Nepretržitý odpočinok v týždni

§ 93 Zákonník práce

(1) Zamestnávateľ je povinný rozvrhnúť pracovný čas tak, aby zamestnanec mal raz za týždeň dva po sebe nasledujúce dni nepretržitého odpočinku, ktoré musia pripadať na sobotu a nedeľu alebo na nedeľu a pondelok.

(2) Ak povaha práce a podmienky prevádzky neumožňujú rozvrhnúť pracovný čas zamestnanca staršieho ako 18 rokov podľa odseku 1, poskytnú sa dva po sebe nasledujúce dni nepretržitého odpočinku v týždni v iných dňoch týždňa.

(3)Ak povaha práce a podmienky prevádzky neumožňujú rozvrhnúť pracovný čas podľa odsekov 1 a 2, zamestnávateľ môže zamestnancovi, ktorý je starší ako 18 rokov, po dohode so zástupcami zamestnancov alebo, ak u zamestnávateľa nepôsobia zástupcovia zamestnancov po dohode so zamestnancom, rozvrhnúť pracovný čas tak, aby zamestnanec mal raz za týždeň najmenej 24 hodín nepretržitého odpočinku, ktorý by mal pripadnúť na nedeľu s tým, že zamestnávateľ je povinný dodatočne poskytnúť zamestnancovi náhradný nepretržitý odpočinok v týždni do ôsmich mesiacov odo dňa, keď mal byť poskytnutý nepretržitý odpočinok v týždni.

(4) Ak povaha práce a podmienky prevádzky neumožňujú rozvrhnúť pracovný čas podľa odsekov 1 až 3, zamestnávateľ môže zamestnancovi, staršiemu ako 18 rokov, po dohode so zástupcami zamestnancov alebo, ak u zamestnávateľa nepôsobia zástupcovia zamestnancov, po dohode so zamestnancom, rozvrhnúť pracovný čas tak, aby zamestnanec mal raz za týždeň najmenej 35 hodín nepretržitého odpočinku, ktorý pripadne na nedeľu a na časť dňa predchádzajúceho nedeli alebo na časť dňa nasledujúceho po nedeli.

Vysvetlivky

Zamestnávateľ je povinný zabezpečiť pre zamestnanca nepretržitý odpočinok v týždni, a to spôsobom, že rozvrhne pracovný čas tak, aby raz za týždeň mal zamestnanec k dispozícii dva po sebe idúce dni voľna. Tie by mali pripadať na sobotu a nedeľu alebo nedeľu a pondelok.

Ak povaha práce a podmienky prevádzky neumožňujú nastaviť tento model, je možné rozvrhnúť pracovný čas a dni nepretržitého odpočinku nasledovne:
• Dva po sebe idúce dni nepretržitého odpočinku môžu pripadnúť aj na iné dva po sebe idúce dni, ako je sobota a nedeľa alebo nedeľa a pondelok alebo
• Zamestnanec musí mať v týždni najmenej 24 hodín nepretržitého odpočinku a do ôsmich mesiacov je zamestnávateľ povinný zamestnancovi poskytnúť náhradný nepretržitý odpočinok. Túto možnosť môže využiť zamestnávateľ, u ktorého sezónne kolíše výroba.
alebo
• § 93 ZP obsahuje dodatočne aj odsek 4, ktorý poskytuje zamestnávateľovi ešte jednu možnosť. Ak nie je možné rozvrhnúť pracovný čas podľa predchádzajúcich možností, zamestnávateľ poskytne v týždni zamestnancovi minimálny čas nepretržitého odpočinku 35 hodín, z toho 24 hodín musí pripadnúť na nedeľu, zvyšných jedenásť hodín čerpá zamestnanec deň predtým alebo deň po nedeli.

Pri všetkých náhradných alternatívach poskytnutia nepretržitého týždenného odpočinku platí, že zamestnanec musí byť starší ako 18 rokov. V prípade, že zamestnávateľ pohotovostne poskytuje zamestnancovi nepretržitý odpočinok v týždni len 24 hodín, prípadne 35 hodín, tieto alternatívy musí zamestnávateľ prerokovať so zástupcami zamestnancov a keď nie sú zástupcovia zamestnancov, so samotnými zamestnancami. Pri plánovaní rozvrhnutia pracovného času je zamestnávateľ povinný dodržiavať všetky ustanovenia, ktoré riešia zákonitosti týždenného pracovného času.

V Komentári H.Barancovej sa spomína aj napr. skupina vodičov z povolania, a to v nasledovnom kontexte: Najneskôr po šiestich dňoch riadenia motorového vozidla musí zamestnanec čerpať min. 45 hodinový odpočinok, ktorý sa dá skrátiť až na 24 hodín. Do troch týždňov musí byť vodičovi poskytnutý náhradný nepretržitý týždenný odpočinok.


Zdroj: BARANCOVÁ, H.: Zákonník práce. Komentár s príkladmi. 5.vydanie. Bratislava: SPRINT, 2007.
Zdroj: Zákonník práce s komentárom a judikatúrou. Bratislava: NOVÁ PRÁCA, 2008
Zdroj: BRUNOVSKÝ, Š., DOHÁŇOŠOVÁ, O., JÁNOŠÍKOVÁ, L. a i.: Abeceda mzdovej účtovníčky 2008. 2.vydanie. Olomouc: ANAG, 2008
Zdroj: RYBÁROVÁ, M., VOJNÁROVÁ, A., MAČUHA, M.: Novelizovaný Zákonník práce. Komentár s príkladmi. Bratislava: EPOS, 2007
Viac o téme: Zakony
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy