Výpoveď je najťažším „orieškom“ pre zamestnancov

Výpoveď dohodou neexistuje. Zamestnávateľ a zamestnanec sa mohli dohodnúť iba na ukončení pracovného pomeru. Výpoveď dohodou neexistuje. Zamestnávateľ a zamestnanec sa mohli dohodnúť iba na ukončení pracovného pomeru. Zdroj: photl.com

Zamestnancom prinášame prehľadný návod ako sa orientovať v problematike výpovede a jej úskaliach.

Zamestnanci si nevedia rady hlavne s podmienkami výpovede. V tejto problematike majú najväčšie medzery a ťažko sa orientujú v Zákonníku práce. Pracujúci často používajú pojem „výpoveď dohodou“ na označenie situácie, kedy jedna strana navrhla ukončenie pracovného pomeru dohodou a druhá strana tento návrh akceptovala.

Inštitút výpoveď dohodou neexistuje,“ hovorí právnička Katarína Križanová.

Zamestnanec na rozdiel od zamestnávateľa má výhodu pri ukončení pracovného pomeru, že môže dať výpoveď z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu.

„Ak chce zamestnanec ukončiť pracovný pomer čo najskôr, v prvom rade by mal požiadať zamestnávateľa o skončenie pracovného pomeru dohodou,“ hovorí právnička Križanová. Na uzatvorenie takejto dohody nemá zamestnanec právny nárok.

Dohoda o skončení pracovného pomeru
Ak sa zamestnanec a zamestnávateľ dohodnú na skončení pracovného pomeru, pracovný pomer sa skončí dohodnutým dňom podľa ustanovenia § 60 Zákonníka práce. Tá však musí byť písomná

„Ak sa pracovný pomer končí dohodou z dôvodu organizačných zmien alebo z dôvodu dlhodobej straty zdravotnej spôsobilosti zamestnanca na prácu, zamestnancovi vznikne nárok na odstupné,“ hovorí Katarína Križanová.

Okamžité skončenie pracovného pomeru
Zákonník práce dáva zamestnancovi možnosť skončiť pracovný pomer okamžite len vo výnimočných prípadoch, ak existujú vážne dôvody. Jedným z dôvodov je vážne ohrozené zdravie zamestnanca, ktoré musí byť preukázané lekárskym posudkom. Zamestnávateľ musí zamestnanca do 15 dní odo dňa predloženia preložiť na inú pre neho vhodnú prácu. Ďalší z dôvodov je nevyplatenie mzdy, náhrady mzdy, cestovných náhrad, náhrad za pracovnú pohotovosť, náhrad príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich častí do 15 dní po uplynutí splatnosti.

„Posledným z dôvodov okamžitého ukončenie pracovného pomeru je vtedy, ak je bezprostredne ohrozený život alebo zdravie zamestnanca,“ hovorí Križanová.

Skončenie v skúšobnej dobe
Tento spôsob môžu využiť nielen zamestnanci ale aj zamestnávatelia a to z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu. Skúšobná doba však musí byť dojednaná v pracovnej zmluve. Skončenie sa má oznámiť spravidla aspoň tri dni vopred.

„Požiadavka doručiť písomné oznámenie tri dni vopred je poriadková a ak ju zamestnanec nedodrží, skončenie je aj tak neplatné. Ak je však v pracovnej zmluve výslovne dohodnuté, že oznámenie treba doručiť tri dni vopred, je potrebné túto dohodu dodržať ,“ hovorí právnička.

Doba určitá a výpoveď
Aj keď zamestnanec pracuje na dobu určitú, môže v nej dať alebo aj dostať výpoveď. Ak vo firme pracoval menej ako jeden rok, výpovedná doba je jeden mesiac. Zamestnaní viac ako jeden rok majú dvojmesačnú výpovednú dobu.

„Tá začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede,“ hovorí právnička Katarína Križanová.

Skôr ako pred uplynutím výpovednej doby môže zamestnanec odísť len ak sa so zamestnávateľom dohodne na skončení pracovného pomeru dohodou k určitému dátumu.

Zamestnanec vo výpovednej dobe nechodí do práce
Ak zamestnanec prestane chodiť do práce alebo nedodržiava pracovný čas, jedná sa o porušenie pracovnej disciplíny a zamestnávateľ môže postupovať v súlade so Zákonníkom práce, ktorý mu umožňuje ukončiť pracovný pomer so zamestnancom v dôsledku takéhoto porušenia dvomi spôsobmi, výpoveďou alebo okamžitým skončením.

Zamestnávateľ nechce výpoveď prijať
Zamestnávateľ nemusí súhlasiť s tým, že dávate výpoveď, musíte mu ju napriek tomu riadne odovzdať. Ak nie je možné osobné doručenie, bude potrebné doručiť zamestnávateľovi výpoveď poštou s doručenkou, pričom výpovedná doba začne plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede.

PN a výpoveď
V prípade, ak je zamestnanec PN, spravidla mu nie je možné dať výpoveď. PN-ka je ochranná doba a v niektorých prípadoch nie je možné dať zamestnancovi, ktorý je práceneschopný výpoveď.

Forma výpovede
Výpoveď je dokument, ktorý má náležitosti listu. Obsahuje hlavičku s menom, priezviskom a adresou trvalého bydliska zamestnanca, ktorý dáva výpoveď. Na pravej strane pod hlavičkou je označenie zamestnávateľa, adresa spoločnosti a pod týmito údajmi sa nachádza miesto a čas vyhotovenia. Na ľavej strane pod domicilom sa nachádza označenie Vec: Výpoveď a o riadok nižšie text.

Návrh na text výpovede: Podpísaný meno a priezvisko týmto dáva v zmysle ustanovenia § 67 Zákonníka práce výpoveď z pracovného pomeru, ktorý vznikol na základe pracovnej zmluvy zo dňa xxx. Môj pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba začína plynúť prvým dňom kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede.

Pod textom nesmie chýbať vlastnoručný podpis zamestnanca. Výpoveď je potrebnú vytlačiť dvojmo, podpísať a následne ju doručiť zamestnávateľovi. Osoba, ktorá za zamestnávateľa prezvala výpoveď, dokument podpíše a vyznačí dátum prevzatia. Jedna kópia ide zamestnávateľovi a druhá zamestnancovi. Zamestnanec si ponechá ten exemplár výpovede, na ktorom mu zamestnávateľ vyznačil prevzatie, tento dokument slúži zamestnancovi na preukázanie, že výpoveď skutočne doručil.

Pracovný posudok
Zamestnanec nesmie zabúdať na skutočnosť, že v ďalšom zamestnaní môže od neho nový zamestnávateľ vyžadovať pracovný posudok od predchádzajúceho zamestnávateľa. Ten ho na požiadanie musí vydať do 15 dní, odo dňa, kedy ho zamestnanec požiadal. Pracovný posudok obsahuje hodnotenia práce zamestnanca, jeho kvalifikáciu, schopnosti a ďalšie skutočnosti, ktoré majú vzťah k výkonu práce.

„Je potrebné odlišovať pracovný posudok od potvrdenia o zamestnaní. Pracovný posudok vydá zamestnávateľ len na základe žiadosti zamestnanca. Potvrdenie o zamestnaní, v praxi označované aj ako zápočtový list, musí zamestnávateľ vydať automaticky pri skončení pracovného pomeru,“ upozorňuje právnička.

Potvrdenie o zamestnaní musí obsahovať najmä údaj o trvaní zamestnania, druhu práce, akú zamestnanec vykonal, informáciu, či sa zo mzdy zamestnanca vykonávajú nejaké zrážky a ak áno, o aké zrážky sa jedná ako aj informácie o mzde a poskytnutí odchodného.

Viac o téme: Práce Ukončenie Zákonník Výpovede PR Pracovného Pomeru
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Andrea Miklasová
 
Staršie správy
Staršie správy