Výkon inej zárobkovej činnosti

§ 83 Zákonník práce

(1) Zamestnanec môže popri svojom zamestnaní vykonávanom v pracovnom pomere vykonávať zárobkovú činnosť, ktorá je zhodná s predmetom činnosti zamestnávateľa, len s jeho predchádzajúcim písomným súhlasom.

(2) Zamestnávateľ môže udelený súhlas podľa odseku 1 písomne odvolať. V písomnom odvolaní súhlasu je zamestnávateľ povinný uviesť dôvody zmeny svojho rozhodnutia. Zamestnanec je potom povinný bez zbytočného odkladu zárobkovú činnosť skončiť spôsobom vyplývajúcim z príslušných právnych predpisov.

(3) Obmedzenia ustanovené v odsekoch 1 a 2 sa nevzťahujú na výkon vedeckej, pedagogickej, publicistickej, lektorskej, prednášateľskej, literárnej a umeleckej činnosti.

Vysvetlivky

V prípade porušenia § 83 ods.1 ZP dochádza k závažnému porušeniu pracovnej disciplíny, na základe čoho môže zamestnávateľ okamžite skončiť pracovný pomer so zamestnancom.
Pred poslednou novelizáciou ZP platilo, že zárobkovú činnosť, ktorá bola zhodná alebo PODOBNÁ s činnosťou zamestnávateľa, mohol zamestnanec vykonávať len s písomným súhlasom zamestnávateľa. Po novelizácii platí, že ak je vykonávaná činnosť len podobná činnosti zamestnávateľa, písomný súhlas zamestnanec nepotrebuje.
V tomto prípade sa vždy posudzuje, podľa § 81 ods. e) ZP, či zamestnanec výkonom svojej činnosti nekonkuruje svojmu zametnávateľovi, čím koná v rozpore so záujmami zamestnávateľa. V tom prípade môže ísť opäť o porušenie pracovnej disciplíny.

Vykonávanie konkurenčnej činnosti sa ale nezhoduje s konkurenčnou činnosťou vykonávanou po ukončení pracovného pomeru.
Niektorí zamestnávatelia to radi uplatňujú v pracovných zmluvách zamestnancov, ktorých tým zaväzujú k zákazu výkonu konkurenčnej činnosti na určité obdobie po ukončení pracovného pomeru. Pozor, na to zamestnávateľ nemá právo.

Príklad:
Pre svojho zamestnávateľa ste vykonávali obchodnú činnosť v oblasti stavebných materiálov, čím ste za zamestnanecké obdobie nadobudli jednak predajné zručnosti, získali ste množstvo kontaktov a vytvorili ste si korektné pracovno-priateľské vzťahy s viacerými obchodnými partnermi.
Po ukončení pracovného pomeru si založíte živnosť a začnete podnikať v rovnakej oblasti, dokonca v rovnakom regióne, kde ste predtým pôsobili ako zamestnanec Vášho bývalého zamestnávateľa, v rámci svojej činnosti oslovujete aj bývalých obchodných partnerov, ktorí s Vami radi spolupracovali. Zamestnávateľ nemá nijaké právo Vás nejakým spôsobom obmedzovať alebo postihovať vo výkone Vašej činnosti, nijaký zákon to neustanovuje.


Zdroj: BARANCOVÁ, H.: Zákonník práce. Komentár s príkladmi. 5.vydanie. Bratislava: SPRINT, 2007.
Zdroj: Zákonník práce s komentárom a judikatúrou. Bratislava: NOVÁ PRÁCA, 2008
Zdroj: BRUNOVSKÝ, Š., DOHÁŇOŠOVÁ, O., JÁNOŠÍKOVÁ, L. a i.: Abeceda mzdovej účtovníčky 2008. 2.vydanie. Olomouc: ANAG, 2008
Zdroj: RYBÁROVÁ, M., VOJNÁROVÁ, A., MAČUHA, M.: Novelizovaný Zákonník práce. Komentár s príkladmi. Bratislava: EPOS, 2007
Viac o téme: Zakony
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy