Oblečte sa na pohovor správne: Vieme, čo skutočne zaberá a čomu sa treba vyhnúť!

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Čaká vás pracovný pohovor? Ak sa rozhodnete pre oblečenie v čiernej, vzbudíte u zamestnávateľa dôveru a zapôsobíte seriózne. Okrem toho je táto farba spojená so vzájomnou príťažlivosťou medzi dvoma osobami, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Psychológovia už mnoho rokov študujú vplyv farieb v obliekaní na ľudskú dušu. Výsledky štúdií sú rozmanité a zahŕňajú rady, ako sa obliecť na pracovný pohovor alebo na dôležitú skúšku, na prvý rande či na prvý deň v škole. Čierna však, oddávna symbol elegancie a solídnosti, niekedy nie je uvádzaná ako vhodná farba pre niektoré situácie, ktoré naopak vyžadujú jasné, jemné či upokojujúce farby. Štúdia britského módneho reťazca New Look, ktorej autori sa pýtali tisícky osôb, teraz prináša nové poznatky ohľadom voľby farieb: čierna podľa nej budí dôveru a dojem solídnosti viac než iné farby.

Práve čierna farba v nás pri rokovaní s do nej odetou osobou vyvoláva voči nej dôveru. Ovplyvnení serióznosťou tejto farby považujeme podľa expertov osobu za dôveryhodnú, vážnu, dôslednú a solídnu. Čierna farba je teda podľa tohto výskumu ideálna napríklad pre pracovné pohovory, a to aj vo svojej verzii "total black". Čierne oblečenie, budiace dôveru, víťazí nad ostatnými farbami u 56 percent respondentov. Za čiernou nasleduje červená, za ktorú sa hlasovalo 41 percent opýtaných, a modrá (35 percent). Až až za týmito farbami sa umiestnila biela s 30 percentami a za ňou všetky ďalšie farby.


Prečítajte si tiež: Klamárom odzvonilo: Takto jednoducho dokážu vaše lži na pohovore odhaliť​


Čierna je všeobecne farbou dôveryhodnosti, ale jej preferencie sa u mužov au žien výrazne líšia: v čiernom oblečení nachádzajú záľubu väčšinou ženy. Pre čiernu sa vyslovilo 64 percenta opýtaných žien, ale len 48 percent mužov. Nežné pohlavie pozerá na čiernu väčšinou ako na farbu spojenú s príťažlivosťou a dalo by jej prednosť pri prvej schôdzke. Muži aj ženy potom majú tendenciu kladne hodnotiť toho, kto si obliekol rovnakú farbu ako oni. A muži nepohrdnú ženami, ktoré nosia červenú, a potvrdzujú tak súvislosť medzi touto farbou a príťažlivosťou. Opačne to tak však nie je: červená zostáva výsadou žien.

Štúdia sa týka štyroch farieb, ktoré pri pracovných stretnutiach alebo milostnej schôdke navodzujú veľmi dobrý vzťah s náprotivkom. Len ťažko sa pomýlite, keď si oblečiete čiernu, červenú, modrú a bielu. Respondenti sa zhodli na farbách, ktoré by si nikdy k významným príležitostiam neobliekla: na prvý pracovný pohovor a rande je zakázaná hnedá i oranžová a ružová je spájaná s chabou inteligenciou. Na tomto poli vždy z celej škály farieb víťazí čierna.

Viac o téme: Čierna Farba Oblečenie Pohovor Obliecť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: ČTK; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy