Môžem ísť počas pracovnej doby na pohovor?

Zamestnanec vo výpovednej dobe má právo zúčastniť sa na pracovnom pohovore.Zamestnanec vo výpovednej dobe má právo zúčastniť sa na pracovnom pohovore. Zdroj: photl.com

Som vo výpovednej dobe. Rada by som išla na pracovný pohovor do inej spoločnosti. Je zamestnávateľ povinný zo zákona pustiť ma na pohovor?

Poradňa: Ak je zamestnanec vo výpovednej dobe a má pracovný pohovor, zamestnávateľ je povinný ospravedlniť neprítomnosť zamestnanca na pracovisku. Vyhľadanie nového pracovného miesta pred skončením pracovného pomeru je dôležitou osobnou prekážkou v práci. Zamestnávateľ poskytne pracovné voľno zamestnancovi bez náhrady mzdy na nevyhnutne potrebný čas, najviac na jeden poldeň v týždni počas výpovednej doby.

Ak bola zamestnancovi daná výpoveď z dôvodov podľa ustanovenia § 63 ods. 1 písm a) až c) Zákonníka práce alebo ak z rovnakých dôvodov uzatvoril dohodu o skončení pracovného pomeru, zamestnávateľ mu poskytne voľno na vyhľadanie pracovného miesta s náhradou mzdy na nevyhnutne potrebný čas, najviac na jeden poldeň v týždni počas zodpovedajúcej výpovednej doby.

Podľa ustanovenia § 63 ods. 1 písm a) až c) Zákonníka práce, výpovedné dôvody na strane zamestnávateľa sú dané v prípade zrušenia zamestnávateľa, premiestnenia zamestnávateľa, ak zamestnanec nesúhlasí so zmenou dohodnutého miesta výkonu práce, ak sa zamestnanec stane nadbytočným alebo ak stratí spôsobilosť vykonávať svoju doterajšiu prácu vzhľadom na svoj zdravotný stav potvrdený lekárskym posudkom.

Voľno na vyhľadanie pracovného miesta možno so súhlasom zamestnávateľa zlučovať. Vyhľadanie pracovného miesta je prekážkou v práci na strane zamestnanca a tak ako v prípade ostatných prekážok na strane zamestnanca, zamestnanec musí požiadať zamestnávateľa o poskytnutie voľna vopred, ak mu je existencia prekážky vopred známa. 

Pracovný pohovor je vopred stanovené stretnutie, a preto zamestnanec musí v predstihu informovať zamestnávateľa o to, že mu vznikne nárok na voľno na pohovor a preukázať mu túto skutočnosť, napr. pozvánkou na pohovor. Následne je zamestnanec povinný zamestnávateľovi preukázať (potvrdením od príslušnej organizácie)  trvanie prekážky v práci.

Ak zamestnanec čerpá voľno na pohovor a nemá za tento čas nárok na náhradu mzdy, zamestnávateľ je povinný mu umožniť odpracovanie zameškaného času, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody.        

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Pracovný Pohovor Výpoveď Skončenie Pracovného Pomeru
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy