Musím zaplatiť peňažnú náhradu, ak nezotrvám vo výpovednej dobe?

Zamestnávateľ je povinný ospravedlniť neprítomnosť zamestnanca v práci.Zamestnávateľ je povinný ospravedlniť neprítomnosť zamestnanca v práci. Zdroj: photl.com

Podala som výpoveď v práci s jednomesačnou výpovednou lehotou (keďže som v zamestnaní menej ako jeden rok). V pracovnej zmluve mám formulu: "Zamestnávateľ a zamestnanec sa dohodli v prípade ak zamestnanec nezotrvá počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa, zamestnávateľ má právo na peňažnú náhradu v sume priemerného zárobku zamestnanca za jeden mesiac." Paragraf 62 ods. 8 Zákonníka práce. Moja otázka znie: Môže si zamestnávateľ tento nárok na náhradu jednomesačnej mzdy uplatniť ak počas celej výpovednej lehoty (jeden mesiac) budem na PN?

Poradňa: Podľa citovaného ustanovenia Zákonníka práce platného do konca roka 2012 má zamestnávateľ nárok na peňažnú náhradu v sume priemerného zárobku, ak zamestnanec nezotrval počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa.

Od 1.1.2013 sa toto ustanovenie zmenilo a zamestnanec sa môže so zamestnávateľom písomne dohodnúť v pracovnej zmluve, že zamestnávateľ má právo na peňažnú náhradu najviac v sume, ktorá je súčinom priemerného mesačného zárobku tohto zamestnanca a dĺžky výpovednej doby.

Účelom tohto ustanovenia je určitá ochrana zamestnávateľa a kompenzácia  škody, ktorá zamestnávateľovi vznikla, ak zamestnanec svojvoľne prestal chodiť do práce. V praxi sa často vyskytujú prípady, kedy zamestnanci počas trvania výpovednej doby nastúpia do nového zamestnania napriek tomu, že ich pôvodný pracovný pomer stále trvá a majú povinnosť plniť všetky povinnosti, t.j. aj chodiť do práce.

Dočasná práceneschopnosť je dôležitou osobnou prekážku v práci, počas ktorej je zamestnávateľ povinný ospravedlniť neprítomnosť zamestnanca v práci.  Ak je zamestnanec počas výpovednej doby uznaný za dočasne práceneschopného, jedná sa o ospravedlnenú neprítomnosť v práci a túto skutočnosť nemožno posudzovať ako nezotrvanie u zamestnávateľa a zamestnávateľovi teda nevznikne nárok na peňažnú náhradu.

 Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

 

Viac o téme: Výpoveď Náhrada Doba Peňažná Výpovedná
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy