Nároky z neplatného skončenia pracovného pomeru

§ 77, § 78, § 79, § 80 Zákonník práce

Neplatnosť skončenia pracovného pomeru výpoveďou, okamžitým skončením, skončením v skúšobnej dobe alebo dohodou môže zamestnanec, ako aj zamestnávateľ uplatniť na súde najneskôr v lehote dvoch mesiacov odo dňa, keď sa mal pracovný pomer skončiť.

§ 78

(1) Ak dal zamestnanec neplatnú výpoveď alebo ak skončil neplatne pracovný pomer okamžite alebo v skúšobnej dobe a zamestnávateľ mu oznámil, že trvá na tom, aby naďalej vykonával prácu, jeho pracovný pomer sa nekončí.

(2) Ak nevykonával zamestnanec prácu v súvislosti s neplatným skončením pracovného pomeru, môže od neho zamestnávateľ požadovať náhradu škody, ktorá mu tým vznikla, odo dňa, keď oznámil zamestnancovi, že trvá na ďalšom vykonávaní práce.

(3) Ak skončil zamestnanec pracovný pomer neplatne a zamestnávateľ netrvá na tom, aby zamestnanec u neho naďalej pracoval, platí, ak sa zamestnávateľ so zamestnancom písomne nedohodne inak, že pracovný pomer sa skončil dohodou, ak

a) bola daná neplatná výpoveď, uplynutím výpovednej doby,
b) bol pracovný pomer neplatne skončený okamžite, dňom, keď mal pracovný pomer skončiť,
c) bol pracovný pomer neplatne skončený v skúšobnej dobe, dňom, keď sa mal pracovný pomer skončiť.

(4) Zamestnávateľ nemôže voči zamestnancovi uplatňovať náhradu škody v prípadoch ustanovených v odseku 3.

§ 79

(1) Ak zamestnávateľ dal zamestnancovi neplatnú výpoveď alebo ak s ním neplatne skončil pracovný pomer okamžite alebo v skúšobnej dobe a ak zamestnanec oznámil zamestnávateľovi, že trvá na tom, aby ho naďalej zamestnával, jeho pracovný pomer sa nekončí, s výnimkou, ak súd rozhodne, že nemožno od zamestnávateľa spravodlivo požadovať, aby zamestnanca naďalej zamestnával. Zamestnávateľ je povinný zamestnancovi poskytnúť náhradu mzdy. Táto náhrada patrí zamestnancovi v sume jeho priemerného zárobku odo dňa, keď oznámil zamestnávateľovi, že trvá na ďalšom zamestnávaní, až do času, keď mu zamestnávateľ umožní pokračovať v práci alebo ak súd rozhodne o skončení pracovného pomeru.

(2) Ak celkový čas, za ktorý by sa mala zamestnancovi poskytnúť náhrada mzdy, presahuje 12 mesiacov, môže súd na žiadosť zamestnávateľa jeho povinnosť nahradiť mzdu za čas presahujúci 12 mesiacov primerane znížiť, prípadne náhradu mzdy zamestnancovi vôbec nepriznať.

(3) Ak zamestnávateľ skončil pracovný pomer neplatne a zamestnanec netrvá na tom, aby ho zamestnávateľ ďalej zamestnával, platí, ak sa so zamestnávateľom nedohodne písomne inak, že sa jeho pracovný pomer skončil dohodou, ak

a) bola daná neplatná výpoveď, uplynutím výpovednej doby,
b) bol pracovný pomer neplatne skončený okamžite alebo v skúšobnej dobe, dňom, keď sa mal pracovný pomer skončiť.

(4) V prípadoch ustanovených v odseku 3 písm. b) zamestnanec má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného zárobku podľa § 134 za výpovednú dobu dvoch mesiacov.

§ 80

Pri neplatnej dohode o skončení pracovného pomeru sa postupuje pri posudzovaní nároku zamestnanca na náhradu ušlej mzdy obdobne ako pri neplatnej výpovedi danej zamestnancovi zamestnávateľom. Zamestnávateľ nemôže uplatňovať nárok na náhradu škody pre neplatnosť dohody.

Vysvetlivky

Čo je neplatne skončený pracovný pomer (PP)?

Príklady:
Pri skončení pracovného pomeru výpoveďou:
• nie je dodržaná písomná forma výpovede
• výpoveď nie je doručená druhej strane
• v prípade, že výpoveď dáva zamestnávateľ zamestnancovi, musí vo výpovedi presne vymedziť dôvod výpovede, ktorý môže byť len jedným z vymenovaných dôvodov v § 63 ZP, inak je výpoveď neplatná
• ponuková povinnosť (ponuka náhradnej práce) v prípade výpovede zamestnávateľa zamestnancovi pred uplatnením výpovede je hmotnoprávnym úkonom, t.j. ak nie je v prípadoch stanovených v § 63 ZP (viď nižšie) dodržaná ponuková povinnosť, výpoveď je neplatná:
Ak sa ruší alebo prekladá časť zamestnávateľa
Ak sa Vaše pracovné miesto stane nadbytočným (organizačné dôvody)
V prípade dlhodobej nespôsobilosti vykonávať doterajšiu prácu
Ak viac nespĺňate predpoklady alebo požiadavky na výkon doterajšej práce
• Výpoveď daná zamestnávateľom je neplatná v prípade, že zamestnanec je v ochrannej dobe a zamestnávateľ mu výpoveď dá (ale pozor, pre niektoré prípady ochranná doba doba neplatí, viď § 64 ZP)
• Výpoveď daná zamestnancovi zo strany zamestnávateľa, prípadne okamžité skončenie pracovného pomeru pre dôvody uvedené v § 68 ZP, musia byť prerokované so zástupcami zamestnancov, inak sú neplatné. V prípade, že zamestnávateľ neprerokuje výpoveď alebo okamžité skončenie PP so zástupcami zamestnancov a zamestnanec sa neodvolá na súde do dvoch mesiacov od dátumu skončenia PP, výpoveď alebo okamžité skončenie je platné.

Pri ukončení pracovného pomeru dohodou:
• tento právny úkon si vyžaduje súhlas oboch strán, zamestnávateľa aj zamestnanca. Pokiaľ jedna strana dá návrh na skončenie pracovného pomeru dohodou a druhá strana buď s týmto návrhom nesúhlasí alebo dá nový protinávrh, pracovný pomer sa nekončí. Ak napriek tomu prestane napr. zamestnávateľ prideľovať zamestnancovi prácu, ten má nárok na podanie žaloby vo veci neplatnosti skončenia pracovného pomeru.
• V dohode o ukončení pracovného pomeru musí byť stanovené, kedy sa má pracovný pomer dohodou ukončiť (podľa § 60 ZP), inak je dohoda neplatná.

A iné

§ 77 ZP stanovuje, že neplatnosť skončenia pracovného pomeru môžu, resp. musia uplatniť obe strany najneskôr do dvoch mesiacov od dátumu, kedy mal skončiť pracovný pomer. Ak táto doba uplynie, zaniká právo na uplatnenie neplatnosti ukončenia pracovného pomeru.
Nárok na požadovanie náhrady škody má zamestnávateľ aj zamestnanec v prípade, že nebol platne skončený pracovný pomer, ale je potrebné rozlišovať či druhá, poškodená strana trvá alebo netrvá na ďalšom zamestnavaní zamestnanca.

Ak pracovný pomer neplatne skončí zamestnanec, nastanú dva prípady:
• Ak zamestnanec neplatne skončil pracovný pomer so zamestnávateľom a ten trvá na ďalšom zamestnávaní, zamestnanec je povinný nastúpiť na pracovisko a vykonávať prácu, inak môže nastať situácia, že zamestnávateľ bude požadovať náhradu škody. Ak zamestnanec odmietne vykonávať prideľovanú prácu, zamestnávateľ má právo vyžadovať od zamestnanca náhradu škody a odvolať sa na súde, ktorý rozhoduje v spore o neplatnosť pracovného pomeru.
• Ak zamestnanec neplatne skončil pracovný pomer so zamestnávateľ, ten však netrvá na ďalšom zamestnávaní zamestnanca, odporúčame písomnou formou uzavrieť dohodu, ku ktorému dňu sa PP skončí, prípadne sa bude postupovať podľa § 78 ods.3 ZP.
Ak sa nakoniec dohodnete so zamestnávateľom na tom, že pracovný pomer sa skončil, zamestnávateľ nesmie požadovať náhradu škody od zamestnanca.

Ak pracovný pomer skončí zamestnávateľ, nastanú tieto prípady: O tom, že pracovný pomer skončil neplatne a zamestnanec má nárok na náhradu mzdy, musí rozhodnúť súd.
• Ak s Vami zamestnávateľ neplatne ukončil pracovný pomer z dôvodu výpovede, v skúšobnej dobe, okamžite alebo dohodou, môžete požadovať ďalšie Vaše zamestnávanie a zamestnávateľ je povinný Vám prideľovať prácu. Ak tak neurobí, patrí Vám náhrada mzdy v období, odkedy ste zamestnávateľovi oznámili, že trváte na zamestnávaní až dovtedy, kým súd nerozhodne o skončení prac.pomeru alebo kým Vám zamestnávateľ opäť nezačne prideľovať prácu, najviac za 12 mesiacov.
• Nemusíte požadovať ďalšie zamestnávanie, môžete pracovný pomer skončiť ihneď, ale napriek tomu môžete podať žalobu vo veci uznania neplatnosti skončenia prac.pomeru. V tom prípade Vám patrí náhrada mzdy vo výške dvojmesačného priemerného zárobku. To plati, ak s Vami zamestnávateľ ukončil prac.pomer dohodou alebo v skúšobnej dobe alebo aj okamžite.

Zdroj: BARANCOVÁ, H.: Zákonník práce. Komentár s príkladmi. 5.vydanie. Bratislava: SPRINT, 2007.
Zdroj: Zákonník práce s komentárom a judikatúrou. Bratislava: NOVÁ PRÁCA, 2008
Zdroj: BRUNOVSKÝ, Š., DOHÁŇOŠOVÁ, O., JÁNOŠÍKOVÁ, L. a i.: Abeceda mzdovej účtovníčky 2008. 2.vydanie. Olomouc: ANAG, 2008
Zdroj: RYBÁROVÁ, M., VOJNÁROVÁ, A., MAČUHA, M.: Novelizovaný Zákonník práce. Komentár s príkladmi. Bratislava: EPOS, 2007
Viac o téme: Zakony
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy