnosť sa jedná, keď zamestnanec sa stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia alebo o znížení stavu zamestnancov s cieľom zabezpečiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách.

Upozorňujeme, že za tehotnú zamestnankyňu  sa v zmysle Zákonníka práce považuje zamestnankyňa, ktorá svojho zamestnávateľa písomne informovala o svojom stave a predložila o tom lekárske potvrdenie.

Zákon zakazuje zamestnávateľovi dať tehotnej zamestnankyni výpoveď z dôvodu nadbytočnosti, ale nebráni v tom, aby sa na skončení pracovného pomeru dohodli.  Zamestnávateľ je povinný, v zmysle ustanovenia § 60 ods. 2 Zákonníka práce, v dohode uviesť aj dôvod skončenia pracovného pomeru.

Ak sa pracovný pomer končí dohodou z dôvodu nadbytočnosti, po skončení pracovného pomeru má zamestnankyňa nárok na dostupné vo výške, ktorá závisí od dĺžky trvania pracovného pomeru. Ak pracovný pomer trval menej ako 2 roky, má nárok na jednomesačné odstupné, ak trval pracovný pomer najmenej 2 a menej ako 5 rokov má nárok na dvojmesačné odstupné a postupne sa suma odstupného zvyšuje vždy o jeden mesačný priemerný zárobok, ak pracovný pomer trval najmenej 5 rokov a menej ako 10 rokov, najmenej 10 rokov a menej ako 20 rokov,  nárok na päťmesačné odstupné má zamestnankyňa vtedy, ak pracovný pomer trval najmenej 20 rokov.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Žena Tehotná Prepúšťanie Tehotna Nadbytočnosť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy