Nevyplatené odstupné a premlčanie

poradnaporadna

Zamestnávateľ ma prepustil k 31.12.2007 a do dnešného dňa mi nevyplatil odstupné. Môžem si po troch rokoch žiadať odstupné, ak som ho v lehote troch rokov na to nevyzval písomne?

Poradňa: Nárok na odstupné je peňažným nárokom zamestnanca, ktorý si ho môže v prípade nevyplatenia uplatňovať na súde počas trojročnej premlčacej lehoty. Postup a spôsob podania žaloby na zamestnávateľa sme podrobnejšie opisovali v príspevku Nevyplatená mzda a odstupné a ako podať žalobu.

 

Veriteľ môže na súde uplatniť aj nárok starší ako 3 roky, súd na premlčanie prihliadne len na námietku žalovaného. Pohľadávka premlčaním nezaniká. Premlčaním vzniká len možnosť dlžníka ( t.j. napr. zamestnávateľa) namietať premlčanie pred súdom. Premlčacia doba plynie odo dňa, keď sa právo mohlo vykonať po prvý raz. Pojem vykonať v tejto súvislosti chápeme ako uplatniť po prvý raz. Týmto dňom je deň, keď bolo možné prvý krát podať návrh na súd. Tento okamih nastáva zväčša splatnosťou dlhu, t.j. dňom, keď mal zamestnávateľ prvýkrát povinnosť zaplatiť odstupné.

 

Vo vyššie uvedenom prípade je potrebné vziať do úvahy, kedy bola dojednaná splatnosť odstupného. Ak pracovný pomer končil 31.12.2007 a odstupné malo byť vyplatené spolu so mzdou za mesiac december 2007 a splatnosť mzdy nebola nijako osobitne upravená v pracovnej zmluve, ale vyplývala len zo Zákonníka práce ( Mzda je splatná pozadu za mesačné obdobie, a to najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho mesiaca, ak sa v kolektívnej zmluve alebo v pracovnej zmluve nedohodlo inak), mzda za december 2007 spolu s odstupným mali byť zaplatené do 31.1.2008. Z uvedeného vyplýva, že pohľadávka sa nepremlčí do 31.1.2011.

 

Podmienkou súdneho uplatnenia nároku nie je predžalobná výzva, takže žalobu je možné podať aj v prípade, ak ste predtým zamestnávateľa na túto skutočnosť neupozornili.

 

28.01.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Odstupne Premlcanie
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy