Spoločné ustanovenia o dovolenke

§ 110 - 117 § Zákonník práce

(1) Týždňom dovolenky je sedem po sebe nasledujúcich dní.

(2) Za nepretržité trvanie pracovného pomeru sa považuje aj skončenie doterajšieho pracovného pomeru a bezprostredne nadväzujúci vznik nového pracovného pomeru zamestnanca k tomu istému zamestnávateľovi.

§ 111
(1) Čerpanie dovolenky určuje zamestnávateľ po prerokovaní so zamestnancom podľa plánu dovoleniek určeného s predchádzajúcim súhlasom zástupcov zamestnancov tak, aby si zamestnanec mohol dovolenku vyčerpať spravidla vcelku a do konca kalendárneho roka. Pri určovaní dovolenky je potrebné prihliadať na úlohy zamestnávateľa a na oprávnené záujmy zamestnanca. Zamestnávateľ je povinný určiť zamestnancovi čerpanie aspoň štyroch týždňov dovolenky v kalendárnom roku, ak má na ne nárok, a ak určeniu čerpania dovolenky nebránia prekážky v práci na strane zamestnanca.

(2) Zamestnávateľ môže po dohode so zástupcami zamestnancov určiť hromadné čerpanie dovolenky, ak je to nevyhnutné z prevádzkových dôvodov a zlučiteľné so záujmom zamestnancov. Hromadné čerpanie dovolenky nesmie byť viac ako dva týždne a v umeleckých súboroch z povolania štyri týždne. V divadle a v inej umeleckej ustanovizni, ktorej predmetom činnosti je interpretovať hudobné diela, možno určiť hromadné čerpanie dovolenky v celej výmere.

(3) Ak sa poskytuje dovolenka v niekoľkých častiach, musí byť aspoň jedna časť najmenej dva týždne, ak sa zamestnanec so zamestnávateľom nedohodne inak. Čerpanie dovolenky je zamestnávateľ povinný oznámiť zamestnancovi aspoň 14 dní vopred. Toto obdobie môže byť výnimočne skrátené so súhlasom zamestnanca.

§ 112
(1) Zamestnávateľ je povinný nahradiť zamestnancovi náklady, ktoré mu bez jeho zavinenia vznikli preto, že zamestnávateľ mu zmenil čerpanie dovolenky alebo ho odvolal z dovolenky.

(2) Zamestnávateľ nesmie určiť čerpanie dovolenky na obdobie, keď je zamestnanec uznaný za práceneschopného pre chorobu alebo úraz, a na obdobie, počas ktorého je zamestnanec na materskej dovolenke a rodičovskej dovolenke. Počas ostatných prekážok v práci na strane zamestnanca môže zamestnávateľ určiť zamestnancovi čerpanie dovolenky len na jeho žiadosť.

(3) Ak pripadne počas dovolenky zamestnanca sviatok na deň, ktorý je inak jeho obvyklým pracovným dňom, nezapočítava sa mu do dovolenky.

(4) Ak zamestnávateľ určí zamestnancovi náhradné voľno za prácu nadčas alebo za prácu vo sviatok tak, že by pripadlo do dovolenky, je povinný určiť mu náhradné voľno na iný deň.

§ 113
(1) Zamestnávateľ môže určiť zamestnancovi čerpanie dovolenky, aj keď doposiaľ nesplnil podmienky na vznik nároku na dovolenku, ak možno predpokladať, že zamestnanec tieto podmienky splní do konca kalendárneho roka alebo do skončenia pracovného pomeru.

(2) Ak si zamestnanec nemôže vyčerpať dovolenku v kalendárnom roku preto, že zamestnávateľ neurčí jej čerpanie, alebo pre prekážky v práci na strane zamestnanca, zamestnávateľ je povinný poskytnúť ju zamestnancovi tak, aby sa skončila najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho roka. Ak si zamestnankyňa (zamestnanec) nemôže vyčerpať dovolenku pre čerpanie materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, nevyčerpanú dovolenku jej (mu) zamestnávateľ poskytne po skončení materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky.

§ 114
Ak nastúpi zamestnanec v priebehu dovolenky službu v ozbrojených silách, ak bol uznaný za práceneschopného pre chorobu alebo úraz alebo ak ošetruje chorého člena rodiny, dovolenka sa mu prerušuje. To neplatí, ak zamestnávateľ určí čerpanie dovolenky na čas ošetrovania chorého člena rodiny na žiadosť zamestnanca. Dovolenka sa prerušuje aj nástupom materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky (§ 166 ods. 1).

§ 115
Ak bol zamestnanec dočasne pridelený na výkon práce pre iného užívateľského zamestnávateľa, poskytne mu dovolenku alebo jej časť tento zamestnávateľ. Ak nevyčerpá zamestnanec dovolenku pred skončením dočasného pridelenia, poskytne mu ju zamestnávateľ, ktorý zamestnanca dočasne pridelil.

§ 116
(1) Zamestnancovi patrí za vyčerpanú dovolenku náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku.

(2) Za časť dovolenky, ktorá presahuje štyri týždne základnej výmery dovolenky, ktorú zamestnanec nemohol vyčerpať ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, patrí zamestnancovi náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku.

(3) Za nevyčerpané štyri týždne základnej výmery dovolenky nemôže byť zamestnancovi vyplatená náhrada mzdy, s výnimkou, ak si túto dovolenku nemohol vyčerpať z dôvodu skončenia pracovného pomeru.

§ 117
Zamestnanec je povinný vrátiť vyplatenú náhradu mzdy za dovolenku alebo jej časť, na ktorú stratil nárok alebo na ktorú mu nárok nevznikol.

Vysvetlivky

Uvedené paragrafy určujú pravidlá čerpania dovolenky zamestnancov pre obe strany, zamestnanca aj zamestnávateľa.

Pri stanovení čerpania dovolenky je potrebné dodržiavať nasledovné pravidlá:
• Zamestnávateľ Vám určuje čerpanie dovolenky podľa vopred plánovaných dovoleniek zamestnancov tak, aby boli plnené úlohy zamestnávateľa, zároveň s priahliadnutím na Vaše záujmy.
• Pri celoročnom pracovnom pomere máte nárok na minimálne štyri týždne dovolenky, ktorú by ste si mali vyčerpať do konca roka. Ak ste si nestihli z dôvodov ustanovených v §113 ods. 2 ZP vyčerpať dovolenku, na ktorú máte nárok, do konca kalendárneho roka, zamestnávateľ Vám musí poskytnúť priestor na dočerpanie zostávajúcej dovolenky do konca nasledujúceho roka. Pokiaľ si ju nedočerpáte, prepadá Vám nárok na ňu, nie je dokonca možné ju ani preplatiť náhradou mzdy. Odporúčame vyčerpať si základnú výmeru dovolenky v príslušnom kalendárnom roku. V prípade, že bude ukončený Váš pracovný pomer pred tým, než ste si stihli vyčerpať základnú dovolenku v stanovenom čase, patrí Vám za ňu náhrada mzdy.
• Pokiaľ si nestihnete vyčerpať dovolenku nad rámec základnej dovolenky do konca nasledujúceho roka, patrí Vám za ňu taktiež náhrada mzdy.
• Ak nestihnete využiť dovolenku z dôvodu čerpania materskej alebo rodičovskej dovolenky do konca nasledujúceho roka, zamestnávateľ Vám musí umožniť dočerpať si ju do po skončení materskej, prípadne rodičovskej dovolenky.
• Pri čerpaní dovolenky by ste mali mať možnosť vyčerpať dovolenku v celku, prinajmenšom časť z nej by mala trvať aspoň dva týždne. Ak sa vy nedohodnete so zamestnávateľom inak, mali by ste o čerpaní dovolenky vedieť minimálne 14 dní vopred.
• Zamestnavateľ je oprávnený poskytnúť Vám dovolenku aj v prípade, že Vám ešte na ňu nevznikol nárok za predpokladu, že si ju do konca roka „vyrobíte“.
• Ak sa napriek predpokladu, že si vopred čerpanú dovolenku vyrobíte, stalo, že ste si dovolenku nevyrobili a vopred ste ju čerpali, ste povinní vrátiť zamestnávateľovi vyplatenú náhradu mzdy za neprávom čerpanú dovolenku.

Na čo máte ako zamestnanec pri čerpaní dovolenky nárok?
• Za čerpanú dovolenku Vám patrí náhrada mzdy v sume priemerného zárobku.
• V prípade, že ste si nestihli vyčerpať dovolenku, ktorá presahuje štyri týždne, ani do konca nasledujúceho roka, tá Vám musí byť preplatená vo výške náhrady mzdy Vášho priemerného zárobku.
• Ako sme už spomenuli, základnú dovolenku musíte vyčerpať najneskôr do konca nasledujúceho roka, inak o ňu prídete, pretože nie je možné ju preplatiť.

Dočasne pridelený zamestnanec je zamestnanec, ktorého dočasne pridelí jeden zamestnávateľ ďalšiemu, užívateľskému zamestnávateľovi. Tomuto zamestnancovi udeľuje dovolenku užívateľský zamestnávateľ. Ak aj vznikne pridelenému zamestnancovi nárok na dovolenku a nestihne ju vyčerpať pred ukončením dočasného pridelenia, musí mu ju poskytnúť zamestnávateľ, ktorý ho dočasne pridelil a ktorý má s prideleným zamestnancom uzatvorenú pracovnú zmluvu.

Kedy Vám zamestnávateľ nemôže nariadiť čerpanie dovolenky?
• Ak ste práceneschopní z dôvodu choroby alebo úrazu
• Ak čerpáte materskú alebo rodičovskú dovolenku
• Ak si čerpáte dovolenku a sviatok pripadne na jeden z vašich inak bežných pracovných dní počas dovolenky, v ten deň sa Vám neráta dovolenka, máte preplatený sviatok náhradou mzdy a dovolenku ste ušetrili.
Príklad
Ak by ste napr. čerpali dovolenku od 1.5. do 14.5. a z toho sviatky 1.máj a 8.máj by pripadali na Vaše inak zvyčajné pracovné dni (v r.2009 pripadali oba sviatky na piatok), miesto čerpaných 10 dní dovolenky by ste čerpali iba 8 dní dovolenky.

Nariadenie hromadnej dovolenky má svoje opodstatnenie v prípade, ak je to nevyhnutné z prevádzkových dôvodov zamestnávateľa a zároveň to vy ako zamestnanec akceptujete. Zamestnávateľ Vám môže nariadiť maximálne dva týždne hromadnej dovolenky, výnimky sú spomenuté v § 111 ZP.
Dovolenka sa prerušuje, ak napr. nastupujete na materskú alebo rodičovskú dovolenku alebo ak ste v priebehu dovolenky PN. Bližšie o prerušení dovolenky pojednáva § 114 ZP.


Zdroj: BARANCOVÁ, H.: Zákonník práce. Komentár s príkladmi. 5.vydanie. Bratislava: SPRINT, 2007.
Zdroj: Zákonník práce s komentárom a judikatúrou. Bratislava: NOVÁ PRÁCA, 2008
Zdroj: BRUNOVSKÝ, Š., DOHÁŇOŠOVÁ, O., JÁNOŠÍKOVÁ, L. a i.: Abeceda mzdovej účtovníčky 2008. 2.vydanie. Olomouc: ANAG, 2008
Zdroj: RYBÁROVÁ, M., VOJNÁROVÁ, A., MAČUHA, M.: Novelizovaný Zákonník práce. Komentár s príkladmi. Bratislava: EPOS, 2007
Viac o téme: Zakony
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy