Zamestnanec stratil spôsobilosť na prácu. Môže dať výpoveď?

Nevyhovujúci zdravotný stav zamestnanca musí byť zdokladovaný lekárskym posudkom.Nevyhovujúci zdravotný stav zamestnanca musí byť zdokladovaný lekárskym posudkom. Zdroj: photl.com

Zamestnanec chce ukončiť pracovný pomer dohodou okamžite, vzhľadom na svoj zdravotný stav, kedy stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu. Jeho pracovný pomer trvá 4 roky. Inú prácu mu poskytnúť nevieme. Chcem vedieť aký posudok potrebuje. Je potrebné, aby priniesol potvrdenie od všeobecného lekára alebo odborného lekára, či priamo z pracovného lekárstva? Na aké odstupné má zamestnanec nárok? Má naň dôvod, ak nedoručí vhodný lekársky posudok?

Poradňa: Ak zamestnanec nemôže vykonávať prácu na jeho pracovnej pozícii zo zdravotných dôvodov, nemusí hneď končiť pracovný pomer, ale môže požiadať o zaradenie na inú prácu. Ak zamestnávateľ nemá inú prácu vhodnu pre zamestnanca, môže mu dať výpoveď.

Zákon výslovne požaduje, aby zdravotný stav zamestnanca bol zdokladovaný posudkom, nestačí lekárske odporúčanie, nález alebo potvrdenie, musí sa jednať o lekársky posudok, z ktorého bude vyplývať, že zamestnanec dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu alebo že zamestnanec nesmie doterajšiu prácu vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou.

Lekársky posudok vydáva zdravotnícke zariadenie, všeobecný lekár alebo špecializovaný lekár. Lekársky posudok, z ktorého vyplynie, že zamestnanec nesmie doterajšiu prácu vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, vydávajú len určité zdravotnícke pracoviská  (Ambulancia klinického pracovného lekárstva a klinickej toxikológie, Oddelenie klinického pracovného lekárstva a klinickej toxikológie alebo Klinika pracovného lekárstva a klinickej toxikológie v Bratislave, Martine alebo Košiciach). Viac informácii si môžete prečítať na portáli verejnej správy.

Ak nie je možné zamestnanca preradiť na inú prácu, zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď alebo s ním môže uzatvoriť dohodu o skončení pracovného pomeru. Ak zamestnávateľ a zamestnanec uzatvoria dohodu o skončení pracovného pomeru z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, zamestnancovi patrí odstupné najmenej v sume:

a) jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval menej ako dva roky,

 b) dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov,

 c) trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer  trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov,

 d) štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov,

 e) päťnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dvadsať rokov.

Ak sa pracovný pomer skončí (výpoveďou alebo dohodou z dôvodov, že zamestnanec nesmie vykonávať prácu pre pracovný úraz, chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, patrí mu pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej desaťnásobku jeho priemerného mesačného zárobku.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Na Výpoveď Posudok Odstupné Pracovná Spôsobilosť Lekársky Prácu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy