Vymáhanie pohľadávok od zamestnávateľa a premlčanie

poradnaporadna

Koľko rokov dozadu mám nárok žiadať od zamestnávateľa stravné lístky? Koľko rokov dozadu máme ako zamestnanci nárok na preplatenie nadčasov? Ako dôkazy máme kópie evidencie dochádzky.

Poradňa: Nárok na náhradu mzdy za nadčas ako aj nárok na príspevok na stravovanie sú peňažným nárokom zamestnanca, ktorý si ho môže v prípade nevyplatenia uplatňovať na súde počas trojročnej premlčacej lehoty. Postup a spôsob podania žaloby na zamestnávateľa sme podrobnejšie opisovali v príspevku Nevyplatená mzda a odstupné a ako podať žalobu.

 

Veriteľ môže na súde uplatniť aj nárok starší ako 3 roky, súd na premlčanie prihliadne len na námietku žalovaného, t.j . ak sa zamestnanec bude domáhať splnenia záväzku starého 6 rokov a zamestnávateľ nenamietne premlčanie, zamestnanec môže dostať celú sumu+ ak zamestnávateľ namietne premlčanie, zamestnanec môže dostať len nárok, ktorý nie je premlčaný. Pohľadávka premlčaním nezaniká. Premlčaním vzniká len možnosť dlžníka ( t.j. napr. zamestnávateľa) namietať premlčanie pred súdom. Premlčacia doba plynie odo dňa, keď sa právo mohlo vykonať po prvý raz.

 

18.01.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Stravne listky Zaloba Kariera2011 Premlcanie
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy