Účasť zástupcov zamestnancov pri skončení pracovného pomeru

§ 74 Zákonník práce

Výpoveď alebo okamžité skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnávateľa je zamestnávateľ povinný vopred prerokovať so zástupcami zamestnancov, inak je neplatná. Zástupca zamestnancov je povinný prerokovať výpoveď alebo okamžité skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnávateľa do desiatich kalendárnych dní odo dňa doručenia písomnej žiadosti zamestnávateľom. Ak v uvedenej lehote nedôjde k prerokovaniu, platí, že k prerokovaniu došlo.

Vysvetlivky

Zástupcu zamestnancov tvorí (podľa § 11a ZP):
• Odborový orgán
• Zamestnanecká rada alebo
• Zamestnanecký dôverník

Zamestnanecká rada je zvolená v prípade, že zamestnávateľ má min. 50 zamestnancov. V prípade, že má zamestnancov menej ako 50, ale viac ako 5, zamestnanci si volia zamestnaneckého dôverníka.
V prípade prerokovania výpovede alebo okamžitého skončenia pracovného pomeru pôsobí zamestnanecká rada.
Tak § 74 ZP, ako aj § 63 a § 68 ZP hovoria o tom, že ak zamestnávateľ neprerokuje výpoveď alebo okamžité skončenie pracovného pomeru so zástupcami zamestnancov (v tomto prípade so zamestnaneckou radou), výpoveď je neplatná a zamestnanec môže do dvoch mesiacov od stanoveného dátumu skončenia pracovného pomeru podať na súde žalobu z neplatnosti pracovného pomeru.

Prerokovanie so zástupcami zamestnancov a súhlas resp. nesúhlas zástupcu zamestnancov musí prebehnúť ešte pred doručením výpovede, najneskôr však do desiatich dní od doručenia písomnej žiadosti zamestnávateľom. Zástupca zamestnancov by mal od zamestnávateľa dostať všetky príslušné dokumenty, korešpondenciu, hlásenia, čokoľvek, čo podmieňuje vznik výpovede alebo podnetu na okamžité skončenie pracovného pomeru.
Napr.:
Ak zamestnávateľ chce skončiť pracovný pomer so zamestnancom na základe porušenia pracovnej disciplíny, medzi doručené dokumenty patrí:
• Dôvod porušenia pracovnej disciplíny (napr. ako bola porušená prac. disciplína, koľkokrát, kto zamestnávateľa na to upozornil)
• Písomné upozornenie zamestnanca na možnosť výpovede v prípade opätovného porušenia pracovnej disciplíny, nie staršie ako 6 mesiacov
• Vyjadrenie zamestnanca k k dôvodu výpovede
• Prípadná iná korešpondencia medzi zamestnancom a zamestnávateľom
V tomto prípade je vyjadrenie zamestnanca k dôvodu výpovede nevyhnuté, ako aj písomné upozornenie zamestnanca na možnosť výpovede.

Kedy je výpoveď alebo okamžité ukončenie pracovného pomeru platné (v súvislosti s povinnosťou zamestnávateľa prerokovať to so zástupcom zamestnancov):
• V prípade, že zamestnávateľ písomne požiadal o prerokovanie zástupcu zamestnancov, a ten tak do 10 dní od doručenia neurobil, výpoveď aj okamžité skončenie pracovného pomeru sú platné.
• V prípade, že zamestnávateľ neprerokoval výpoveď alebo okamžité ukončenie pracovného pomeru so zástupcom zamestnancov a zamestnanec sa do dvoch mesiacov od stanoveného termínu výpovede neohradil na súde, ukončenie pracovného pomeru výpoveďou alebo okamžitým skončením je, napriek nesplneniu povinnosti zamestnávateľa prerokovať to so zástupcami zamestnancov, platné.
• Ak zamestnávateľ podal písomnú žiadosť o prerokovanie zástupcovi zamestnancov a ten vyjadril nesúhlas s výpoveďou alebo s okamžitým skončením pracovného pomeru, tie sú, napriek nesúhlasu, platné. O neplatnosti výpovede môže zamestnanec opäť informovať súd formou žaloby, najneskôr však do dvoch mesiacov od dátumu ukončenia prac.pomeru.

Zdroj: BARANCOVÁ, H.: Zákonník práce. Komentár s príkladmi. 5.vydanie. Bratislava: SPRINT, 2007.
Zdroj: Zákonník práce s komentárom a judikatúrou. Bratislava: NOVÁ PRÁCA, 2008
Zdroj: BRUNOVSKÝ, Š., DOHÁŇOŠOVÁ, O., JÁNOŠÍKOVÁ, L. a i.: Abeceda mzdovej účtovníčky 2008. 2.vydanie. Olomouc: ANAG, 2008
Zdroj: RYBÁROVÁ, M., VOJNÁROVÁ, A., MAČUHA, M.: Novelizovaný Zákonník práce. Komentár s príkladmi. Bratislava: EPOS, 2007
Viac o téme: Zakony
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy