Základné povinnosti zamestnanca

§ 81 Zákonník práce

Zamestnanec je povinný najmä

a) pracovať zodpovedne a riadne, plniť pokyny nadriadených vydané v súlade s právnymi predpismi,
b) byť na pracovisku na začiatku pracovného času, využívať pracovný čas na prácu a odchádzať z neho až po skončení pracovného času,
c) dodržiavať právne predpisy a ostatné predpisy vzťahujúce sa na prácu ním vykonávanú, ak bol s nimi riadne oboznámený,
d) v období, v ktorom má podľa osobitného predpisu nárok na náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti, dodržiavať liečebný režim určený ošetrujúcim lekárom,
e) hospodáriť riadne s prostriedkami, ktoré mu zveril zamestnávateľ, a chrániť jeho majetok pred poškodením, stratou, zničením a zneužitím a nekonať v rozpore s oprávnenými záujmami zamestnávateľa,
f) zachovávať mlčanlivosť o skutočnostiach, o ktorých sa dozvedel pri výkone zamestnania a ktoré v záujme zamestnávateľa nemožno oznamovať iným osobám.

Vysvetlivky

Pracovná náplň – špecifikácia vykonávaných činností zamestnanca, bližšie popisujúca druh vykonávaných prác, ktorý bol dohodnutý v pracovnej zmluve. Tvorí prílohu k pracovnej zmluve. Zamestnávateľ má právo pracovnú náplň vytvoriť a zamestnanec je povinný vykonávať dohodnuté práce, ktoré tvoria jeho pracovnú náplň.
Nadriadený zamestnanca má právo prideľovať pokyny zamestnancovi a zamestnancec je povinný tieto pokyny dodržiavať.
POZOR: pri nedodržaní pokynov nadriadeného môžete porušiť pracovnú dosciplínu závažne alebo menej závažne a následky sú nasledovné:
• Menej závažné porušenie pracovnej disciplíny: ak vám v posledných šestich mesiacoch poslal zamestnávateľ list s upozornením na možnosť výpovede, zamestnávateľ má právo poslať vám výpoveď s dôvodom porušenia pracovnej disciplíny, ak nedošlo k náprave.
• Závažné porušenie pracovnej disciplíny: zamestnávateľ môže s Vami okamžite ukončiť pracovný pomer

Príklady:
Menej závažné porušenie pracovnej disciplíny:
• Neplnenie pokynov zamestnávateľa, ktoré sú v súlade s právnymi predpismi
• Neospravedlnená absencia
• Neskoré príchody do práce
• A iné

Závažné porušenie pracovnej disciplíny:
• Porušenie mlčanlivosti
• Využívanie pracovného času na vybavovanie súkromných záležitostí
• Krádež na pracovisku
• Napadnutie zamestnanca (nadriadeného)
• Užívanie alkoholu počas pracovnej doby
• Výkon inej zárobkovej činnosti popri zamestnaní v zmysle § 83 ZP
• A iné

Súčasťou predzmluvných vzťahov, o ktorých hovorí § 47 ZP, je aj povinnosť zamestnávateľa oboznámiť zamestnanca pri nástupe do zamestnania s pracovným poriadkom, s kolektívnou zmluvou, s predpismi na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci.
V pracovnom poriadku by mali byť zakotvené všetky dôvody menej závažného prípadne závažného porušenia pracovnej disciplíny. Každý dôvod sa posudzuje individuálne a každý zamestnávateľ môže za porušenie pracovnej disciplíny považovať iný dôvod (Zákonník práce nedefinuje pojmy menej závažné porušenie, prípadne závažné porušenie pracovnej disciplíny, to posudzuje individuálne každý zamestnávateľ, prípadne príslušný súd)

§ 81, ods.f ZP hovorí o zachovávaní mlčanlivosti vo veciach, o ktorých sa dozvedel pri výkone práce, ktoré v záujme zamestnávateľa nemožno oznamovať iným osobám.
V prípade porušenia tohto paragrafu (zamestnávateľ by vo vlastnom záujme definoval rozsah a závažnosť skutočností, o ktorých má byť uchovaná mlčanlivosť) môžu byť ohrozené záujmy zamestnávateľa, za čo s Vami ten môže ihneď ukončiť pracovný pomer.

V súvislosti s porušovaním pracovnej disciplíny je potrebné poznať aj § 83 ZP o výkone inej zárobkovej činnosti, ktorá môže viesť až k okamžitému ukončeniu pracovného pomeru.


Zdroj: BARANCOVÁ, H.: Zákonník práce. Komentár s príkladmi. 5.vydanie. Bratislava: SPRINT, 2007.
Zdroj: Zákonník práce s komentárom a judikatúrou. Bratislava: NOVÁ PRÁCA, 2008
Zdroj: BRUNOVSKÝ, Š., DOHÁŇOŠOVÁ, O., JÁNOŠÍKOVÁ, L. a i.: Abeceda mzdovej účtovníčky 2008. 2.vydanie. Olomouc: ANAG, 2008
Zdroj: RYBÁROVÁ, M., VOJNÁROVÁ, A., MAČUHA, M.: Novelizovaný Zákonník práce. Komentár s príkladmi. Bratislava: EPOS, 2007
Viac o téme: Zakony
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy