Odstupné a odchodné

§ 76 Zákonník práce

(1) Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. l písm. a) alebo b) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu alebo dohodou z tých istých dôvodov, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, patrí mu odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku.

(2) Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou alebo dohodou z dôvodov, že zamestnanec nesmie vykonávať prácu pre pracovný úraz, chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej desaťnásobku jeho priemerného mesačného zárobku.

(3) Ak zamestnanec po skončení pracovného pomeru nastúpi opäť k tomu istému zamestnávateľovi alebo k jeho právnemu nástupcovi do pracovného pomeru pred uplynutím času určeného podľa poskytnutého odstupného, je povinný vrátiť odstupné alebo jeho pomernú časť. Pomerná časť odstupného sa určí podľa počtu dní od opätovného nástupu do pracovného pomeru do uplynutia času vyplývajúceho z poskytnutého odstupného.

(4) Odstupné nepatrí zamestnancovi, u ktorého pri organizačných zmenách alebo racionalizačných opatreniach dochádza k prechodu práv a povinností z pracovnoprávnych vzťahov na iného zamestnávateľa podľa tohto zákona.

(5) Odstupné vypláca zamestnávateľ po skončení pracovného pomeru v najbližšom výplatnom termíne určenom u zamestnávateľa na výplatu mzdy, ak sa zamestnávateľ nedohodne s uvoľňovaným zamestnancom na výplate odstupného inak.

(6) (6) Pri prvom skončení pracovného pomeru po nadobudnutí nároku na predčasný starobný dôchodok, starobný dôchodok a invalidný dôchodok, ak pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je viac ako 70 %, patrí zamestnancovi odchodné najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku podľa § 134, ak požiada o poskytnutie uvedeného dôchodku pred skončením pracovného pomeru alebo bezprostredne po jeho skončení.

Vysvetlivky

Kedy a za akých podmienok Vám prináleží odstupné?

1. Ak ste dostali výpoveď podľa § 63 ods. 1a 1b alebo 1c ZP, t.j.:
• Zamestnávateľ alebo jeho časť sa ruší alebo presúva
• Z organizačných dôvodov, t.j. z nadbytočnosti
• Zo zdravotných dôvodov, t.j. stratili ste spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu na základe lekárskeho posudku
• Z dôvodu, že nemôžete vykonávať prácu kvôli pracovnému úrazu alebo chorobe z povolania alebo kvôli ohrozeniu chorobou z povolania

2. Ak ste sa so zamestnávateľom dohodli na skončení pracovného pomeru z tých istých dôvodov (pozor, v tomto prípade musí byť dôvod skončenia pracovného pomeru v dohode uvedený, inak sa môžete o odstupné ukrátiť)

V akej výške Vám prináleží odstupné?
• Ak ste u zamestnávateľa boli zamestnaní menej ako 5 rokov, patrí Vám odstupné (aj v prípade výpovede aj v prípade dohody o skončení PP) vo výške dvojnásobku Vášho priemerného platu v prípade všetkých bodov spomínaných v bode 1 okrem výpovede alebo dohody kvôli pracovnému úrazu a chorobe z povolania
• Ak ste boli u zamestnávateľa zamestnaní najmenej 5 rokov, patrí Vám odstupné (aj v prípade výpovede aj v prípade dohody o skončení PP) vo výške trojnásobku Vášho priemerného platu v prípade všetkých bodov spomínaných v bode 1 okrem výpovede alebo dohody kvôli pracovnému úrazu a chorobe z povolania
• Ak ste prišli o zamestnanie formou výpovede od zamestnávateľa alebo dohodou o skončení z dôvodu pracovného úrazu alebo choroby z povolania alebo kvôli ohrozeniu chorobou z povolania, patrí Vám odstupné vo výške 10-násobku Vášho priemerného platu

Kedy Vám odstupné nepatrí?
• Ak ste dali výpoveď zo zamestnania vy
• Ak sa právomoci vášho zamestnávateľa presúvajú na iného zamestnávateľa, t.j. pracovný pomer sa nekončí
• Ak ste dostali výpoveď od zamestnávateľa z dôvodov:
a) Porušenia pracovnej disciplíny,
b) závažného porušenia pracovnej disciplíny (t.j. zamestnávateľ by mohol s Vami skončiť pracovný pomer okamžite, aj bez výpovednej doby),
c) neplnenia pracovných úloh,
d) ak ste prestali spĺňať predpoklady a požiadavky zamestnávateľa na výkon vašej doterajšej práce.
• Ak Vám riadne uplynula doba pracovného pomeru na dobu určitú

Iné k odstupnému:
• Ak dostanete od zamestnávateľa výpoveď alebo sa s ním dohodnete na skončení pracovného pomeru z dôvodov, pre ktoré Vám patrí odstupné, máte nárok aj na riadnu výpovednú dobu podľa § 62 ZP. Pred poslednou novelizáciou Zákonníka práce platilo, že Vám zamestnávateľ dal na výber a platila buď výpovedná doba alebo len odstupné bez výpovednej doby, obidve možnosti neboli prípustné. Teraz máte nárok aj na výpovednú dobu aj na odstupné
• Ak so zamestnávateľom skončíte pracovný pomer okamžite z dôvodov, uvedených v § 69 ZP, máte, podľa bodu 4 tohto paragrafu nárok na náhradu mzdy vo výške dvojnásobku Vášho priemerného platu (ako náhradu za výpovednú dobu, ktorá v prípade okamžitého skončenia PP odpadá). Tejto finančnej náhrade ale nehovoríme odstupné.

Odchodné:
Odchodné je jednorázová odmena za dlhoročnú prácu, spojená s odchodom zo zamestnania (za podmienok uvedených ďalej), ktorá sa vypláca len jedenkrát v živote (na rozdiel od odstupného, ktoré Vám prislúcha pri viacerých skončeniach pracovných pomerov v priebehu produktívneho života)

Odchodné sa spája so vznikom nároku na dôchodok, a to:
• Predčasný starobný dôchodok
• Starobný dôchodok
• Invalidný dôchodok

Nárok na odchodné vzniká pre Vás za nasledovných podmienok:
• Povinnosť vyplatiť Vám ho má zamestnávateľ, u ktorého pracujete v čase, keď Vám vznikne nárok na vyššie uvedené typy dôchodkov.
• O dôchodok musíte požiadať v čase pracovného pomeru alebo čo najskôr po skončení pracovného pomeru (musí Vám byť priznaný aj nárok, nestačí len podať žiadosť).
• „Čo najskôr“ znamená hneď po skončení pracovného pomeru, možno už v ten istý deň alebo nasledujúci deň, ak to nestihnete počas pracovného pomeru.
• Odchodné Vám prislúcha bez ohľadu na odstupné, t.j. môže Vám vzniknúť nárok na odstupné aj odchodné.
• Odchodné je možné vyplatiť iba raz, a to v čase, kedy Vám vznikol nárok na predčasný starobný, starobný alebo invalidný dôchodok.
• Výška odchodného je stanovená na minimálnu čiastku jedného Vášho priemerného platu.

Zdroj: BARANCOVÁ, H.: Zákonník práce. Komentár s príkladmi. 5.vydanie. Bratislava: SPRINT, 2007.
Zdroj: Zákonník práce s komentárom a judikatúrou. Bratislava: NOVÁ PRÁCA, 2008
Zdroj: BRUNOVSKÝ, Š., DOHÁŇOŠOVÁ, O., JÁNOŠÍKOVÁ, L. a i.: Abeceda mzdovej účtovníčky 2008. 2.vydanie. Olomouc: ANAG, 2008
Zdroj: RYBÁROVÁ, M., VOJNÁROVÁ, A., MAČUHA, M.: Novelizovaný Zákonník práce. Komentár s príkladmi. Bratislava: EPOS, 2007
Viac o téme: Zakony
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages;ZDROJ: SITA
 
Staršie správy
Staršie správy