Odstupné a výpoveď po rodičovskej dovolenke

poradnaporadna

Do práce po rodičovskej dovolenke som nastúpila 31.01.2011, zamestnávateľ mi ale neponúkol adekvátnu prácu tej, ktorú som mala uvedenú v pracovnej zmluve. Napísal mi dohodu o zmene pracovnej zmluvy, kde ma zaradil z vedúcej pozície na miesto referentky ( znížil mi pracovné zaradenie o dve triedy a plat mi v dohode navrhoval o 100 eur nižší ). Túto dohodu som odmietla podpísať, lebo podľa mňa nie je adekvátna práci uvedenej v pracovnej zmluve doteraz. Zamestnávateľ tvrdí, že to je adekvátna práca a že keď to nepodpíšem, musí mi dať výpoveď, nárok na odstupné vraj nemám, lebo to nie sú organizačné dôvody. Mám v tomto prípade nárok na odstupné?

Poradňa: Ak zamestnávateľ nemá vhodné pracovné miesto, na ktoré môže zaradiť zamestnankyňu po návrate z rodičovskej dovolenky, môže sa so zamestnankyňou dohodnúť aj na zaradení na iné miesto, ale ak zamestnankyňa s touto zmenou nesúhlasí, t.j. neuzatvoria dohodu o zmene pracovnej zmluvy, zamestnávateľ má v zásade dve možnosti.

 

Alebo prestane zamestnankyni prideľovať prácu, lebo pre zamestnankyňu prácu nemá a tým vznikne prekážka v práci na strane zamestnávateľa, za ktorú má zamestnankyňa nárok na náhradu mzdy, alebo dá zamestnankyni výpoveď. V prípade výpovede, zamestnávateľ musí uviesť dôvod výpovede, zamestnancovi nie je možné dať výpoveď bez uvedenia dôvodu. Dôvody výpovede danej zamestnávateľom sú uvedené v ustanoveniach § 63 Zákonníka práce, pričom situácia popísaná vyššie môže byť kvalifikovaná ako výpovedný dôvod podľa ust. § 63 ods. 1 písm. b) t.j. zamestnanec je nadbytočným a v zmysle ustanovenia § 76 Zákonníka práce, zákon s týmto výpovedným dôvodom spája povinnosť zamestnávateľa vyplatiť odstupné.

 

24.02.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Vypoved Kariera2011 Rodicovska Nadbytocny
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy