Ukončenie pracovného pomeru po rodičovskej dovolenke zamestnancom

poradnaporadna

Rodičovská dovolenka mi končí vo februári 2011 a späť do práce nemôžem nastúpiť z dôvodu zdĺhavého denného cestovania a preto, že by som nestíhala dieťa vyzdvihnúť zo škôlky. Je možné sa dohodnúť so zamestnávateľom, aby mi vyplatil aspoň nejaké odstupné, kým si nájdem prácu v mieste bydliska a ešte, či mám nárok na poberanie príspevku v nezamestnanosti, ak dám ja zamestnávateľovi výpoveď a nevyplatí mi žiadne odstupné, alebo či mám radšej čakať čo mi ponúkne zamestnávateľ. Ďalej prosím o info, či pred ukončením rodičovskej dovolenky mám ja kontaktovať svojho zamestnávateľa, alebo je to jeho povinnosť.

Poradňa: Zamestnávateľ nie je povinný kontaktovať zamestnankyňu a zisťovať deň nástupu do zamestnania po ukončení rodičovskej dovolenky. Pokiaľ sa už v deň nástupu na rodičovskú dovolenku nedohodli sa skoršom termíne nástupu do zamestnania, zamestnankyňa je povinná nastúpiť do práce po ukončení rodičovskej dovolenky a zamestnávateľ je povinný jej prideľovať prácu. Ak zamestnankyňa do práce nenastúpi, môže byť táto skutočnosť považovaná za porušenie pracovnej disciplíny. Ak zamestnávateľ nebude mať pre zamestnankyňu prácu, použije sa postup, ktorý sme opisovali vo viacerých predchádzajúcich článkoch.

 

Počas trvania rodičovskej dovolenky môže dať zamestnankyňa kedykoľvek výpoveď pričom jej pracovný pomer bude ukončený uplynutím výpovednej doby. Zamestnankyňa sa môže so zamestnávateľom dohodnúť na skončení pracovného pomeru aj na základe písomnej dohody k určitému dátumu. Ani v jednom z vyššie uvedených prípadov nemá zamestnankyňa nárok na odstupné, čo však nebráni zamestnávateľovi, aby je určité odstupné vyplatil, ak sa tak rozhodne.

 

Vznik nároku na podporu nezávisí od spôsobu skončenia pracovného pomeru, viac o podmienkach priznania nároku sme písali v článku Na dávku v nezamestnanosti už stačia len dva roky poistenia.  

 

26.11.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2010 Materska Rodicovska
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy