Viac ako polovica ľudí na Slovensku nie je spokojná so svojim platovým ohodnotením, napriek tomu ľuďom na svojej práci záleží

Do popredia sa dostáva množstvo nezodpovedaných otázok súvisiacich s rozsahom dopadu pandémie COVIDU – 19 a nepriaznivej ekonomickej situácie na trh práce. Pracovný portál Kariéra.sk prináša prehľad o zamestnanosti na Slovensku a mieru našej spokojnosti so svojou prácou. Až 53% Slovákov netají svoju nespokojnosť s aktuálnym finančným ohodnotením. Napriek tomu, tento fakt nemá zásadný vplyv na rozhodnutie o zotrvaní v zamestnaní. Napriek všetkému až 85% zamestnaných považuje svoju prácu za prínosnú pre spoločnosť, v ktorej pracujú.

Podpísala sa aktuálna ekonomická situácia na rozhodnutí Slovákov zmeniť prácu?

Slovensko sa síce nachádza v nelichotivej situácii, rastúca inflácia, energetická kríza a rapídne zdražovanie, by mohli mať do značnej miery za následok zvyšovanie počtu pracovníkov, ktorí pravidelne menia zamestnanie. Napriek ťažkej ekonomickej situácii, ktorá sa aktuálne podpísala na celkový pracovný trh, u zúčastnených respondentov sme nezaznamenali vysokú mieru fluktuácie. Len minimum, a to 3% opýtaných nedokážu nájsť adekvátne zamestnanie, s ktorým by boli spokojní a z toho dôvodu, ho menia každých pár mesiacov.

Je na Slovensku náročné si nájsť a udržať zamestnanie?

Miera zamestnanosti nezávisí len od požiadaviek zamestnávateľa kladených na kandidátov pri výbere, ale aj od samotnej miery uplatnenia sa uchádzačov. „Z prieskumu vyplýva, že až 47% opýtaných si dokázalo nájsť adekvátne zamestnanie na prvý pokus. Počet opýtaných, ktorí si nedokážu opätovne nájsť zamestnanie je relatívne veľmi nízky, s viac ako 10 neúspešnými pokusmi je len 7% a viac ako 20 neúspešných pokusov uviedlo opätovne 7%," uviedla Katarína Tešla, manažérka komunikácie a PR Kariéra.sk.

Pandemická situácia, ktorá na Slovensku trvala viac ako 2 roky výrazne zasiahla poniektoré odvetvia pracovného trhu. V roku 2021 uviedlo až 44% respondentov zmenu zamestnania. Napriek viacerým faktorom, ktoré nehrajú zamestnávateľom do karát, je pozitívnou správou, že prevažná časť zamestnaných pracovníkov uprednostňuje stabilné zamestnanie, pred neustálou honbou za lepšími podmienkami. 

Dokážu zamestnávatelia dostatočne motivovať svojich zamestnancov a zabezpečiť si tak lojalitu z ich strany?

Odborníci predpovedajú zvýšený nárast fluktuácie v spoločnostiach. Niet sa čomu čudovať, aktuálna ekonomická situácia si vyžaduje rázny krok zo strany zamestnávateľov, ktorí sú dotlačení k značným ústupkom, v snahe udržať si svojich zamestnancov, a to formou rôznych finančných aj nefinančných benefitov. Výsledok spokojnosti Slovákov pritom zostáva v celku nerozhodná. 47% zamestnancov je prevažne spokojných so svojim ohodnotením na pracovisku, no takmer 53% neskrýva svoju nespokojnosť.

Napriek značnému podielu nespokojnosti,. Dobrým impulzom pre zamestnávateľov je relatívne nízky počet pracovníkov vykazujúcich nezáujem 11% a celkovú nespokojnosť len 5% opýtaných.

Záleží zamestnávateľom na ohodnotení svojich pracovníkov a vytvorení podnetného pracovného prostredia?

Jedným z najväčších problémov spoločností je fakt, že nie každá z nich dokáže svojich zamestnancov dostatočne motivovať k výkonu a dať im potrebnú spätnú väzbu, ktorá by im dodala odhodlanie k lepším pracovným výkonom. Z toho dôvodu až 45% pociťuje nezáujem zo strany svojho nadriadeného. Ďalšie výsledky prieskumu preukázali, že až 85% zamestnaných považuje svoju prácu za prínosnú pre spoločnosť. Do prieskumu Kariéra.sk sa zapojilo 5022 respondentov. 

 

  • Autor: © Zoznam/red
  • Zdroj: RED, Foto: getty
 
Staršie správy
Staršie správy