Viete čo je Assessment Centrum?

trhtrh

Ak sa uchádzate o obchodnú či podobnú pozíciu, môže sa stať, že assessment centrum bude vašim prvým osobným kontaktom s potenciálnym zamestnávateľom.

Pripravte sa na to, že budete 8 až 9 hodín systematicky vystavovaný stresovým situáciám s vedomím, že vás neustále pozoruje niekoľko odborníkov.AC je veľmi účinnou metódou pri výbere nových pracovníkov na manažérske, obchodné a často obsadzované pozície. Jeho výsledky podávajú pomerne presnú predpoveď budúceho pracovného výkonu kandidáta. Ak spoločnosť využíva pre hodnotenie vopred vybraných kandidátov metódu AC , tak počítajte s tým, že výkon, ktorý v jeho priebehu podáte, bude mať pre Vaše prijatie zásadný význam.

Na Slovensku túto metódu používajú predovšetkým väčšie spoločnosti, napr. banky alebo poisťovne, nadnárodné koncerny alebo významné slovenské firmy.

AC je metóda skupinového testovania. Zúčastní sa jej naraz niekoľko uchádzačov na danú pozíciu. Umožňuje porovnávať výkony a chovanie vybraných kandidátov, ktorí na jednom mieste a súčasne, plnia rovnaké úlohy. Behom jednotlivých kôl ich pozoruje niekoľko hodnotiteľov, medzi nimi býva personálny manažér podniku, odborný manažér a niekoľko psychológov (konzultantov) z externej poradenskej firmy. Pri každom kandidátovi sa okrem odborných predpokladov pre danú pozíciu (napr. organizačné schopnosti, schopnosť plánovania, schopnosť úsudku a rozhodovania, adekvátnosť rozhodnutí ) hodnotia aj spôsobilosti ako napr. tvorivosť, odolnosť voči stresu, verbálne a komunikačné schopnosti, schopnosť argumentovať, vystupovanie vo vzťahu k partnerom, schopnosť viesť, organizačný talent, schopnosť viesť a motivovať tím, presvedčivosť a pod.

Ponúkame Vám stručný prehľad úloh, s ktorými sa v AC môžete stretnúť:
1. Test prezentačných schopností
Pridelia vám tému, ktorú budete prezentovať pre ostatnými uchádzačmi. Dajte pozor na to, aby vaša prezentácia mala prehľadnú štruktúru a bola zrozumiteľná a zaujímavá aj pre nezávislého poslucháča. Dôležitou stránkou prezentácie je váš neverbálny prejav. Snažte sa udržiavať očný kontakt s poslucháčmi, udržať pozornosť poslucháčov... Dôležité je to aj to ako budete reagovať na otázky ostatných účastníkov a hodnotiteľov.

2. Skupinová diskusia
Počas skupinovej diskusie sa hodnotí vaša schopnosť presadiť sa počas diskusie a takisto aj to či ste pri diskusii iniciatívny. Hodnotí sa taktiež aj vaša sociálna kompetencia, t.j. či dokážete ostatných "vtiahnuť" do rozhovoru, počúvať a pod.

3. Test rozhodovacích schopností
V tomto teste ide o zistenie toho, nakoľko ste schopný prijímať pod tlakom času rýchle rozhodnutia a rozlíšiť, čo je dôležité a čo nie. Behom krátkeho časového úseku budete musieť rozhodnúť, ktoré z úloh, termínov a pod. vybavíte, ktoré presuniete na inokedy, prípadne pridelíte podriadeným.

4. Modelové situácie
Pridelia Vám konkrétnu úlohu, napr. budete mať zahrať šéfa, ktorý pokúša zjednať nápravu pri zistených nedostatkoch. Je veľmi dôležité ako sa zmocníte pridelenej úlohy a taktiež ako budete reagovať na vášho partnera v hre. Ak ste napr. "tvrdým šéfom", ale Váš spoluhráč Vám logicky a jasne vysvetlí, že problém nevznikol jeho vinou, je na Vás, aby ste zo svojho pevného stanoviska ustúpili.

5. Prípadová štúdia
Spoločne s ostatnými účastníkmi budete riešiť konkrétny prípad ako napr. navrhnúť scenár riešení pre podnik, ktorý sa ocitol v kríze. Počas tejto úlohy sa hodnotí vaša odbornosť a efektívnosť navrhovaných riešení, takisto ako reagujete na kritické pripomienky a námietky hodnotiteľov a ako dokážete prezentovať svoj návrh

6. Testy inteligencie a koncentrácie
Ide tu viac či menej o obvyklé testy využívajúce geometriu, jazykové porozumenie, matematiku. Hodnotí sa schopnosť riešiť úlohy pod časovým tlakom a schopnosť sústrediť sa.

7. Test osobnosti
Týmto testom sa zisťuje vaša osobnosť, t.j. aký ste človek, ako viete vychádzať so svojimi kolegami, čo je pre Vás v živote dôležité...atď. Tieto testy sa väčšinou skladajú z väčšieho počtu výpovedí, pri ktorých máte rozhodnúť, aká odpoveď najlepšie vystihuje Vaše stanovisko - "platí", "neplatí", "zodpovedá len čiastočne" . Pamätajte na to, že počas jednotlivých úloh ste neustále pod kontrolou. Dbajte teda na každú maličkosť vášho vystupovania, aj behom prestávok, aj pri rozhovore počas obeda.

Ak si myslíte, že v AC neuspejete, účasti na ňom sa nevyhýbajte. Každá vaša účasť je pre Vás veľmi dôležitou osobnou skúsenosťou nielen z hľadiska chovania na AC samotnom, ale i z hľadiska poznania samého seba a svojich schopností.
Viac o téme: Zaujimavosti
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy