9 fantastických trikov na zvýšenie produktivity

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Pravdepodobne ste netušili, že ak pracujete v miestnosti s nižšou teplotou, ako je 20 stupňov Celzia, oberáte sa o produktivitu. Nie je to však jediná rušička, vďaka ktorej klesá vaša výkonnosť v práci. My vám pomôžeme, ako si produktivitu môžete zvýšiť.

Každá  jedna pracovná úloha je pre zamestnanca dôležitá. Keď si však na konci dňa uvedomý, čo si predsavzal spraviť v daný deň a čo sa mu nakoniec spravil, realita je často odlišná. Do cesty totižto počas dňa prichádzajú neočakávané úlohy, ktoré vytlačili tie naplánované. Riešením však je, aby ste si zoradili úlohy od najdôležitejších, až po menej dôležité. To sa samozrejme omnoho ľahšie povie, ako urobí. My vám prinášame 9 trikov, ktoré neodvedú vašu pozornosť od splnenia dôležitých úloh, ale prinesú vám želanú efektivitu.

  1. Stanovte si zoznam vašich úloh
    Zoznam svojich pracovných úloh si môžete písať priebežne. Nemal by však obsahovať viac ako 15-20 úloh za deň. Z nich potom trom alebo štyrom určte najvyššiu prioritu. Tak budete vedieť, ktoré bezodkladne musíte vykonať. Až potom sa zamerajte na ostatné úlohy.
  2. Buďte realisti
    Pri plnení pracovných úloh je dôležité, dať si ku každému jednému termín jeho dokončenia. Čas každej pracovnej úlohy sa snažte skrátiť o polovicu.  
  3. Rýchlo sa zbavte nechcených úloh
    Nepísané pravidlo platí, aby ste sa pustili do vecí, do ktorých sa vám najviac nechce. Omnoho rýchlejšie potom vykonáte ostatné úlohy, pretože vás už nič nebude spomaľovať.
  4. Majte jasne vymedzené pravidlá
    Veľa zamestnancov sa snaží vyhnúť svojim úlohám tak, že ich deleguje na ostatných. Ak ste si 100 percentne vedomí vašich právomocí, majte svoje limity. Ak vykonáte prácu za druhých, oberáte sa o čas pri plnení vašich úloh.
  5. Verte si
    Sme ľudia a nie stroje. Ak cítite, že vám klesá produktivita, pri plnení úloh spomaľte. Radšej zájdite na malú prechádzku alebo si choďte vypiť kávu. Na pár minút zmeníte svoje smerovanie a vaša produktivita sa vám opäť vráti plnou silnou.
    Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstock.com
  6. Inšpirujte sa slávnymi ľuďmi
    Niekedy stačí vykonať malú zmenu alebo opustiť od svojich zaužívaných spôsobov správania sa. Inšpirovať vás môžu napríklad aj známi ľudia. Americká autorka Maya Angelou najradšej pracovala v nenápadnej miestnosti, než v obklopená luxusným prostredím. Spisovateľ Ernest Hemingway dokonca rád pracoval postojačky a americký filmový režisér Woody Allen bol najproduktívnejší v sprche.
  7. Neustále sa vzdelávajte
    Čím viac informácií máte a čím viac sa učíte vo vašej oblasti, tým si rozširujete obzor a získavate väčší prehľad o riešeniach problémov a zároveň prichádzate k vyššej kreativite. Neustále pracujte na sebe a nebojte sa o pomoc požiadať aj vašich kolegov. Aj ich riešenia vás posunú ďalej.
  8. Majte v kancelárii optimálnu teplotu
    Cornellská univerzita priniesla zaujímavú štúdiu. Zamestnanci spravia až o 44 percent viac chýb a ich produktivita klesá až o polovicu, v prípade, že teplota v kancelárii pri vykonávaní administratívnej práce je nižšia ako 20 stupňov Celzia. Optimálna teplota v kancelárii pre chladné obdobie roka sa udáva v rozmedzí medzi 20-24 stupňov Celzia.
  9. Zbavte sa všetkých rušičiek
    Na ceste k vašej produktivite by mal nemalo nič stáť. Sami istotne dobre viete, čo vás o ňu oberá. Svoju pozornosť preto sústreďte iba  na plnenie vašich pracovných úloh, na zvyšné súkromné aktivity budete mať čas vo voľnom čas po práci. Najväčšie rušičky v práci predstavuje súkromná emailová pošta, alebo sociálne siete. Pokiaľ bez týchto dvoch sociálnych médií nevydržíte, vyčleňte si na ne čas iba počas obedňajšej prestávky, napríklad na 10 minút.
Viac o téme: Práca Úlohy Činnosť Produktivita Multitasking Pracovné úlohy
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: inc.com, Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy