Pružný pracovný čas

§ 88 , § 89 Zákonník práce

(1) V záujme zvýšenia efektívnosti práce a lepšieho zabezpečenia potrieb zamestnancov môže zamestnávateľ po dohode so zástupcami zamestnancov zaviesť pružný pracovný čas.

(2) Pri uplatnení pružného pracovného času si zamestnanec volí sám začiatok alebo aj koniec pracovného času v jednotlivých dňoch v rámci časových úsekov určených zamestnávateľom (voliteľný pracovný čas). Medzi dva úseky voliteľného pracovného času je vložený časový úsek, v ktorom je zamestnanec povinný byť na pracovisku (základný pracovný čas). Pružný pracovný čas možno uplatňovať pri rovnomernom rozvrhnutí pracovného času na jednotlivé týždne a aj pri jeho nerovnomernom rozvrhnutí.

(3) Základný pracovný čas spolu s úsekmi voliteľného pracovného času tvorí denný prevádzkový čas.

§ 89

(1) Pružný pracovný čas sa uplatní najmä ako

a) pružný pracovný deň, pri ktorom si zamestnanec sám volí začiatok pracovnej zmeny a je povinný v príslušnom pracovnom dni odpracovať celú pracovnú zmenu pripadajúcu na ten deň podľa zamestnávateľom určeného rozvrhu pracovného času,
b) pružný pracovný týždeň pri rovnomerne rozvrhnutom pracovnom čase, pri ktorom si zamestnanec sám volí začiatok a koniec pracovných zmien a je povinný v príslušnom týždni odpracovať celý určený týždenný pracovný čas, pričom dĺžka pracovnej zmeny môže byť najviac 12 hodín,
c) pružné štvortýždňové pracovné obdobie pri ktorom si zamestnanec sám volí začiatok a koniec pracovných zmien a je povinný v období štyroch po sebe idúcich týždňov, ktoré určí zamestnávateľ, odpracovať pracovný čas určený zamestnávateľom na toto štvortýždňové obdobie.

(2) Na prípadný výkon práce presahujúci pri uplatnení pružného pracovného dňa dĺžku pracovnej zmeny, pri uplatnení pružného pracovného týždňa dĺžku určeného týždenného pracovného času a pri uplatnení pružného štvortýždňového pracovného obdobia štvortýždňový pracovný čas sa neprihliada, ak nie je prácou nadčas alebo nadpracovaním neodpracovanej časti pracovného času.

Vysvetlivky

Ak sa zamestnávateľ rozhodne zaviesť denný, týždenný alebo štvortýždenný pružný pracovný čas, to znamená, že stanoví:
• Základný pracovný čas, t.j. časový úsek, v ktorom sa zamestnanec MUSÍ nachádzať na pracovisku
• Voliteľný pracovný čas, t.j. časový úsek, v ktorom si zamestnanec sám volí, kedy do práce príde, prípadne odíde.
Základný pracovný čas + voliteľný pracovný čas tvoria spolu denný prevádzkový čas, počas ktorého si zamestnanec odpracuje pracovnú zmenu so stanoveným denným počtom pracovných hodín.

Napr.:
Zamestnávateľ stanoví základný pracovný čas na časové rozhranie od 10.00 – 15.00 hod. V tomto čase musi byť zamestnanec prítomný na pracovisku. Voliteľný pracovný čas zvolí ráno od 07.00 do 10.00 hod a poobede od 15.00 hod do 18.00 hod.
Zamestnanec si môže skombinovať voliteľný pracovný čas so základným pracovným časom, pri 8 hodinovom dennom pracovnom čase nasledovne: Ráno príde do práce o 07.30 hod, poobede odíde z práce o 16.00 hod, t.j. pracovný čas aj s 30 minútovou prestávkou na obed je 8,5 hod.

V prípade rovnomerného rozvrhnutia pracovného času je možné uplatniť pružný pracovný čas aj v rámci pracovného týždňa, prípadne aj v rámci štvortýždňového pracovného obdobia s následovnými aspektmi:
• pracovná zmena za jeden deň nesmie presiahnuť 12 hodín
• v prípade pružného pracovného času v rámci pracovného týždňa si zamestnanec volí dĺžku pracovného dňa (pracovnej zmeny), ale v rámci pracovného týždňa musí dodržať určený týždenný pracovný čas
• v prípade štvortýždňového pružného pracovného času musí zamestnanec dodržať stanovený pracovný týždenný čas za dané štvortýždňové a s podmienkou maximálne 12 hodinového pracovného času. Všimnime si, že v prípade štvortýždňového obdobia môže zamestnávateľ aj rovnomerne rozvrhnutý pracovný čas zmeniť formou pružného pracovného času, nemusí hneď stanoviť nerovnomerné rozvrhnutie pracovného času. Dovoľuje to práve §89 ods 1c ZP.
• Aj v rámci možnosti pružného pracovného času, najmä v rozmedzí štvortýždňového obdobia nesmie zamestnanec vykonávať prácu mimo určeného denného pracovného času


Zdroj: BARANCOVÁ, H.: Zákonník práce. Komentár s príkladmi. 5.vydanie. Bratislava: SPRINT, 2007.
Zdroj: Zákonník práce s komentárom a judikatúrou. Bratislava: NOVÁ PRÁCA, 2008
Zdroj: BRUNOVSKÝ, Š., DOHÁŇOŠOVÁ, O., JÁNOŠÍKOVÁ, L. a i.: Abeceda mzdovej účtovníčky 2008. 2.vydanie. Olomouc: ANAG, 2008
Zdroj: RYBÁROVÁ, M., VOJNÁROVÁ, A., MAČUHA, M.: Novelizovaný Zákonník práce. Komentár s príkladmi. Bratislava: EPOS, 2007
Viac o téme: Zakony
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy