Dohoda o pracovnej činnosti

§ 228a Zákonník práce

(1) Na základe dohody o pracovnej činnosti možno vykonávať pracovnú činnosť v rozsahu najviac 10 hodín týždenne.

(2) Dohodu o pracovnej činnosti je zamestnávateľ povinný uzatvoriť písomne, inak je neplatná. V dohode o pracovnej činnosti musí byť uvedená dohodnutá práca, dohodnutá odmena za vykonávanú prácu, dohodnutý rozsah pracovného času a doba, na ktorú sa dohoda uzatvára. Jedno vyhotovenie dohody o pracovnej činnosti je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi.

(3) Dohoda o pracovnej činnosti sa uzatvára na určitú dobu alebo na neurčitý čas. V dohode možno dohodnúť spôsob jej skončenia. Okamžité skončenie dohody možno dohodnúť len na prípady, v ktorých možno okamžite skončiť pracovný pomer. Ak spôsob skončenia nevyplýva priamo z uzatvorenej dohody, možno ju skončiť dohodou účastníkov k dohodnutému dňu a jednostranne len výpoveďou bez uvedenia dôvodu s 15 - dennou výpovednou dobou, ktorá sa začína dňom, v ktorom sa písomná výpoveď doručila.

Vysvetlivky

Dohoda o pracovnej činnosti (DPČ) sa do ZP opäť dostala až po jeho novelizácii v septembri 2007.
Táto dohoda umožňuje zamestnávateľom zamestnávať na príležitostné práce vymedzené ich druhom aj iné osoby ako študentov na DBPŠ. DPČ dovoľuje zamestnancom, ktorí ju podpísali, odpracovať týždenne najviac 10 hodín. Na rozdiel od DBPŠ, ktorej sa trochu podobá, nie je možné tieto hodiny kumulovať.

Aké náležitosti musí obsahovať DPČ?
• Písomné vyhotovenie
• Dohodnutá práca (jej druhové vymedzenie)
• Dohodnutá odmena
• Dohodnutý rozsah pracovného času
• Doba, na ktorú sa DPČ uzatvára

Ukončenie platnosti DPČ
Dohodou
Dôvodom dohodnutým v konkrétnej DPČ
Jednostrannou výpoveďou, výpovedná doba je 15 dní od doručenia výpovede


Zdroj: BARANCOVÁ, H.: Zákonník práce. Komentár s príkladmi. 5.vydanie. Bratislava: SPRINT, 2007.
Zdroj: Zákonník práce s komentárom a judikatúrou. Bratislava: NOVÁ PRÁCA, 2008
Zdroj: BRUNOVSKÝ, Š., DOHÁŇOŠOVÁ, O., JÁNOŠÍKOVÁ, L. a i.: Abeceda mzdovej účtovníčky 2008. 2.vydanie. Olomouc: ANAG, 2008
Zdroj: RYBÁROVÁ, M., VOJNÁROVÁ, A., MAČUHA, M.: Novelizovaný Zákonník práce. Komentár s príkladmi. Bratislava: EPOS, 2007
Viac o téme: Zakony
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy