Cestovanie a sťahovanie za prácou po slovensky

TrenkwalderTrenkwalder

Cestovať či necestovať za prácou? Ako to vyzerá na Slovensku s relokáciou? V našej krajine sa nám ponúka množstvo pracovných príležitostí pričom veľké percento z nich sa viaže na západný región.

Je škoda, že pomer investícii východ / západ je tak výrazný. Tento stav sa môže zmeniť len krokmi učinenými na politickej úrovni, a teda súvisiacu diskusiu nechám bokom. Takmer každý kraj však na Slovensku má svoje boľavé miesta, kde je nedostatok pracovných príležitostí. Ľudom z týchto oblastí sa ponúka viacero alternatív, ktoré vedú k nájdeniu si práce. Aké sú to?

Cestovanie a sťahovanie za Galéria fotiek (3)
Výraznou pozitívnou kariérnou vyhliadkou je vzdelanie vo výrobnej či technickej oblasti. Slovenské stredné a vysoké školy žiaľ chrlia veľa „humanitárov a filozofov“ alebo „všeobecnevzdelaných“. Ich uplatnenie je však v nedohľadne. Ak hovoríme vo všeobecnosti o výrobno – technických pozíciách (menej alebo viac kvalifikovaných), naša krajina ich ponúka dostatok. Problémom je nedostatok pracovnej sily (ten je však tiež potrebné riešiť na iných úrovniach). Pri niektorých pozíciách už je treba hovoriť o obrovskom deficite (ako napr. CNC programátori alebo vodiči VZV). Ďalší problém nastáva, keď už sa nám naskytne príležitosť pracovať – ale nie v okolí bydliska. V takomto prípade si môžeme vybrať medzi cestovaním za prácou, presťahovaním za prácou alebo uspokojením sa so životom v rodnom meste či dedine - bez práce a len malými svetlými nádejami na jej nájdenie v okolí. Ako to je s cestovaním a relokáciou na Slovensku?

Za prácou denne dochádza množstvo Slovákov, pričom sa jedná veľmi často o vzdialenosti 80 a viac kilometrov. Cestuje sa vlakmi, autobusmi, autami a kombinovane – zďaleka nie každý má v mieste svojho bydliska priamy spoj, ktorý ho zavezie až k práci. V tomto smere sa štát aspoň čiastočne snaží podporovať ľudí, ktorí boli minimálne 3 mesiace evidovaní na úrade práce a to príspevkom na dopravu, ktorý môže dosiahnuť výšku až 135 EUR. Paradoxne však je častokrát argumentom, ktorý padá zo strán uchádzačov o prácu, práve len nepatrný alebo žiadny rozdiel v príjmoch. Áno, je pravdou, že cestovanie je nákladné a väčšinou zhltne veľa peňazí. Takisto aj pri dochádzaní na týždňovky nás ubytovanie oberá o zarobené peniaze. Výhodou je v tomto smere pracovať pre firmu, ktorá ubytovanie poskytuje bezplatne.To podľa skúseností mnohých nie je príliš komfortné a má ďaleko od príjemného domáceho prostredia. Túto realitu je však možné z pozície normálneho pracujúceho človeka zmeniť len ťažko. A preto sú medzi nami tí, ktorí uprednostnia porovnateľný príjem, avšak bez angažovania sa v práci. Argumentujú tým, že zostať doma je pohodlnejšie a za pár eur navyše sa ineoplatí skôr vstávať a nebodaj cestovať či chodiť na týždňovky. A to sa paradoxne deje aj keď hovoríme o bratislavskom kraji. Opäť je to otázka postoja. Áno, z hľadiska finančného tieto možnosti často nie sú zaujímavé, no pri rozhodovaní je užitočné si pripomenúť, že ak budete pracovať, naďalej si budete udržiavať pracovné návyky, budete v pravidelnom kontakte s inými ľuďmi, môžete si zvyšovať kvalifikáciu a dni vám budú plynúť zaujímavejšie. A následne, pri najbližšej pracovnej príležitosti budete pre zamestnávateľa zaujímavejší ako človek ktorý za posledné mesiace či roky nepracoval.

Cestovanie a sťahovanie za Galéria fotiek (3)
Keď sa povie relokácia, pre Slováka je to výraz menej zaužívaný. V našich končinách sa vzťahuje predovšetkým na Slovákov pôsobiacich dlhodobo v zahraničí. Rozhodli sa skúsiť šťastie či využiť príležitosť a za týmito vyhliadkami sa presťahovali. Menej častým javom je relokácia v rámci krajiny. Do istej miery sem patrí relokácia tých, čo študujú vo veľkých mestách a na štúdium priamo nadviažu zotrvaním v danom meste. Ochota presťahovať sa za prácou do iných regiónov je však u nás stále nízka. Menej častá je zo západu na východ. Ak sa niekto relokuje, je vysoko pravdepodobné, že jeho zárobok je nad slovenským priemerom a umožňuje mu ako-tak vyžiť. Avšak opäť je veľa ľudí, pre ktorých je takéto niečo nemysliteľné – predovšetkým kvôli rodine a zvyku. Je pravdou, že ak sa človek na Slovensku relokuje, neznamená to automaticky rozprávkový zárobok. Avšak opäť má možnosť rozširovať svoj rozhľad a prehlbovať skúsenosti a kvalifikácie – z hľadiska dlhodobého mu práve toto môže priniesť vyšší životný štandard. Určite je namieste namietať práve nízkymi platmi v našej krajine, no nestálo by za pokus uvažovať viac než v krátkodobom horizonte aj v tom dlhodobom?

  

Mgr. Klára Javorská

Špecialistka pre personálne poradenstvo

 

  Pracovné ponuky spoločnosti Trenkwalder »

 

 

  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy