Zmenilo sa trvanie mojej pracovnej zmluvy?

poradnaporadna

V roku 2008 som uzatvorila prac. zmluvu na dobu určitú, tá sa po uplynutí 6 mesačného obdobia zmenila na dobu neurčitú. V júni tohto roku som podpísala so zamestnávateľom Prílohu k pracovnej zmluve uzatvorenej dňa....2008: nadpis je Pracovné a mzdové zaradenie zamestnanca, kde som postúpila na vyššiu prac. pozíciu. V dodatku je uvedený druh práce, miesto výkonu práce atď., ale Účinnosť pracovného zaradenia od: 1.6.11 do 31.12.11 a Účinnosť mzdového zaradenia od: 1.6.11 do 31.12.11. Otázka: 1.Zmenila sa mi týmto dodatkom pracovná zmluva z doby neurčitej na určitú??? A po uplynutí termínu môžem dostať výpoveď - ukončenie prac. pomeru k 1.1.2012 ?? 2.Alebo to platí len na pracovnú pozíciu a ak mi ju nepredlžia, budem pracovať na predchádzajúcej nižšej pozícii ako to bolo pred podpísaním dodatku a naďalej som zamestnaná na dobu neurčitú? 3. Ak počas tejto doby otehotniem, skončí mi zamestnávateľ prac. pomer ako pri dobe určitej k 1.1.2012 ? Alebo ma automaticky preradí na predchádzajúcu pozíciu keďže ďalšie 3 roky nebudem pracovať ako keby som bola zamestnaná na dobu neurčitú?

Poradňa: Podľa opisu situácie vyššie usudzujeme, že na základe dohody zamestnanca a zamestnávateľa došlo k dočasnej zmene pracovného zaradenia (druhu práce) a mzdových dojednaní.

Z ustanovení citovaných v čitateľskej otázke nevyplýva, že bola dojednaná aj zmena trvania pracovného pomeru. Po ukončení dočasnej zmeny pracovného zaradenia bude platiť pôvodne dojednané pracovné zaradenie. Uvedené platí rovnako aj prípade, ak zamestnankyňa otehotnie a následne odíde na materskú dovolenku, t.j. po ukončení rodičovskej dovolenky sa vráti do práce na pôvodné pracovné miesto. Ukončenie dočasného pracovného zaradenia nie je dôvodom na výpoveď, zamestnávateľ by mohol dať zamestnankyni výpoveď iba v prípade, ak by u neho došlo k organizačným zmenám, v dôsledku ktorých sa zamestnankyňa stane nadbytočnou alebo by nastal iný dôvod výpovede v zmysle ustanovenia § 63 Zákonníka práce.

 

14.09.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Docasna zmena pracovneho zaradenia
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy