Nepretržitý denný odpočinok

§ 92 Zákonník práce

Vysvetlivky

Medzi dvoma pracovnými zmenami (koncom jednej a začiatkom druhej) je zamestnávateľ povinný poskytnúť zamestnancovi nepretržitý odpočinok v trvaní 12 hodín v priebehu 24 hodín. To znamená, že v prípade 12 hodinovej pracovnej zmeny nie je možné, aby zamestnanec vykonával prácu nadčas (12 hodín trvá pracovná zmena, 12 hodín musí trvať nepretržitý odpočinok, 24 hodín je naplnených).
V prípade 8 hodín môže zamestnanec vykonávať nadčas najvac 4 hodiny.

Nepretržitý denný odpočinok je možné, za určitých okolností vymenovaných v § 92 ods. 2 ZP, skrátiť až na 8 hodín, t.j.:
V prípade 12 hodinovej zmeny môže zamestnanec odpracovať najviac 4 hodiny nadčas, v prípade 8 hodinovej zmeny môže zamestnanec odpracovať najviac 8 hodín nadčas, najviac však 8 hodín týždenne priemerne za štyri mesiace, najviac v priemere za 12 mesiacov, s kapacitou najviac 150 hodín nadčasov ročne (a v prípade závažných dôvodov 270 hodín nadčasov ročne).

Aj v prípade skrátenia nepretržitého denného odpočinku na 8 hodín má zamestnanec nárok na 12 hodinový odpočinok medzi dvoma zmenami. Z toho vyplýva, že zamestnávateľ je povinný v priebehu najbližších 30 dní tento odpočinok zamestnancovi v plnom časovom rozmedzí nahradiť.

Špeciálne skupiny zamestnancov, ako sú napríklad vodiči alebo zamestnanci pozemných komunikácií, majú nariadený iný čas nepretržitého denného odpočinku (zdroj: Komentár ZP, Barancová).
Vodiči z povolania
Denný odpočinok je možné vodičom motorových vozidiel skrátiť až na 9,5 hodiny najviac 3 x za týždeň s náhradou nepretržitého denného odpočinku bezprostredne nasledujúci týždeň

Pracovníci pozemných komunikácií
V prípade nepriaznivého počasia, kedy je potrebný zásah pracovníkov pozemných komunikácií, môže zamestnávateľ týmto zamestnancom skrátiť odpočinok medzi dvoma pracovnými zmenami až na šesť hodín, v prípade zmeny kratšej ako šesť hodín môže byť odpočinok skrátený až na tri hodiny. Takáto situácia môže nastať najviac 2 x do týždňa, nie dva nasledujúce dni po sebe s podmienkou náhrady ušlého odpočinku v nasledujúcom týždni.


Zdroj: BARANCOVÁ, H.: Zákonník práce. Komentár s príkladmi. 5.vydanie. Bratislava: SPRINT, 2007.
Zdroj: Zákonník práce s komentárom a judikatúrou. Bratislava: NOVÁ PRÁCA, 2008
Zdroj: BRUNOVSKÝ, Š., DOHÁŇOŠOVÁ, O., JÁNOŠÍKOVÁ, L. a i.: Abeceda mzdovej účtovníčky 2008. 2.vydanie. Olomouc: ANAG, 2008
Zdroj: RYBÁROVÁ, M., VOJNÁROVÁ, A., MAČUHA, M.: Novelizovaný Zákonník práce. Komentár s príkladmi. Bratislava: EPOS, 2007
Viac o téme: Zakony
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy