Pohovor? Keď ste pokusný králik počas pohovoru

Ilustračné fotoIlustračné foto

Aj vy sa trasiete vždy, keď idete na pohovor? Prípadne keď si vás zavolajú z personálneho oddelenia na návštevu? A všimli ste si, že už to nie je len klasický „oťukávací“ rozhovor, ale skúšajú na vás rôzne „vedecké“ metódy, pri ktorých si pripadáte ako skúšobný model?

Testy na meranie inteligencie, osobnostné dotazníky, testy na meranie sociálnych kompetencií ako fungovanie v kolektíve, tíme, pracovnej skupine, medziľudské vzťahy, zvládanie záťaže, meranie výkonu, motivácie, spokojnosti atď. Alebo assessment centrá. Asi ste prvý raz chytili šok. Ako to spraviť tak, aby ste prešli a priali vás do zamestnania? Prečo to vlastne firmy robia?

„Dnes už skoro neexistuje firma, ktorá by prijímala svojich budúcich zamestnancov len na základe osobného pohovoru. Niektoré na to využívajú personálne agentúry a headhunterov. Prijímanie zamestnanca na akúkoľvek pozíciu si vyžaduje jeho podrobnejšiu analýzu. Samozrejme všetko, celý výber testovacích batérií, je starostlivo vyberané pre konkrétne pracovné pozície a požiadavky firiem. V dnešnej dobe už väčšina organizácií disponuje pracovnými psychológmi, ktorí tieto záležitosti majú na starosť,“ hovorí odborníčka na pracovnú psychológiu Beáta Dopjerová z prvej slovenskej Fakulty psychológie na Paneurópskej vysokej škole.

Personálne oddelenia firiem dnes neobsadzujú len vyštudované učiteľky či personálne manažérky, ale čoraz viac sú žiadané psychologičky. Pracovná psychológia je v kurze.

Čo všetko vás môže čakať na pohovore?

TESTY NA MERANIE INTELIGENCIE – známe IQ testy

OSOBNOSTNÉ DOTAZNÍKY – dokážu odhaliť psychickú labilitu kandidáta

TESTY NA MERANIE SOCIÁLNYCH KOMPETENCIÍ – fungovanie v kolektíve, tíme, pracovnej skupine, medziľudské vzťahy, zvládanie záťaže

MERANIE PRACOVNÝCH PREDPOKLADOV – meranie výkonu, motivácie, spokojnosti

ASSESSMENT CENTRÁ –kolektívne interview, porovnávajú vás s ostatnými kandidátmi

Ako sa pripraviť?
Príprava na interview môže byť rôzna. Niektorá z vás sa memoruje údaje o firme, iná volí situačný prístup. Ktorý je ten najlepší? „Nepríjemná správa je, že na psychologické a inteligenčné testy sa nemožno namemorovať, keďže práve tieto testy slúžia na odhalenie vášho hĺbkového potenciálu. Pripraviť sa viete iba na osobný pohovor. Aj to je však veľmi špecifické. Záleží od toho, do akej firmy a na akú pozíciu. V zásade platí, že je dobré si zdokonaliť komunikačné zručnosti, vedieť dobre odprezentovať svoj životopis - svoje skúsenosti a vzdelanie. Taktiež je užitočné vedieť základné údaje o firme a mať čo najpresnejšiu predstavu, čo daná pracovná pozícia obnáša. Mali by ste si tiež pripraviť odpoveď na otázku, čo je váš najväčší prínos pre nového potenciálneho zamestnávateľa,“ dopĺňa Dopjerová z FP PEVŠ.

Veľa šťastia a nezabudnite...vždy buďte sami sebou. :-)

Viac o téme: Assessment pohovor
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy