10 vecí, ktoré by ste mali spraviť predtým, než zmeníte prácu

Ľudia dnes menia zamestnania sedemkrát častejšie, ako kedysi.Ľudia dnes menia zamestnania sedemkrát častejšie, ako kedysi. Zdroj: thinkstock.com

Striedanie zamestnaní nie je v dnešnom svete niečo nezvyčajné. Kedysi zamestnanci, ktorí často striedali zamestnanie boli považovaní za nestabilných. Dnes je hlavne u mladej generácie bežné časté striedanie práce. Zmenou naberú viac skúseností a ich práca neupadá do stereotypu. Hovorí sa, že ľudia dnes menia sedemkrát častejšie prácu ako kedysi a frekvencia zmeny zamestnania je čím ďalej, tým vyššia.

 

Zmena zamestnania nemusí byť iba chcená, ale doslova vynútená a omnoho viac stresová, ako by sa dalo očakávať. Ku zmene zamestnania vás môžu dotlačiť viaceré okolnosti. V tom najhoršom prípade odchádzajú zo zamestnania ľudia kvôli šéfovi alebo kolegom a v tom miernejšom prípade kvôli pracovnej náplni alebo platovým očakávaniam. Ak sú vaše dôvody akékoľvek, pred zmenou zamestnania si položte nasledujúce otázky.
 

  1. Prečo hľadáte nové príležitosti?
    Je dôvodom vašej zmeny neuspokojivý kariérny rast alebo nedostatočné finančné ohodnotenie? Hľadáte lepšie pracovné podmienky a vzťahy na pracovisku alebo hľadáte zamestnávateľa, ktorý vám ponúkne pružnú pracovnú dobu? Pri hľadaní nového zamestnania pritom neopúšťajte od vašich požiadaviek. Iba tak budete spokojní.
     
  2. Zistili ste, či sú otvorené iné pracovné miesta v spoločnosti, kde teraz pracujete?
    Ak vám nevyhovuje práca, ktorú momentálne vykonávate pre spoločnosť, to ešte neznamená, že by ste museli hľadať prácu mimo pracoviska. Zistite si, aké pracovné miesta sa otvárajú v spoločnosti a ak vás nejaké zaujmú, skúste zmenu pozície prekonzultovať s vašim nadriadeným. Nezabudnite mu pritom vysvetliť dôvody vášho konania.
     
  3. Kde vidíte, že by ste mohli uplatniť váš talent?
    Nie každá spoločnosť umožňuje kariérny rast a podporu vzdelávania zamestnancov. Pokiaľ ste človek, ktorý chce neustále napredovať a viete, že k aktuálnej spoločnosti sa nemáte kam posunúť, je potom čas uvažovať o zmene. Avšak ešte pred vašim rozhodnutím sa o možnosti kariérneho rastu porozprávajte s vašim šéfom. Mal by vás oboznámiť, aké možnosti kariérneho rastu a vzdelávania máte v spoločnosti. Je možné, že si splníte svoj sen.

Rady, ktoré môžete využiť pred uskutočnením zmeny:

  1. Investujte čas do seba
    Akákoľvek pracovná zmena si vyžaduje, aby ste boli dobre pripravení na nové výzvy. Zmena si vyžaduje pripraveného človeka. Teraz preto nastáva ten čas, kedy sa môžete pracovne posunúť a najväčšou investíciou čas, ktorý investujete do seba. Vzdelávajte sa podľa vašich potrieb.
     
  2. Majte jasný cieľ
    Predtým, než vykonáte zmenu, majte jasnú predstavu o tom, čo chcete robiť, čo chcete dosiahnuť a kedy budete spokojní. Mali by ste mať pred sebou jasný cieľ.
     
  3. Vytvorte si akčný plán
    Ak viete, čo chcete, to vám ešte nezaisťuje, že to aj dosiahnete. Ak napríklad túžite zmeniť zamestnanie a začať pracovať v inom odbore, mali by ste byť pripravení aj na plán B. Čo budete robiť, ak sa vám napríklad nepodarí zamestnať do jedného roka? Buďte na seba hrdí aj v malých krokoch. Za polovicu úspechu sa považuje aj pozvanie na pracovný pohovor.
     
  4. Obrňte sa trpezlivosťou
    Ak sa rozhodnete pre vykonanie zmeny, nájdenie tej správnej cesty, ktorou sa máte vybrať nie je ľahké. Kým dosiahnete to, čo ste si zaumienili môže trvať istý čas, preto by vám v žiadnom prípade nemala chýbať vytrvalosť a odhodlanie.
     
  5. Pracujte na sebe
    Ak budete poznať sám seba, bude sa vám lepšie pracovať na seba a podľa toho sa budete môcť aj prezentovať.
     
  6. Nadchnite sa pre novú úlohu
    Každá zmena zamestnania v sebe prináša aj nové výzvy. Preto buďte dopredu pripravení na to, čo vás môže čakať a do každej novej úlohy sa potom púšťajte s veľkou chuťou.
     
  7. Poznajte svoje hranice
    Každý človek cíti, kedy už neunesie „ťarchu“ na svojich pleciach a kedy sa v zamestnaní dostáva do štádia, kedy prestáva byť šťastní. Niekto zažíva „rannú nevoľnosť“ pri pomyslení, že musí ísť do práce, iný celý deň tŕpne v kŕčoch v zamestnaní a teší sa iba na odchod. Toto sú maximálne hranice, kam by mal človek zájsť. Zmena musí prísť okamžite.
     
  8. Zapracujte na vzťahoch s ostatnými
    Ak je vašim dôvodom na zmenu zamestnania šéf alebo kolega v práci, skúste pred radikálnou zmenou staviť na komunikáciu a vydiskutovať si s osobou problém, ktorý pociťujete.
     
  9. Využite vaše kontakty
    Ak chcete vo vašom pracovnom svete uskutočniť zmenu, využite všetky dostupné kontakty ktoré máte. Oslovte rodinu, kamarátov a známych a spýtajte sa ich na voľné pracovné pozície v spoločnostiach, v ktorých pracujú. Ak nemáte pracovné vizitky ľudí, s ktorými ste pracovne prišli do styku, oslovte aj ich. Založte si profil na pracovnej sociálnej sieti LinkedIn a buďte v kontakte aj s odborníkmi.
     
  10. Zbavte sa strachu a neistoty
    Je normálne, že človek má strach a bojí sa neistoty. Nevie, aká bude situácia v novom zamestnaní, či sa mu tam bude páčiť a či ho bude pracovná činnosť napĺňať. Avšak nenechajte sa svojim strachom zastaviť, ale postupnými krokmi vpred svoj strach odbúravajte.

 

Viac o téme: Rady Otázky Zmena zamestnania Zmena práce
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: Thinkstock.com, Zdroj: Mashable.com; Theundercoverrecruiter.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy