Materské vypláca Sociálna poisťovňa, nie zamestnávateľ

Materské sa vypláca spravidla počas 34 týždňov od vzniku nároku naň.Materské sa vypláca spravidla počas 34 týždňov od vzniku nároku naň. Zdroj: photl.com

Mám zmluvu na dobu určitú do 1. septembra 2014. Otehotnela som koncom novembra a na materskú pôjdem v júli. Je zamestnávateľ povinný platiť mi materský príspevok, keď mám zmluvu na dobu určitú a či mi tento nárok neprepadne vzhľadom na to, že už počas materskej dovolenky mi zmluva prepadne? Viem, že zmluva mi skončí bez ohľadu na to, či som na PN alebo na materskej.

Poradňa: Materské je dávkou nemocenského poistenia  a vypláca ho Sociálna poisťovňa,  nie zamestnávateľ.   Spravidla v ôsmom až šiestom týždni pred očakávaným dňom pôrodu lekár vystaví žiadosť o materské, ktoré zamestnankyňa predloží zamestnávateľovi, ktorý ho potvrdí. Týmto tlačivom si zamestnankyňa uplatňuje nárok na materské.

Nárok na materské vznikne zamestnankyni, ak bola  v posledných dvoch rokoch pred pôrodom nemocensky poistená najmenej 270 dní. Do obdobia 270 dní sa započítava aj  predchádzajúce obdobie akéhokoľvek ukončeného nemocenského poistenia ako aj obdobie prerušenia povinného nemocenského poistenia zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky a obdobie prerušenia povinného nemocenského poistenia samostatne zárobkovo činnej osoby z dôvodu nároku na rodičovský príspevok . Ak ide o zamestnankyňu, nesleduje sa, či  zamestnávateľ zaplatil poistné na nemocenské poistenie.

Výška materského je 65 % denného vymeriavacieho základu. Materské vypláca Sociálna poisťovňa na bankový účet, ktorý zamestnankyňa uviedla na žiadosti alebo prostredníctvom poštovej poukážky . Po narodení dieťaťa je potrebné oznámiť Sociálnej poisťovni rodné číslo dieťaťa.

Materské sa vypláca spravidla počas 34 týždňov od vzniku nároku naň, ale ak je žena osamelá (napr. žije sama alebo je rozvedená) nárok na materské trvá 37 týždňov a ak sa jej narodili dvojičky alebo viac detí naraz. 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Práca Zmluva Tehotná Materská Žiadosť Doba Dávka Materské O Určitá Dávku
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy