Výpoveď a odstupné

poradňaporadňa

Dostala som výpoveď podľa 63 ods.1.b)(výpoveď z dôvodu nadbytočnosti). Vo firme som pracovala od roku 2003. Dali mi 3-mesačnú výpovednú dobu. Na otázku o odstupnom mi povedali, že nemám nárok, že namiesto odstupného mi dali tu 3 mesačnú výpovednú dobu. Mám nárok na odstupné a čo mám robiť, ak mi ho nechcú vyplatiť? Počas výpovede mi schválili predĺženú materskú dovolenku. Od novembra som doma s dieťaťom kvôli dlhodobo nepriaznivé zdravotnému stavu.

Poradňa: V prvom rade záleží posúdenie situácie na skutočnosti, či zamestnankyňa bola v čase doručenia výpovede v ochrannej lehote. V ochrannej lehote nie je možné dať zamestnankyni výpoveď podľa ustanovenia § 63 ods.1 písm b) t. j. z dôvodu nadbytočnosti. Otázkou zákazu výpovede v ochrannej dobe sme sa zaoberali v našej poradni v článku Skončenie pracovného pomeru počas materskej dovolenky.
Ak zamestnankyňa nebola v ochrannej dobe, platí, že ak bol daný dôvod výpovede a zamestnávateľ dodržal postup ustanovený Zákonníkom práce, zamestnankyňa má nárok na odstupné v zmysle ustanovenia § 76 a nasl. Zákonníka prácre tak , ako sme písali v našom príspevku na Ukončenie pracovného pomeru a nárok na odstupné.
13.4.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy