Nevyplatenie mzdy a iných nárokov zamestnanca

pravna poradnapravna poradna

Pracoval som v známej stavebnej firme.Za mesiace február a marec 2010 nám nebola vyplatená mzda. V súlade so ZP sme dali výpoveď k 31.3.2010.Do dnešného dňa sme nedostali ani mzdu ani ostatné finančné náležitosti. Viem, že bolo podané trestné oznámenie. Na písomnú korešpondenciu nechá zamestnávateľ odpovedať advokátsku kanceláriu. Pracovníkov ,ktorí tam ešte pracujú a 7 mesiacov nedostali ani cent, za celú tú dobu informovali, že peniaze budú a používa 1-2 týždňové termíny. Aká je najvhodnejšia reakcia na opísanú situáciu, resp. na takéto jednanie ?

Poradňa: V prípade nevyplatenia mzdy môže zamestnanec uplatniť okrem výpovede aj okamžité skončenie pracovného pomeru, to v prípade, ak mu zamestnávateľ nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti. Zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel. Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov. Okamžité skončenie pracovného pomeru musí zamestnanec urobiť písomne, skutkovo vymedziť jeho dôvod tak, aby ho nebolo možné zameniť s iným dôvodom, a musí ho v ustanovenej lehote doručiť zamestnávateľovi, inak je neplatné. Uvedený dôvod sa nesmie dodatočne meniť.

 

Ak je zamestnávateľ v omeškaní s platením mzdy alebo iného peňažného záväzku, zamestnanec sa môže svojho nároku domáhať žalobou na súde a okrem dlžnej istiny požadovať aj zaplatenie úrokov z omeškania. Viac o tejto téme nájdete v našej poradni, okrem iného aj v článku Nevyplatenie mzdy.

 

16.9.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2010
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy