Opätovné predĺženie pracovného pomeru

poradnaporadna

Môj syn mal dohodnutý pracovný pomer na dobu určitú a to od 21. 3. 2011 do 21. 9. 2011 čiže na 6 mesiacov (z toho 3 mesiace skúšobná doba). Teraz v septembri mu znovu dávajú pracovný pomer na dobu určitú a to na 6 mesiacov - odvolávajú sa na nový ZP platný od 1. 9. 2011 kde môžu predlžovať PP tri krát. Chcem sa spýtať, keď jeho pracovný pomer vznikol podľa ZP platného do 31. 8. 2011 aj predlžovanie PP by sa malo riadiť ZP platným do 31. 8. 2011. Ako to vlastne je ?

Poradňa: Predĺženie pracovného pomeru Vášho syn je prípustné, lebo podľa aktuálneho znenia Zákonníka práce možno pracovný pomer na dobu určitú uzatvoriť najdlhšie na tri roky a v rámci troch rokov možno pracovný pomer predĺžiť alebo opätovne dohodnúť najviac trikrát. Podľa ustanovení Zákonníka práce platného do 31. 8. 2011, pracovný pomer na dobu určitú bolo možné uzatvoriť najdlhšie na dva roky a v rámci dvoch rokov predĺžiť alebo opätovne dohodnúť najviac dvakrát ( predĺženie pracovného pomeru Vášho syna tak, ako ho popisujete vyššie, by bolo dokonca možné aj bez vyššie uvedenej zmeny zákona.

 

Pracovný pomer Vášho syna a všetky právne úkony urobené v súvislosti s ním do 31.8. sa spravovali ustanovenia Zákonníka práce platného do 31.8. ( napr. ak by dostal výpoveď v júli 2011, plynutie výpovednej doby a iné tým spojené nároky by sa posudzovali podľa znenia Zákonníka práce účinného do 31.8. aj keby plynutie výpovednej doby pokračovalo ak v septembri 2011.

 

Inak sa ustanovenia novelizovaného Zákonníka práce vzťahujú aj na pracovnoprávne vzťahy, ktoré vznikli pred l. septembrom 2011., t.j. na všetky aktuálne platné pracovné pomery sa vzťahuje aktuálny Zákonník práce. Ak však došlo k nejakému právnemu úkonu v súvislosti s pracovným pomerom ( napr. výpoveď, okamžité skončenie, dojednanie skúšobnej doby a pod.) v minulosti, tento konkrétny právny úkon sa bude posudzovať podľa zákona účinného v čase, kedy k nemu došlo.

 

29.09.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 1.9. Opatovne predlzenie pracovneho pomeru
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy