Kedy je zamestnávateľ povinný ponúknuť zamestnancovi namiesto výpovede inú prácu?

poradnaporadna

Som zamestnaná 5 rokov na dobu neurčitú. Momentálne som na dovolenke a prišiel mi domov list od zamestnávateľa, že od 1.1.2011 mi začína plynúť trojmesačná výpovedná lehota, keďže pracovná pozícia, ktorú zastávam sa ruší a vzhľadom na znižovanie stavov mi inú prácu neponúkli. Keďže som rozvedená a živiteľka rodiny, mám 2 nezaopatrené deti, chcem sa spýtať, či mi zamestnávateľ predsa len nemal ponúknuť náhradnú prácu.

Poradňa: V prípade opísanom vyššie bola zamestnávateľom daná výpoveď z dôvodu nadbytočnosti zamestnanca. V tomto prípade zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba vtedy, ak:

- zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce,

- zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu.

 

Zamestnávateľ je povinný ponúknuť zamestnancovi inú prácu, t.j. iné pracovné miesto, ak takéto má, ešte pred podaním výpovede. V prípade, ak zamestnávateľ mal voľné pracovné miesto a zamestnancovi ho neponúkol, je výpoveď z tohto dôvodu neplatná.

 

Ak zamestnávateľ nemá voľné pracovné miesto, ktoré by bolo pre zamestnanca vhodné, je povinný mu ponúknuť pre neho inak vhodnú prácu, a to aj menej kvalifikovanú.

 

V prípade, keď zamestnávateľ má voľných viacero pracovných miest vhodných pre zamestnanca, postačuje, ak zamestnávateľ ponúkne zamestnancovi jedno z takýchto voľných pracovných miest podľa vlastného uváženia, nemusí mu ponúkať všetky voľné pracovné miesta. Ak zamestnanec ponúknuté miesto odmietne alebo nie je ochotný podrobiť sa predchádzajúcej príprave na túto inú vhodnú prácu, povinnosť zamestnávateľa, pokiaľ ide o ponuku inej vhodnej práce, sa považuje za splnenú.

 

V súvislosti so skutočnosťou, že v čitateľskej otázke je uvedené , že zamestnankyňa je rozvedená a má dve deti, môže v tomto prípade platiť aj zákaz výpovede. Zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky. Osamelý zamestnanec je zamestnanec, ktorý žije sám a je slobodný, ovdovený alebo rozvedený muž, slobodná, ovdovená alebo rozvedená žena.Takže ak má rozvedená zamestnankyňa dieťa mladšie ako tri roky, zamestnávateľ nemôže dať zamestnankyni výpoveď z dôvodu nadbytočnosti podľa ustanovenia § 63 ods. 1 písm b) Zákonníka práce.

 

18.01.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Vypoved Kariera2011
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy