Nevyplatená mzda a odstupné. Ako podať žalobu?

poradnaporadna

28.10.2010 som ukončil pracovný pomer s firmou dohodou, e mi bude vyplatená mzda za sepember+oktober+3 mesačné odstupné, nakoľko som tam pracoval 10rokov. Výplatné obdobie sme mali vždy do konca nasledujúceho mesiaca. Mzdu za september som nedostal, ani za október a predpokladám, že ani nedostanem. Momentálne som evidovaný na Úrade práce. Som ženatý a mám dve deti. Podpora mi bude vyplatená zrejme až v januári, som teraz november a december bez peňazí.

Poradňa: V prípade, že sa bývalý zamestnávateľ opakovane vyhýba zaplateniu vašich splatných pracovnoprávnych nárokova nereaguje na Vaše výzvy, zamestnancovi nezostáva iná možnosť, ako požadovať úhradu dlžnej sumy súdnou cestou.

 

Ešte pred podaním žaloby na súd, môžete urobiť posledný pokus o vyriešenie veci, a preto pošlite bývalému zamestnávateľovi písomnú výzvu na zaplatenie dlžnej mzdy a odstupného. V tejto predžalobnej výzve určite bývalému zamestnávateľovi dodatočnú lehotu na zaplatenie dlžnej sumy s upozornením, že ak vaše nároky ani v tejto lehote neuspokojí, podáte proti nemu žalobu na súd. Zároveň ho môžete upozorniť, že okrem žaloby na súd podáte aj trestné oznámenie na políciu z dôvodu nevyplatenia mzdy a odstupného.

 

Predžalobnú výzvu je potrebné poslať poštou ako doporučenú zásielku, aby ste mali doklad o jej odoslaní, ktorý následne môžeme využiť na súde a na polícii, ak sa na nich obrátite so žalobou alebo trestným oznámením.

 

Ak sa rozhodnete podať žalobu na súd, je potrebné zaplatiť súdny poplatok vo výške 6 % zo žalovanej sumy. Súdny poplatok sa platí v kolkoch, ktoré sa nalepia na prvú stranu žaloby hneď ako ju podávate alebo môžete počkať, kým Vás súd na zaplatenie vyzve. Ak nemáte žiadny príjem alebo je vaša sociálna situácia nepriaznivá, môžete požiadať súd o oslobodenie od povinnosti zaplatiť súdny poplatok.

 

Žalobu o zaplatenie mzdy a odstupného je potrebné podať na súd, v obvode ktorého má bývalý zamestnávateľ miesto podnikania. V žalobe uveďte, ktorému súdu je žaloba určená ( adresy súdov nájdete napríklad na justice.gov.sk ) , súčasne musíte uviesť identifikáciu žalobcu, ktorý ste vy a to : vaše meno, priezvisko, dátum narodenia a telefonický kontakt, bydlisko , údaj o štátnom občianstve.

 

Ako žalovaného označte bývalého zamestnávateľa, je potrebné uviesť jeho obchodné meno, sídlo a IČO ( tieto údaje nájdete v prvom rade na pracovnej zmluve a ich správnosť a aktuálnosť si môžete overiť v živnostenskom registri alebo v obchodnom registri na zrsr.sk alebo orsk.sk).

 

V žalobe opíšte pravdivo rozhodujúce skutočnosti,, t.j. kedy vznikol pracovný pomer, kedy sa skončil a akým spôsobom, priložte pracovnú zmluvu a dohodu o skončení pracovného pomeru alebo výpoveď a vyčíslite dlžnú mzdu a odstupné. Môžete požadovať, aby Vám bývalý zamestnávateľ zaplatil aj úrok z omeškania, a to odo dňa nasledujúceho po dni, kedy Vám mala byť mzda a odstupné zaplatené( t.j. po najbližšom riadnom výplatnom termíne) . Výška úroku z omeškania je stanovená nariadením vlády č. 586/2008 Z. z. Výška úrokov z omeškania je o 8 percentuálnych bodov vyššia ako základná úroková sadzba Európskej centrálnej banky platná k prvému dňu omeškania s plnením peňažného dlhu, a v súčasnosti je cca 9 % ročne.

 

Na záver v žalobe uveďte, čoho konkrétne sa domáhate, t.j. presne napíšte, ako by mal súd rozhodnúť, napr.: Žalovaný je povinný zaplatiť žalobcovi dlžnú mzdu vo výške x spolu a dlžnú sumu odstupného vo výške y , to všetko s úrokom z omeškania vo výške x od dátumu x až do zaplatenia.

 

Súčasne sa môžete domáhať, aby vám bývalý zamestnávateľ, t.j. žalovaný, zaplatil aj náhradu trov súdneho konania.

 

17.12.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
 

Viac o téme: Poradna Kariera2010
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy