Máte pracovný pohovor s kamarátom? Chopte sa príležitosti

Na pracovný pohovor so svojim kamarátom pristupujte profesionálne.Na pracovný pohovor so svojim kamarátom pristupujte profesionálne. Zdroj: photl.com

Ak sa dlhší čas pohybujete v rovnakej brandži a jeden z vašich kamarátov vám dohodil pracovnú ponuku, určite neodmietnete pozvanie na pracovný pohovor. Ako sa však chovať počas rozhovoru s vašim kamarátom? Poradíme vám, ako si zachovať profesionálny prístup.

Pracovný pohovor s kamarátom. Takáto situácia môže nastať, ak sa už viac rokov pohybujete v jednom odvetví, v ktorom máte vytvorené sľubné kontakty. Ak už máte za sebou niekoľko pracovných pohovorov v živote, viete približne, aké otázky vás čakajú. Jedna z nich môže znieť: Kde sa vidíte o 10 rokov? Dobre viete, aká odpoveď sa od vás očakáva, vy by ste však napriek tomu radi odpovedali úplne inak. Napríklad, na pláži v hojdacej sieti a s pohárom dobre vychladeného nápoja.  Ako však odpovedať kamarátovi?

Nachádzate sa v zložitej situácii, ale nie v bezvýchodiskovej. Ak budete postupovať podľa pravidiel, využite šancu mať pohovor so svojim kamarátom.

5 pravidiel, ako sa správať na pohovore s kamarátom

  1. Pristupujte k pohovoru profesionálne
    Asi jedným z najväčších problémov pri pohovore s kamarátom je skutočnosť, že musíte vystupovať čo najprofesionálnejšie. Tomuto momentu musíte prispôsobiť tón vášho hlasu, spôsob vyjadrovania sa, či upraviť neverbálnu komunikáciu. Svoju „slobodnú“ komunikáciu musíte zanechať doma a na pohovore nabrať profesionálny „dych“. Napriek skutočnosti, čo všetko o vás váš kamarát vie, buďte zdvorilí a pozorní. Neskĺznite do súkromného rozhovoru, ale držte sa profesionálnej línie.
     
  2. Predajte sa
    Váš kamarát alebo známy, ktorý s vami uskutočňuje pracovný pohovor pravdepodobne pozná vaše pracovné skúsenosti. Možno však existujú niektoré skutočnosti z predchádzajúcej práce, o ktorých nevie. Môžu to byť aj čiastkové úspechy, ktoré môžete pri pohovore vyzdvihnúť. Nezabudnite ani na tie veľké, veď opakovanie je matkou múdrosti. Na pohovore sa držte pravidla, že sa musíte predať.  Ľahko sa radí, ale ťažšie uskutočňuje. Ak sa ocitnete v takejto situácii, predstavte si, že vášho kamaráta zrazu nepoznáte. Akoby nepoznal vaše zmýšľanie, či dokonca vaše predstavy o práci. Potom nebudete rozmýšľať nad tým, čo mu môžete povedať a čo už o vás vie. Jednoducho, povedzte mu všetko podstatné z vášho pracovného života.
     
  3. Porozprávajte sa o vašom pracovnom vzťahu
    Či už počas pracovného pohovoru alebo mimo neho, by ste sa so svojim kamarátom mali porozprávať o tom, do akej mieri môže váš pracovný vzťah ovplyvniť ten súkromný, v prípade, že získate v ich firme prácu. Všetko samozrejme závisí, v akom vzťahu budete v práci so svojim kamarátom, na akej pracovnej pozícii, kto bude v podriadenej a kto v nadriadenej pozícii. Ak máte pocit, že v prípade získania tejto práce to môže mať dopad na vaše priateľstvo, otvorene si to na začiatku vydiskutujte.
     
  4. Zdvorilostné frázy sú namieste, vtipy sú nemiestne
    Je jedno, v akom vzťahu ste s človek, ktorý uskutočňuje pracovný pohovor. V žiadnom prípade nevynechávajte zdvorilostné formulácie. Čomu by ste sa však mali vyhnúť sú vtipné poznámky alebo používanie priveľmi priateľského „jazyka“. Zachovajte si určité dekórum.
  5. Prijmite akýkoľvek výsledok
    Ak získate prácu vo firme vášho kamaráta, je to výborná správa. Ak ju nezískate, prijmite odpoveď s pokorou. Aj keď s vami váš kamarát uskutočnil pracovný pohovor, stále nemusí mať posledné slovo vo firme. Nevinne z neúspechu kamaráta, ani nezaveste vaše kamarátstvo na klinec. Žiadne kamarátstvo nestojí za „vyhodenie“.

Pozrite sa na zoznam klientov pracovného portálu Kariera.sk. Možno v jednej z týchto firiem pracuje váš kamarát.

Viac o téme: Interview Pracovný Pohovor Kamarát Kamarátstvo
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Forbes.com, Text: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy