Po rodičovskej dovolenke do práce

poradnaporadna

Chcem Vás poprosiť o radu. Som na RD, ktorá by mi mala končiť v januári 2010 (pozn. Poradne: predpokladáme, že sa jedná o rok 2012), aké práva a povinnosti mám ak sa do pôvodného zamestnania chcem vrátiť. Môže mi zamestnávateľ dať výpoveď, alebo ma musí prijať späť? Pred nástupom na MD a RD som bola jediná pracovníčka a na moje miesto by mala byť prijatá pracovníčka len na moje zastupovanie, nakoľko som pred odchodom na MD výpoveď nedala a ani nedostala. Teraz keď som zamestnávateľovi ( zatiaľ len telefonicky ) oznámila, že sa chcem vrátiť, povedal mi,že so mnou nepočíta a dá mi výpoveď bez udania dôvodu. Môže? A aké práva mám ja, pokiaľ s výpoveďou nesúhlasím? Pracovala som tam od roku 2002.

Poradňa: O podobnom probléme sme písali v článku Výpoveď po rodičovskej dovolenke. Výpoveď bez uvedenia dôvodu môže dať iba zamestnanec zamestnávateľovi, ale nikdy nie naopak.

 

V súvislosti v Vaším návratom do zamestnania a oznámením zamestnávateľovi upozorňujeme na povinnosť , ktorú máte vy a to v zmysle ustanovenia § 166 ods. 3 Zákonníka práce je potrebné písomne oznámiť zamestnávateľovi najmenej jeden mesiac vopred predpokladaný deň nástupu na materskú dovolenku a rodičovskú dovolenku, predpokladaný deň ich prerušenia, skončenia a zmeny týkajúce sa nástupu, prerušenia a skončenia materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky.

 

Ak by Vám zamestnávateľ dal výpoveď bez uvedenia dôvodu, tak ako uvádzate, musíte oznámiť zamestnávateľovi, že trváte na tom, aby Vás naďalej zamestnával a uplatniť Váš nárok na určenie neplatnosti skončenia pracovného pomeru na súde. Vás pracovný pomer sa neskončí, s výnimkou prípadu, ak súd rozhodne, že nemožno od zamestnávateľa spravodlivo požadovať, aby zamestnanca naďalej zamestnával. Zamestnávateľ je povinný zamestnancovi poskytnúť náhradu mzdy. Táto náhrada patrí zamestnancovi v sume jeho priemerného zárobku odo dňa, keď oznámil zamestnávateľovi, že trvá na ďalšom zamestnávaní, až do času, keď mu zamestnávateľ umožní pokračovať v práci alebo ak súd rozhodne o skončení pracovného pomeru.

 

Ako vyplýva z vyššie uvedeného, zamestnanec musí v prvom rade oznámiť zamestnávateľovi, že trvá na tom, aby ho ďalej zamestnával. Následne sa môže zamestnanec obrátiť sa súd so žalobou o určenie neplatnosti skončenia pracovného pomeru dohodou, pričom v žalobe popíše všetky okolnosti a priloží všetky doklady na preukázanie svojich tvrdení, prípadne uvedenie osoby, ktoré môžu podať v tejto veci svedeckú výpoveď. Podrobne sme sa zaberali neplatným skončením pracovného pomeru v kapitole Nároky z neplatného skončenia pracovného pomeru

 

05.10.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Vypoved Kariera2011 Odstupne Materska Rodicovska 1.9.
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy