Pracovný pomer na kratší pracovný čas

§ 49 Zákonník práce

(1) Zamestnávateľ môže so zamestnancom dohodnúť v pracovnej zmluve kratší pracovný čas, ako je ustanovený týždenný pracovný čas.

(2) Zamestnávateľ môže so zamestnancom dohodnúť zmenu ustanoveného týždenného pracovného času na kratší týždenný pracovný čas a zmenu kratšieho týždenného pracovného času na ustanovený týždenný pracovný čas.

(3) Kratší pracovný čas nemusí byť rozvrhnutý na všetky pracovné dni.

(4) Zamestnancovi v pracovnom pomere na kratší pracovný čas patrí mzda zodpovedajúca dohodnutému kratšiemu pracovnému času.

(5) Zamestnanec v pracovnom pomere na kratší pracovný čas sa nesmie zvýhodniť alebo obmedziť v porovnaní s porovnateľným zamestnancom zamestnaným na ustanovený týždenný pracovný čas.<br.
(6) Pracovný pomer na kratší pracovný čas, v ktorom je rozsah pracovného času menej ako 15 hodín týždenne, môže zamestnávateľ alebo zamestnanec skončiť výpoveďou z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu. Výpovedná doba je 30 dní a začína plynúť dňom, v ktorom sa doručila výpoveď.<br.
(7) Na pracovný pomer na kratší pracovný čas podľa odseku 6 sa nevzťahujú ustanovenia § 62, § 64 ods. 1 písm. a), b), d) a e), § 73, § 74 a § 240 ods. 8.,br>
(8) Zamestnávateľ informuje zrozumiteľným spôsobom zamestnancov a zástupcov zamestnancov o možnostiach pracovných miest na kratší pracovný čas a na ustanovený týždenný pracovný čas.

Vysvetlivky

Pracovný pomer na kratší pracovný čas je pracovný úväzok v týždni, ktorý je nižší, ako je ustanovený týždenný pracovný čas.
Zákonný pracovný čas - maximálny zákonný rozsah týždenného pracovného času, ktorý definuje § 85 ods. 5, 6, 7 ZP, t.j.:
Pracovný čas zamestnanca je najviac 40 hodín týždenne
Pri dvojzmennej prevádzke: najviac 38 a ¾ hodiny týždenne
Pri trojzmennej prevádzke: najviac 37 a ½ hodiny týždenne
Mladistvý zamestnanec do 16 rokov: najviac 30 hodín týždenne
Mladistvý od 16 do 18 rokov: najviac 37 a ½ hodiny týždenne
Ustanovený pracovný čas – týždenný rozsah pracovného času určený zamestnávateľom, stanovený pre všetkých zamestnancov, definovaný v medziach zákonného týždenného pracovného času (§ 85 ods. 5 ZP)
Určený pracovný čas – po rozvrhnutí stanoveného týždenného pracovného času zamestnávateľom je konkrétny zamestnanec povinný odpracovať určený týždenný pracovný čas v príslušnom týždni (záleží, či pracovný čas je rozvrhnutý rovnomerne alebo nerovnomerne)

Dohodnutie kratšieho pracovného času pri založení pracovného pomeru, prípadne zmena pracovného času zo stanoveného pracovného času na kratší pracovný čas, musí byť zmluvne zakotvená.
Spodnú hranicu kratšieho pracovného času ZP neurčuje, je vecou dohody zamestnávateľa a zástupcov zamestnancov.
Pre pracovný pomer s kratším pracovným časom platia ustanovenia ZP platné pre pracovný pomer, s obmedzením, ktoré je stanovené v § 49 ods. 7 ZP (s výnimkou pracovného pomeru na kratší pracovný čas, v ktorom rozsah týždenného pracovného času je menej ako 15 hodín (viď nižšie)).
Vzhľadom na platnosť ustanovení ZP pre pracovný pomer na kratší pracovný čas, zamestnanec má rovnaké práva, ale aj povinnosti, ako zamestnanec v pracovnom pomere na ustanovený pracovný čas, napr.:
Mzda zamestnanca – zodpovedá príslušnému pracovnému času, kratšiemu
Dovolenka – pri jej výmere je potrebné prihliadať na dĺžku pracovného týždňa, ktorý je kratší ako u zamestnancov v pracovnom pomere na ustanovený pracovný čas.
Príklad: kratší pracovný čas zamestnanca je v priemere 3 dni v týždni a prislúcha mu podľa § 103 štyri týždne dovolenky, počet pracovných dní dovolenky pre zamestnanca je 12 dní dovolenky v kalendárnom roku
Odstupné, odchodné – platí § 76
Príspevok na stravné (podmienkou je odpracovať min. 4 hod. vrámci jednej pracovnej zmeny
Práca nadčas (čas odpracovaný nad rámec dohodnutého týždenného prac.času)

Súbeh pracovných pomerov (zamestnanec môže mať viac ako jeden pracovný pomer): viď § 50 ZP
Je zaujímavé, že ZP určuje maximálny týždenný pracovný čas v rámci pracovného pomeru, no ak by ste mali uzatvorené dva súbežné pracovné pomery na stanovený týždenný čas (ZP to dovoľuje), niekedy aj u toho istého zamestnávateľa, môžete odpracovať aj viac ako 90 hodín týždenne. Každý pracovný pomer sa totiž posudzuje samostatne.

Pracovný pomer na kratší pracovný čas s rozsahom menším ako 15 hodín týždenne.
Pre tento typ pracovného pomeru niektoré ustanovenia ZP neplatia, a to zvlášť pri podmienkach jednostranného ukončenia pracovného pomeru výpoveďou zo strany zamestnávateľa.
Zamestnávateľ môže ukončiť výpoveďou pracovný pomer kedykoľvek a bez udania dôvodu. Výpovedná lehota je 30 dní odo dňa doručenia výpovede. Pracovný pomer môže zamestnávateľ ukončiť napr. aj počas trvania práceneschopnosti, ale právna ochrana zamestnanca trvá v období tehotenstva, materskej alebo rodičovskej dovolenky.
Viac o téme: Zakony
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy