Psychický teror na pracovisku. Môžem odísť bez uvedenia dôvodu?

Ak chce zamestnanec skončiť pracovný pomer urýchlene a nečakať na uplynutie výpovednej doby a pritom nie je v skúšobnej dobe, musí sa so zamestnávateľom dohodnúť.Ak chce zamestnanec skončiť pracovný pomer urýchlene a nečakať na uplynutie výpovednej doby a pritom nie je v skúšobnej dobe, musí sa so zamestnávateľom dohodnúť. Zdroj: photl.com

Manžel nastúpil do zamestnania 11. júna 2013 na dobu určitú do 31. januára 2014, no nakoľko na pracovisku je takmer na každého pracovníka vyvíjaný veľký psychický nátlak, rozhodol sa odísť a hľadá si novú prácu. Môže so zamestnávateľom rozviazať pracovný pomer dohodou bez udania dôvodu? Ak do určitej časovej lehoty /akej/ rozviaže pracovný pomer, nebude po ňom zamestnávateľ požadovať určitú finančnú náhradu? Zamestnávateľ uvádza v pracovnej zmluve §62 ods.8 Zákonníka práce a s platnou kolektívnou zmluvou, že v prípade, ak zamestnanec nezotrvá počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa, zamestnávateľ má právo požadovať od zamestnanca peňažnú náhradu, súčinom priemerného mesačného zárobku zamestnanca a dĺžky výpovednej lehoty.

Poradňa: Zamestnanec  môže skončiť pracovný pomer jedným z nasledovných spôsobov :

  1. Ak bola v pracovnej zmluve dojednaná skúšobná doba  (u bežných zamestnancov najviac v trvaní 3 mesiace,)  môžu zamestnanec aj zamestnávateľ skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu a toto oznámenie sa má doručiť druhému účastníkovi spravidla aspoň tri dni pred dňom, keď sa má pracovný pomer skončiť.

Ak skúšobná doba  nebola výslovne v pracovnej zmluve dohodnutá, tento spôsob skončenia neprichádza do úvahy.

  1. Okamžité skončenie pracovného pomeru je možné len výnimočne a to v prípadoch, ak zamestnávateľ nevypláca mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti, alebo ak je je bezprostredne ohrozený život alebo zdravie zamestnanca alebo ak podľa lekárskeho posudku zamestnanec ďalej nemôže vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu.
     
  2. Ak chce jedna alebo druhá strana skončiť pracovný pomer dohodou, nestačí len doručiť návrh dohody alebo žiadosť o ukončenie dohodou; druhá strana musí s týmto spôsobom a aj s dátum skončenia súhlasiť. Zamestnanec môže požiadať o skončenie pracovného pomeru dohodou, ale zamestnávateľ nie je povinný žiadosti zamestnanca vyhovieť, lebo dohoda o skončení pracovného pomeru je dvojstranný právny úkon, uzatvorený na základe súhlasu oboch zmluvných strán a pracovný pomer na základe dohody zaniká ku dňu, ktorý si zmluvné strany dohodli. V dohode nie je potrebné uvádzať dôvody skončenia, okrem prípadov, ak to zamestnanec požaduje alebo ak sa pracovný pomer končí z určitých dôvodov uvedených v Zákonníku práce ( § 63 ods. 1 písm. a) až c) ), s ktorými zákon spája o.i. nárok na odstupné.  
     
  3. Zamestnanec môže dať výpoveď, a to kedykoľvek a z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu. Výpoveď je jednostranný právny úkon a pracovný pomer na základe výpovede zaniká až uplynutím výpovednej doby, ktorá začne plynúť až prvým dňom kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, kedy bola výpoveď doručená. Ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval menej ako jeden rok, výpovedná doba je jeden mesiace. Zamestnanec nie je povinný uvádzať dôvody, prečo navrhuje ukončenie pracovného pomeru dohodou alebo prečo dáva výpoveď. V praxi sa často stávalo, že zamestnanci nezotrvali počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa a tým mu spôsobili ekonomické a prevádzkové problémy. Pracovný pomer sa končí až uplynutím posledného dňa výpovednej doby a ak zamestnanec poruší svoj záväzok vykonávať prácu, nielen že nemá  nárok na odmenu, ale zamestnávateľ od neho môže vyžadovať aj peňažnú náhradu určenú ako násobok počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba  a mesačného zárobku zamestnanca; táto forma náhrady vždy musí byť dojednaná v pracovnej zmluve, inak ju zamestnávateľ nemôže vyžadovať.

Ak chce zamestnanec skončiť pracovný pomer urýchlene a nečakať na uplynutie výpovednej doby a pritom nie je v skúšobnej dobe, musí sa so zamestnávateľom dohodnúť.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Vydieranie Pracovisko Na Teror Výpoveď Psychické Doba Skúšobná Psychický Pracovisku
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy