Ako vybrať vhodného kandidáta? Sledujte tieto znaky

Mnohí z nás milujú argumentáciu, pretože im to ide a hlavne sa môžu ukázať, tým akí sú šikovní. Môžu totiž v rozhovore zvíťaziť a protivníka rozdrviť. A to vôbec nie je konštruktívne, ak niekto má potrebu poraziť protivníka.

Ak by sme však namiesto argumentov navrhovali nové možnosti a chválili sa tým, koľko úvah do  problematiky  dokážeme priniesť. Ukážeme sa ako mysliteľ, dokonca lepší ako tí, ktorí prišli s argumentami vo vrecku.

Rozdiel je v tom, že tento spôsob predvádzania nápadov je konštruktívny. A nemusíme mať pravdu za každú cenu.

Denne sa stretávame s tým, že nedokážeme na pracovnom pohovore komunikovať a tým zabraňujeme získaniu informácií o uchádzačovi. Skúste sa na pohovore opýtať na slabé stránky a sledujte, ako uchádzač okamžite začne kompenzovať svoje slabiny. Toto je neefektívna a pomalá metóda ako odhaliť osobnosť uchádzača. Skúste sa na pohovore opýtať na silné stránky a uchádzač má okamžite pocit, že sa od neho očakáva, že bude v niečom superman, alebo bude mať aspoň super schopnosti.

Preto jednou z chýb na pracovnom pohovore, je snaha používať staré postupy a zaškatuľkovať uchádzača do kategórie. Rozhodnúť sa aký je, čo od neho vieme očakávať, aké prínosy je schopný ukázať. Vychádzame z overených postupov a metód a narazíme v okamihu, ak natrafíme na niekoho kto sa nedá zaradiť. U koho neviem predvídať. Kvôli tomu postupy na základe overených štandardov dnes nefungujú.

Zhrajte si hru. Každý z nás je namiešaný zo svojich skúseností, zručností a vedomostí. Nestrkajme uchádzačov do starých šablón, inak sa nedopracujú k novým výsledkom.

Sledujte reakcie uchádzača podľa toho ako myslí:

  • Je zameraný na výsledky alebo na priebeh úlohy?
  • Je vo svojich rozhodnutiach dôsledný alebo názor dokáže zmeniť?
  • Je praktický typ, alebo srší  nápadmi?
  • Zaujíma sa o veci, informácie alebo o ľudí?
  • Je realistický alebo skôr vníma intuíciu?
  • Je pre neho prirodzené tvoriť alebo radšej nasleduje overené postupy?
  • Zaujíma sa o skúsenosti alebo sleduje to čo je tu a teraz?

A skôr ako začnete pracovný pohovor hravým spôsobom, pozrite sa na inzerát ktorý ste zverejnili, či ste zadali spôsoby myslenia, ktoré budete na hľadanej pozícii preferovať?

Nabudúce si povieme o spôsoboch jednania.

Silvia Skalická – job mentor, www.silviaskalicka.sk, pomôžem vám nájsť nové riešenia, či už ste na strane zamestnávateľa alebo sa uchádzate o prácu. Ak ste zistili, že vašim spôsobom nedosahujete výsledky, je čas urobiť nový krok.

Ako vybrať vhodného kandidáta? Galéria fotiek (2)

 

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, Silvia Skalická

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy