Je možné skončiť pracovný pomer pred uplynutím doby určitej?

Ak je trvanie pracovného pomeru dohodnuté na dobu určitú, pracovný pomer sa skončí uplynutím dohodnutej doby.Ak je trvanie pracovného pomeru dohodnuté na dobu určitú, pracovný pomer sa skončí uplynutím dohodnutej doby. Zdroj: photl.com

Uzavrela som pracovný pomer na dobu určitú od 1. decembra 2012 do 15. apríla 2013. Majitelia podniku mi odkázali po riaditeľke, že ukončujú so mnou pracovný pomer k 1. februáru 2013. Pracovné povinnosti si riadne plním, neporušila som pracovnú disciplínu. Na dohodu so zamestnávateľom nie som ochotná pristúpiť, nakoľko túto prácu mám rada a nič som neporušila.

Poradňa: Ak je trvanie pracovného pomeru dohodnuté na dobu určitú, pracovný pomer sa skončí uplynutím dohodnutej doby; skončenie pracovného pomeru skôr je možné rovnakým spôsobom, ako keď je pracovný pomer dohodnutý na dobu neurčitú a to výpoveďou, okamžitým skončením, skončením v skúšobnej dobe alebo dohodou.

Okamžité skončenie pracovného pomeru a výpoveď z pracovného pomeru môže zamestnávateľ urobiť len z presne vymedzených dôvodov uvedených v ustanoveniach Zákonníka práce a výpoveď aj okamžité skončenie musia byť urobené písomne a doručené zamestnancovi.

V prípade opísanom vyššie nebola zamestnankyni doručená žiadna písomnosť, z ktorej  by vyplývalo skončenie pracovného pomeru, preto výpoveď ani okamžité skončenie neprichádzajú do uváhy. Pisateľka neuvádza, či v pracovnej zmluve bola dohodnutá aj skúšobná doba. Skúšobnú dobu možno s bežnými zamestnancami dohodnúť najviac v trvaní 3 mesiace  a musí byť dohodnutá písomne, inak je neplatná.

Pokiaľ je v pracovnej zmluve so  zamestnankyňou platne dohodnutá skúšobná doba, počas jej trvania je možné pracovný pomer skončiť aj bez uvedenia dôvodu alebo z akéhokoľvek dôvodu. Výnimočnú ochranu v týchto prípadoch požívajú len tehotné ženy, matky do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiace ženy .

Písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru sa má doručiť spravidla aspoň tri dni pred dňom, keď sa má pracovný pomer skončiť.  Ak nie je oznámenie o skončení pracovného pomeru vyhotovené v písomnej forme, nespôsobuje to jeho neplatnosť a pracovný pomer sa platne skončí aj v skúšobnej dobe.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Výpoveď Neplatná Doba Skončenie Určitá Pracovného Pomeru
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy