Zhoršený zdravotný stav zamestnanca

poradnaporadna

Zhoršil sa mi zdravotný stav / bolesti chrbta, mám problémy už cca 3 mesiace, v práci som bol na skúšku po cca 2 mesiacoch, ale po 2 dňoch v práci sa mi stav zhoršil / pracujem ako čašník. Momentálne opäť rehabilitujem som PN. Momentálne by som rád aj ukončil pracovný pomer, ale neviem, či je to pre mňa rozumné riešenie?! Môžem požadovať skrátený pracovný čas alebo preradenie na inú pozíciu? Čo si môže dovoliť zamestnávateľ so mnou urobiť? A prípadne ak dám výpoveď ja, mám potom nárok na nejaké dávky od štátu?

Poradňa: V prvom rade navrhujeme, aby zamestnanec požiadal zamestnávateľa o preradenie na inú prácu, tak ako uvádzame nižšie. Zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú prácu, ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva, ako aj v prípade ak zamestnanec pracujúci v noci na základe lekárskeho posudku je uznaný za nespôsobilého na nočnú prácu. Dlhodobo nepriaznivým zdravotným stav zamestnanca je stav, ktorý zamestnancovi spôsobuje pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou a ktorý má trvať dlhšie ako jeden rok.

 

Ak nemožno dosiahnuť účel preradenia preradením zamestnanca v rámci pracovnej zmluvy, môže zamestnávateľ preradiť zamestnanca v týchto prípadoch po dohode aj na prácu iného druhu, ako bol dohodnutý v pracovnej zmluve. Práca, na ktorú zamestnávateľ preraďuje zamestnanca, musí zodpovedať zdravotnej spôsobilosti zamestnanca a bola vhodná vzhľadom na schopnosti a kvalifikáciu zamestnanca. Zamestnávateľ je povinný vopred prerokovať so zamestnancom dôvod preradenia na inú prácu a dobu, počas ktorej má preradenie trvať.

 

Skončenie pracovného pomeru so zamestnancom zo zdravotných dôvodov môže zamestnanec aj zamestnávateľ. Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva. Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď, iba vtedy, ak zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce a zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu. Zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu. Z uvedeného vyplýva, že zamestnanec je povinný najprv zamestnávateľa požiadať o preradenie na inú prácu a predložiť lekársky posudok, z ktorého vyplývam že zamestnanec nemôže vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia. Žiadosť zamestnanca musí byť písomná a doručená zamestnávateľovi , aby zamestnanec mohol preukázať, kedy žiadosť a posudok doručil zamestnávateľovi . Zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel. Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov. Okamžité skončenie pracovného pomeru musí zamestnanec urobiť písomne, musí v ňom uviesť dôvod a doručiť zamestnávateľovi.

 

Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu alebo dohodou z tých istých dôvodov, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, patrí mu odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku.

 

V tomto prípade neodporúčame, aby dával výpoveď zamestnanec, lebo mu nevznikne nárok na odstupné ani na náhradu mzdy, tak ako je opísané vyššie. Po skončení pracovného pomeru sa zamestnanec môže prihlásiť na mieste príslušnom úrade práce, pričom vznik nároku na podporu v nezávisí od dôvodu skončenia pracovného pomeru ani od skutočnosti, či ku skončeniu došlo z výpoveďou danou zamestnancom alebo iným spôsobom. Pre určenie vzniku nároku na podporu v nezamestnanosti sa posudzuje doba trvania poistenia v nezamestnanosti pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie, pričom podmienkou na vznik nároku na dávku v nezamestnanosti je, že poistenec v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bol poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky, t. j. 730 dní.

 

10.05.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Pn Kariera2011 Preradenie na inu pracu Zdravotny stav
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy