Pracovný poriadok

§ 84 Zákonník práce

(1) Zamestnávateľ môže vydať pracovný poriadok po predchádzajúcom súhlase zástupcov zamestnancov, inak je neplatný.

(2) Pracovný poriadok bližšie konkretizuje v súlade s právnymi predpismi ustanovenia tohto zákona podľa osobitných podmienok zamestnávateľa.

(3) Pracovný poriadok je záväzný pre zamestnávateľa a pre všetkých jeho zamestnancov. Nadobúda účinnosť dňom, ktorý je v ňom určený, najskôr však dňom, keď bol u zamestnávateľa zverejnený.

(4) Každý zamestnanec musí byť s pracovným poriadkom oboznámený. Pracovný poriadok musí byť každému zamestnancovi prístupný.

Vysvetlivky

Obsah pracovného poriadku vytvára zamestnávateľ spolu so zástupcami zamestnancov na dodržiavanie pracovnej disciplíny na pracovisku zamestnávateľa. Je to vnútorný súbor predpisov, záväzný pre obe strany pracovnoprávneho vzťahu, teda pre zamestnávateľa aj pre zamestnancov.

Pracovný poriadok zakotvuje, okrem iného, napríklad:
• Pracovné povinnosti zamestnancov vyplývajúce z kolektívnej zmluvy, pracovnej zmluvy, pohybujúce sa v medziach všeobecných právnych predpisov
• Prípady, kedy ide zo strany zamestnanca o porušenie pracovnej disciplíny v pracovných podmienkach zamestnávateľa (§ 81 ZP)

Napr.:
Zamestnávateľ má v pracovnom poriadku zakotvené, že na všetkých pracoviskách zamestnávateľa je prísny zákaz fajčenia, pretože ide o pracovisko so zvýšeným rizikom vzniku požiaru (napr.spracovanie papiera, spracovanie dreva a pod.). Pokiaľ to zamestnanec nedodrží, zamestnávateľ mu môže dať okamžitú výpoveď, pretože išlo o hrubé porušenie pracovnej disciplíny a ohrozenie majetku zamestnávateľa (požiar)

• Povinnosti vedúcich zamestnancov • Podmienky odstupného (napr. v súvislosti s počtom odpracovaných rokov). V tomto prípade musí napr.zamestnávateľ dodržať minimálne odstupné podľa § 76 ZP, ZP však neurčuje vrchnú hranicu odstupného • A iné

Podmienkou platnosti pracovného poriadku sú:
• Predchádzajúci súhlas zástupcov zamestnancov (v prípade, že nepôsobia u zamestnávateľa zástupcovia zamestnancov, zamestnávateľ ho môže vydať aj bez súhlasu)
• Zverejnenie pracovného poriadku všetkým zamestnancom
• Oboznámenie zamestnancov s pracovným poriadkom (§ 47 ods.2 ZP)
• Prístupnosť pracovného poriadku (t.j. je zamestnancom kedykoľvek k dispozícii)


Zdroj: BARANCOVÁ, H.: Zákonník práce. Komentár s príkladmi. 5.vydanie. Bratislava: SPRINT, 2007.
Zdroj: Zákonník práce s komentárom a judikatúrou. Bratislava: NOVÁ PRÁCA, 2008
Zdroj: BRUNOVSKÝ, Š., DOHÁŇOŠOVÁ, O., JÁNOŠÍKOVÁ, L. a i.: Abeceda mzdovej účtovníčky 2008. 2.vydanie. Olomouc: ANAG, 2008
Zdroj: RYBÁROVÁ, M., VOJNÁROVÁ, A., MAČUHA, M.: Novelizovaný Zákonník práce. Komentár s príkladmi. Bratislava: EPOS, 2007
Viac o téme: Zakony
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy