Legendárny „Pivný test“ Steva Jobsa: Tajomstvo ako vytvoriť „hviezdny“ pracovný tím

Steva Jobsa známeho zakladateľa spoločnosti Apple asi nemusíme nikomu extra predstavovať. Je to osobnosť, ktorá dokázala prekvapiť a šokovať verejnosť vo viacerých smeroch. Ale čo ste možno dodnes netušili je prekvapivý spôsob akým vyberal svojich zamestnancov.

PRACOVNÉ POHOVORY V JOBSOBOM ŠTÝLE

Pohovory u Steva Jobsa boli komplexné a náročné, zamerané na odhalenie skutočných schopností, vášní a charakteru kandidátov. Jobsov prístup k výberu zamestnancov bol v mnohých ohľadoch jedinečný a reflektoval jeho snahu o dokonalosť a inováciu.

Zostavte víťazný tím a úspech na seba nenechá dlho čakať

Jobs veril, že základom prosperujúcej a úspešnej spoločnosti je zostaviť „víťazné mužstvo“ a následne vytvoriť také prostredie, aby každý zamestnanec cítil, akú dôležitú prácu vykonáva spoločne s ďalšími nadanými ľuďmi, ktorých spája spoločná vízia. Bol presvedčený, že najlepší ľudia dokážu oveľa viac ako priemerní zamestnanci. Aj z toho dôvodu investoval množstvo času a energie do pátrania po talentoch.

Osobne sa angažujte pri výbere svojich zamestnancov

Kým sa dostali kandidáti priamo na pohovor k Stevovi Jobsovi, mali za sebou už riadnu selekciu. Museli predviesť výnimočné osobnostné a profesijné kvality, pričom sa kládol veľký dôraz aj na odporúčania. Nábor zamestnancov pokladal za najväčšiu výzvu a len málokedy touto úlohou poveril niekoho iného. V tejto otázke sa cítil byť „najpovolanejší“ a nedôveroval nikomu do takej miery, aby mu do rúk zveril túto obrovskú výzvu.

Spoznajte kandidáta v neformálnom prostredí 

Strojený pohovor, všetky oči na kandidáta a vyčkávanie na jeho prvé zakopnutie. Tak toto určite nebola tá pravá „šálka kávy“ podľa gusta Steva Jobsa. Predpokladal, že najviac sa dozvie o osobnosti kandidáta práve v uvoľnenej atmosfére.  A práve tu sa zrodil príbeh legendárneho „pivného testu“.  Jednoducho pozval kandidáta na pivo a viedol s ním obyčajný rozhovor. Žiadny oficiálny dress code. Nemal pred sebou žiadny zoznam otázok. A neexistovala ani žiadna správna či nesprávna odpoveď. Úlohou tohto, pre niekoho extravagantného testu bolo zistiť, či kandidát zapadá aj po osobnostnej stránke do už zabehnutého tímu. Ak si kandidát myslel, že zapôsobí len svojimi doterajšími skúsenosťami a zručnosťami, poriadne sa mýlil. Jednoducho Jobs mal potrebu spoznať kandidáta aj po inej stránke ako profesijnej a konečné rozhodnutie veľakrát ponechal na vlastnú intuíciu.

Krížový výsluch v štýle Steva Jobsa

Nehľadal žiadnu hanblivku ani utiahnuté povahu. Bol povestný svojou priamosťou a nedával si servítku pred ústa, neexistovala pre neho žiadna otázka, ktorá by bola tabu. Mal jasný cieľ, a to nájsť toho najlepšieho človeka z najlepších.

„Nemá zmysel najať šikovných ľudí a hovoriť im, čo majú robiť. Najímame šikovných ľudí na to, aby nám povedali, čo máme robiť.“ Steve Jobs

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy