Skončenie pracovného pomeru a PN

poradnaporadna

Rada by som sa s vami poradila ako mám postupovať v mojom prípade. Spoločnosť so mnou ukončila pracovný pomer z organizačných dôvodov k 31.09.2010.Nakoľko som od 02.08.2010 na PN spoločnosť mi neuhradila zostávajúcu dovolenku 17 dní ani odstupné. Moja PN stále trvá, a ekonómka mi sľúbila úhradu až po ukončení PN. Obávam sa, že spoločnosť sa vynájde na výhovorke, že nemajú peniaze a nič mi nezaplatí. Moja PN je nevypočítateľná, stav je nezlepšený môže sa to pretiahnuť na dlhé obdobie. Spoločnosť mi dlhuje veľké peniaze : za nadčasy , za príplatky za nočné a sviatky. Mám zviazané ruky kvôli PN nemôžem nič podniknúť a vec postúpiť na IP.

Poradňa: Ak sa pracovný pomer skončil k 31.9.2010 , zamestnávateľ je povinný vyplatiť zamestnancovi náhradu mzdy za nevyčerpanú dovolenku ako aj odstupné, ak naň zamestnankyni vznikol nárok. Skutočnosť, že zamestnankyňa je momentálne PN jej vôbec nebráni v tom, aby sa domáhala vyplatenia náhrady mzdy za nevyčerpanú dovolenku ako ja odstupného súdnou cestou alebo sa obrátila na Inšpektorát práce.

 

Pisateľka neuvádza, či došlo ku skončeniu pracovného pomeru dohodou alebo výpoveďou zo strany zamestnávateľa. V súvislosti so skutočnosťou, že zamestnankyňa bola v čase údajného skončenia pracovného pomeru na PN je podstatné, či došlo ku skončeniu pracovného pomeru dohodou k 31.9.2010 , alebo či bola zamestnankyni predtým , ako sa stala PN, doručená výpoveď. Doba, kedy je zamestnanec uznaná za práceneschopného, sa považuje za ochrannú dobu. Ak bola zamestnankyni doručená výpoveď z pracovného pomeru z tzv. organizačných dôvodov, konkrétne v zmysle ustanovenia § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce a následne, počas plynutia výpovednej doby sa zamestnankyňa stala PN, uplatní sa ustanovenie § 64 ods. 2 Zákonníka práce, podľa ktorého, ak je zamestnancovi daná výpoveď pred začiatkom ochrannej doby tak, že by výpovedná doba mala uplynúť v ochrannej dobe, pracovný pomer sa skončí uplynutím posledného dňa ochrannej doby okrem prípadov, keď zamestnanec oznámi, že na predĺžení pracovného pomeru netrvá. V takomto prípade však pracovný pomer zamestnankyne stále trvá a to až do ukončenia PN a zamestnávateľ je povinný vyplatiť zamestnancovi odstupné a náhradu mzdy za nevyčerpanú dovolenku až po ukončení pracovného pomeru.

 

09.06.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Pn Kariera2011 Skončenie pracovného pomeru
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy