Na čo mám nárok pri výpovedi?

poradnaporadna

Dopočula som sa, že v našej firme sa z dôvodu zlých hosp. výsledkov bude koncom tohto mesiaca znižovať počet zamestnancov. Pracujem vo firme 10 rokov a chcela by som sa spýtať, za akých podmienok a či mám nárok na odstupné, alebo výpovednú lehotu a odchodné a koľko mesačné? Som pracujúca dôchodkyňa.

Poradňa: V podobných prípadoch ako opisujete, t.j. ak zamestnávateľ znižuje počet zamestnancov, dôvodom výpovede sú tzv. organizačné dôvody u zamestnávateľa, kedy sa zamestnanec stane nadbytočným v dôsledku rozhodnutia zamestnávateľa o znížení počtu zamestnancov.

 

Výpoveď z dôvodu nadbytočnosti môže dať zamestnávateľ zamestnancovi len vtedy, ak:

- zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce,

- zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu.

Zamestnávateľ je povinný ponúknuť zamestnancovi inú prácu, t.j. iné pracovné miesto, ak takéto má, ešte pred podaním výpovede. V prípade, ak zamestnávateľ mal voľné pracovné miesto a zamestnancovi ho neponúkol, je výpoveď z tohto dôvodu neplatná.

 

Skutočnosť, či je práca pre zamestnanca vhodná, je potrebné posudzovať podľa zdravotnej spôsobilosti zamestnanca na prácu, jeho schopností a kvalifikácie. Ak zamestnávateľ nemá voľné pracovné miesto, ktoré by bolo pre zamestnanca vhodné, je povinný mu ponúknuť pre neho inak vhodnú prácu, a to aj menej kvalifikovanú. V prípade, keď zamestnávateľ má voľných viacero pracovných miest vhodných pre zamestnanca, postačuje, ak zamestnávateľ ponúkne zamestnancovi jedno z takýchto voľných pracovných miest podľa vlastného uváženia, nemusí mu ponúkať všetky voľné pracovné miesta.

Ak zamestnanec ponúknuté miesto odmietne alebo nie je ochotný podrobiť sa predchádzajúcej príprave na túto inú vhodnú prácu, povinnosť zamestnávateľa, pokiaľ ide o ponuku inej vhodnej práce, sa považuje za splnenú. Ak zamestnanec odmietne ponuku inej práce, nie je tým dotknutý jeho nárok na odstupné, tento nárok vzniká za okolností, ktoré opisuje nižšie.

 

Ak je daná zamestnancovi výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca. Podľa právnej úpravy platnej od 1.9.2011, ak je daná zamestnancovi výpoveď z dôvodu nadbytočnosti ( t.j. podľa §63 ods. 1 písm. b)) a zamestnanec pred začiatkom plynutia výpovednej lehoty požiada o skončenie pracovného pomeru, má zamestnanec nárok na odstupné vo výške násobku priemerného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba. Dĺžka výpovednej doby závisí od dĺžky trvania pracovného pomeru ku dňu doručenia výpovede.

 

Dĺžka výpovednej doby je dva mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok a menej ako päť rokov .Ak pracovný pomer trval najmenej päť rokov, dĺžka výpovednej doby je tri mesiace.

 

Takže ak zamestnanec počas výpovednej doby nechce zostať pracovať u zamestnávateľa a požiada o skončenie dohodou, má nárok na odstupné. Dôležité je, aby zamestnanec požiadal zamestnávateľa o skončenie pracovného pomeru ešte pred začatím plynutia výpovednej lehoty. Ak zamestnanec odpracuje celú výpovednú dobu, pri skončení pracovného pomeru nemá nárok na odstupné. Zamestnanec si môže vybrať aj takú možnosť, že časť výpovednej doby odpracuje , skončí pracovný pomer dohodou a za zvyšnú časť výpovednej doby dostane odstupné.

 

Na odchodné má nárok zamestnanec pri prvom skončení jeho pracovného pomeru po nadobudnutí nároku na:

a) invalidný dôchodok, ak pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je viac ako 70%,

b) predčasný starobný dôchodok alebo

c) starobný dôchodok.

Odchodné sa poskytuje najmenej v sume priemerného mesačného zárobku. Zamestnávateľ poskytne zamestnancovi odchodné, ak zamestnanec požiada o poskytnutie uvedeného dôchodku pred skončením pracovného pomeru alebo do desiatich pracovných dní po jeho skončení.

 

14.09.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Vypoved Kariera2011 Odstupne Odchodne 1.9.
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy