Mlčanlivosť a porušenie pracovnej disciplíny

poradnaporadna

Som zamestnaná ako učiteľka ZŠ, mojím zamestnávateľom je obec. Dnes som od starostky obdržala upozornenie na porušenie pracovnej disciplíny. Dôvodom závažného porušenia pracovnej disciplíny bolo to, že som na verejnom stretnutí rodičov a priateľov školy, v rámci diskusie oboznámila všetkých prítomných o svojom plate, pričom som im nepovedala konkrétnu výšku svojho platu, ale to, že dostávam iba 80% svojho tarifného platu, pričom som zamestnávateľovi predtým podpísala prehlásenie o mlčanlivosti (zákon č. 428/2002 Z.z. o ochrane osobných údajov). Išlo o to, že som chcela byť voči rodičom fér a povedala som, že ak budem naďalej pracovať za takýchto platových podmienok, tak dám sama výpoveď. Vždy som si myslela, že tento zákon je o zachovávaní mlčanlivosti o osobných údajoch iných osôb, napr. že nesmiem rozprávať o plate svojej kolegyne, ale nikdy by mi nenapadlo, že nemám právo zverejniť svoje osobné údaje ostatným. Dokonca mi bolo povedané, že výšku môjho platu nesmie vedieť ani môj manžel. Preto sa Vás pýtam, či je toto konanie môjho zamestnávateľa oprávnené, alebo nie.

Poradňa: Zákonník práce síce stanovuje jednu zo základných povinností zamestnanca zachovávanie mlčanlivosť o skutočnostiach, o ktorých sa dozvedel pri výkone zamestnania, a ktoré v záujme zamestnávateľa nemožno oznamovať iným osobám, ale pokiaľ sa zamestnávateľ vo vami spomínanom vyhlásení o mlčanlivosti odvoláva na zákon č. 428/2002 Z.z. o ochrane osobných údajov, a vy ste oznámili vlastné platové podmienky, predpokladáme že došlo k účelovému spojeniu tohto vyhlásenia s Vaším konaním.

 

Predpokladáme, že vyššie spomínané vyhlásene o mlčanlivosti sa týka povinnosti zachovávať mlčanlivosť o osobných údajoch. V zmysle ustanovenia § 18 ods. 2 zákona č. 428/2002 Z.z. v znení neskorších predpisov, oprávnená osoba (t.j. tá, ktorá pri výkone práce nakladá s osobnými údajmi) je povinná zachovávať mlčanlivosť o osobných údajoch, s ktorými príde do styku; tie nesmie využiť ani pre osobnú potrebu a bez súhlasu prevádzkovateľa (t.j. osoby, ktorá údaje spracúva -tu pravdepodobne obec a pod.) ich nesmie zverejniť a nikomu poskytnúť ani sprístupniť.

 

Oprávnenou osobou je každá fyzická osoba, ktorá prichádza do styku s osobnými údajmi v rámci svojho pracovnoprávneho vzťahu, štátnozamestnaneckého pomeru, služobného pomeru, členského vzťahu, na základe poverenia, zvolenia alebo vymenovania alebo v rámci výkonu verejnej funkcie, ktorá môže osobné údaje spracúvať len na základe pokynu prevádzkovateľa, zástupcu prevádzkovateľa alebo sprostredkovateľa.

 

Vzhľadom na vyššie uvedené môžeme predpokladať, že zamestnanci u zamestnávateľa, ktorý je v tomto prípade prevádzkovateľom - obec, prichádzajú so styku pri svojej práci s osobnými údajmi a preto je potrebné, aby ich zamestnávateľ poučil a/alebo vykonal školenie z oblasti ochrany osobných údajov a následne nie je ani potrebné, aby zamestnanci podpisovali vyhlásenie o mlčanlivosti, táto povinnosť im vyplýva priamo zo zákona a poučenie o tejto povinnosti má byť súčasťou školenia.

 

V každom prípade sa však mlčanlivosť týka tých osobných údajov, s ktorými prichádza do styku učiteľ ako oprávnená osoba pri svojej práci a nie údajov o učiteľovi samotnom.

 

Niektorí zamestnávatelia majú v interných predpisoch, zvyčajne v pracovnom poriadku, zakotvenú aj povinnosť mlčanlivosti zamestnancov o platových podmienkach, ale s týmto sa stretávame zväčša v súkromnej sfére; v prípade práce učiteľa, kedže sa jedná o prácu, pri ktorej výška mzdy vyplýva zo zákona, by takáto povinnosť zamestnanca nemala zmysel.

 

20.02.2012

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Zverejnenie vysky platu Mlcanlivost ochrana osobnych udajov
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy