Otázky od personalistov, ktorými si overujú váš odchod zo zamestnania

Na pracovnom pohovore sa nevyhnete otázkam od personalistu, ktoré smerujú k zisteniu dôvodu odchodu z vášho súčasného alebo posledného zamestnania.Na pracovnom pohovore sa nevyhnete otázkam od personalistu, ktoré smerujú k zisteniu dôvodu odchodu z vášho súčasného alebo posledného zamestnania. Zdroj: thinkstock.com

Na pracovnom pohovore sa nevyhnete otázkam od personalistov, ktoré smerujú k zisteniu dôvodu odchodu z vášho súčasného alebo posledného zamestnania. Možno máte jeden najväčší dôvod na odchod a možno by ste vedeli vymenovať „sto“ malých dôvodov. V každom prípade zvážte, akú odpoveď podáte a či k nej zvolíte aj vysvetlenie. Vaša odpoveď totižto rozhodne o vašom osude.

 

Ako hovorí kariérna expertka Lynna Taylor, ide o jednu z najťažších a najkritickejších otázok. Vašou odpoveďou sa totižto pred personalistom odhaľujete. V každom prípade by ste mali zvoliť diplomatickú odpoveď. Ak by ste odmietli odpovedať, hrozí vám, že dostanete „červenú kartu“.

Najčastejším dôvodov na odchod zo zamestnania je, že zamestnanec dostane výpoveď, ruší sa jeho pracovné miesto alebo si hľadá novú prácu kvôli vyššiemu zárobku, kvôli prístupu vedenia, kvôli kariérnemu rastu alebo kvôli príliš veľkému stresu na pracovisku. Nech je vaša odpoveď akákoľvek, oceňuje sa diplomacia a profesionalita. Ukážte aj váš prístup k riešeniu problémov do budúcnosti, radí kariérna expertka.

Úlohou personalistu je zistiť, aký bol váš skutočný dôvod na zmenu zamestnania. Je to smerodajný ukazovateľ, ktorý o vás prezrádza ďalšie pracovné smerovanie. Aby to personalista zistil, môže použiť niekoľko rôznych otázok.

Ako ste si si rozumeli s kolegami a nadriadeným v práci?

Nový zamestnávateľ sa často touto otázkou uisťuje v tom, aký ste typ spolupracovníka. Či nemáte problémy pracovať v tíme, ako viete plniť pracovné úlohy a ako si vážite súčasných/bývalých kolegov a vášho šéfa. Preto sa snažte vyhnúť akýmkoľvek negatívnym odpovediam. Na vytvorenie názoru by si musel personalista vypočuť aj názor druhej strany a objektívne zistil, kde je problém. Nikdy preto nehovorte hanebne o bývalých kolegoch, ani o šéfovi.

V akej pracovnej atmosfére sa vám najlepšie pracuje?

Určite by ste vedeli popísať pracovné prostredie, v ktorom by sa vám inšpiratívne pracovalo. Viete však, že realita je iná a určite nebudete pracovať ako v Silicon Valley na štýl kancelárii Google. Vhodné je preto odpovedať diplomaticky, ako napríklad: Rád by som pracoval v pracovnom prostredí, kde by som najlepšie využil svoje schopnosti a moje zručnosti by boli prospešné nielen spoločnosti, ale aj mojim kolegom v prípade, ak by potrebovali pomocnú ruku.

Aké sú vaše očakávania?

Možno vám v predchádzajúcom zamestnaní bývalý zamestnávateľ neposkytol dostatočné uznanie za prácu. Kládol na vás iba nároky a za prácu navyše ste neboli ani odmeňovaní. Aj keď bol toto pravý dôvod vášho odchodu, personalistovi na pohovore vysvetlite, že ste ukončili pracovný pomer z dôvodu nedocenenia v práci a že v novej práci hľadáte príležitosť, kde by ste svojom prácou mohli prispieť k zmene a vaše návrhy budú akceptované.

Aký máte názor o vašom bývalom zamestnávateľovi?

O bývalom zamestnávateľovi nikdy nehovorte nezdvorilo. Tak, ako sa teraz zachováte, môže o niekoľko mesiacov alebo rokov nastať rovnaká situácia. Žiadna spoločnosť nechce, aby sa o nej rozprávalo v zlom svetle a od svojich zamestnancov vyžaduje diskrétnosť.

Aké ste mali pracovné tempo v poslednom zamestnaní?

Žiaden zamestnávateľ nechce, aby ste v práci leňošili a prišli si do nej oddýchnuť. Zamestnanecký pomer by mal byť preto vyrovnaný. Budúcemu zamestnávateľovi zdôraznite, že by ste chceli pracovať na úlohách, vďaka ktorým bude spoločnosť napredovať a prosperovať a že vám práca poskytne uspokojenie a pocit užitočnosti.

Máte záujem postúpiť vo vašej kariére?

Väčšina zamestnávateľov obdivuje ľudí, ktorí chcú vo svojej kariére napredovať a dokazujú to aj ich životopisy. S rastom v kariére prichádza úmerne aj väčšia zodpovednosť. Nie však všetci zamestnanci si to uvedomujú. Ak mierite na vyššie pozície, vysvetlite personalistovi na pohovore, že túžite zdolávať nové výzvy a chcete napredovať.

Máte požadované zručnosti?

Každý zamestnávateľ chce mať istotu, či máte požadované schopnosti na výkon pracovných úloh. Dôležitý je preto váš pohľad na prácu, ktorú ste vykonávali v predchádzajúcom zamestnaní a svojou odpoveďou musíte personalistu presvedčiť, že ste ten správny človek s požadovanými zručnosti. Nezabudnite ani na istenie, že v prípade chýbajúcej zručnosti sa nové veci doučíte.

 

Viac o téme: Odchod Pohovor Výpoveď Otázky Personalista Odchod z práce Pracovný pohovor Personalisti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com, Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy